Közélet

2014.07.25. 08:35

Többnemzetiségű jelzés táblákba vésve

Országos kezdeményezést indít a Békés megyei kötődésű Ladó Balázs azért, hogy hazánkban a többnemzetiségű településeken többnyelvű táblák szerepeljenek a helyi közintézményeken.

P. G.

– Személy szerint csárdaszállási és mezőberényi kötődésű vagyok. Mindkét településen nagyon komoly építő munka folyik. Mezőberényben értékes és egyedi kultúrát, illetve gazdasági életet hozott létre az ott élő három nemzetiség.

A magyarok, a szlovákok és a németek folyamatosan újításokra ösztönözték egymást, a jó értelemben vett versenyhelyzetnek köszönhetően pedig a település állandóan fejlődött – ecsetelte Ladó Balázs. – Úgy érzem, hogy helyi és országos szinten is érdemes prezentálnunk, hogy példát tudunk mutatni.

A korábban Csárdaszállás alpolgármestereként is tevékenykedő Ladó Balázs civil kezdeményezésként indította el a többnyelvű intézménytáblákért az akciót.

– Abban bízom, hogy sokan gondolkodnak hasonlóan – fogalmazott. – Hiszem, hogy egy ilyen gesztusra Európa-szerte felkapnák a fejüket. A szimbolikus elképzelés pedig talán a határon túli magyarok számára is hasznos lehet, és reményeink szerint hasonló intézkedéseket generálhat ott, ahol ez még nem történt meg. Ladó Balázs egyébként az ügy érdekében, első lépésként levélben kereste meg Siklósi Istvánt, Mezőberény polgármesterét.

– Helyénvaló kezdeményezésről van szó, ugyanakkor először mindenképpen szeretnénk kikérni a helyi nemzetiségi önkormányzatok véleményét, hiszen ők képviselik a berényi németséget és szlovákságot – nyilatkozta Siklósi István. A polgármester kiemelte, ezután tárgyalhatja a testület a kérdést, és a grémium döntése értelmében kerülhetnének ki többnyelvű táblák az intézményekre.

Mezőberényben egyébként már hosszú évek óta a városba bevezető utaknál mindhárom nyelven szerepül a település neve a helységnévtáblákon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!