Közélet

2014.07.22. 17:20

Tintásan is bátran nyeregbe pattanhatunk

Nem lehet csak azért megbírságolni a kerékpárosokat, mert ittasan ültek a nyeregbe. A KRESZ-módosítását követően az egyetlen feltétel mindössze az az alkoholt fogyasztott biciklisekkel szemben, hogy biztonságos vezetésre képes állapotban legyenek.

Licska Balázs

Woman riding bicycle with her legs in the air

Fotó: Getty Images/iStockphoto

A kerékpárosokat ezután nem lehet megbírságolni alkoholfogyasztás miatt, főúton és mellékúton sem.

Eddig a bicikliseknél 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál szabták meg a bírságolási határt, ha a kerékpáros tette nem minősült bűncselekménynek. Akinek a szervezetében ennél több volt az alkohol, az főútvonalon közlekedve 30 ezer, mellékúton 10 ezer forintot fizetett.

A jogszabály módosítását az indokolta, hogy a drótszamárral közlekedők esetében az önveszélyességen túl nem áll fenn a közveszélyesség lehetősége – közölték a Kormányzati Információs Központnál a távirati irodával.

Azt is kiemelték, a kerékpáros szervezetében lehet szeszesital fogyasztásából származó alkohol, viszont változatlan többek között az a feltétel, hogy biztonságos vezetésére képes állapotban kell lennie a biciklisnek.

Hogy ez pontosan mit takar, egyelőre nem lehet tudni. Bielik Pál békéscsabai gépjárműoktató szerint minél többet iszik valaki, annál bátrabbá válik, és annál inkább úgy gondolja, hogy alkalmas még a kerékpár nyergébe pattanni. Úgy véli, akinek megengedik, hogy megigyon egy-két sört, abból nem csak annyi lesz, hanem akár három-négy is. Emellett mindenkire másképp hat az alkohol: valaki egy sör után is balesetveszélyes, más csak négy után válik azzá.

A témával kapcsolatban további részleteket a Békés Megyei Hírlap szerdai számában olvashat, melyben néhány olvasónk véleményére is fény derül! A Hírlapra itt fizethet elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!