Kultúra

2014.07.24. 14:19

Krasznahorkai László alternatív irodalmi Nobelt kapott

A gyulai születésű Krasznahorkai László kapta idén az America Awards irodalmi életműdíjat, amelyet 1994 óta adnak át évente az irodalmi Nobel-díj alternatívájaként - ismertette a Los Angeles-i székhelyű Green Integer irodalmi portál honlapja.

mti

Manadatory Credit: Photo by Sutton–Hibbert / Rex Features (1439268JH)Laszlo Krasznahorkai, one of the greatest Hungarian writers of his generationEdinburgh International Book Festival, Edinburgh, Scotland, Britain – Aug 2011 (Rex Features via AP Images)

Fotó: ASSOCIATED PRESS

A pénzjutalommal nem járó elismerést a Contemporary Arts Educational Project Inc. (Kortárs Művészeti Oktatási Projekt) adja át minden évben egy amerikai költőkből, próza- és színműírókból, valamint irodalmi kritikusokból álló zsűri döntése nyomán – írja az MTI.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Fotó: www.latimes.com
[/caption]
A Douglas Messerli vezette, cserélődő zsűritagokból álló testület munkájában jelenleg Will Alexander, Luigi Ballerini, Charles Bernstein, Peter Constantine, Peter Glassgold, Deborah Meadows, Martin Nakell, John O''Brien, Marjorie Perloff, Dennis Phillips, Joe Ross, Jerome Rothenberg, Paul Vangelisti és Mac Wellman vesz részt.
 
Krasznahorkai a pályafutása során a nemzetközi irodalomhoz való hozzájárulásáért kapta az életműdíjat. 
  
   
Tavaly Reiner Kunze német író részesült az elismerésben, a korábbi díjazottak között szerepelt a brit Harold Pinter, az osztrák Friederike Mayröcker és Peter Handke, a spanyol Rafael Alberti és Javier Marias, a francia Jacques Roubaud, a dán Inger Christensen, a szíriai Adonis, a portugál José Saramago, a finn Paavo Haavikko, az amerikai John Ashbery, valamint a dél-koreai Ko Un is.

Címkék#kisváros

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!