Közélet

2014.07.15. 11:59

Döntöttek: a Gál Ferenc Főiskolához csatlakozik a pedagógiai intézet

A Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar szarvasi telephelyű pedagógiai intézetének az egyházi fenntartásban működő Gál Ferenc Főiskolához történő csatlakozásáról szóló kormányhatározat megjelent a Magyar Közlönyben. Egy olvasónk hívta fel a figyelmet erre és kérte, adjunk tájékoztatást, ez valójában mit jelent. A dékán, dr. Lipcsei Imre volt a segítségünkre.

Csete Ilona

— Szarvason, a SZIE ABPK Pedagógiai Intézetében, érezve az egyetem határozott profilváltási szándékát (miszerint agrár szakegyetemmé kíván válni), kerestünk egy biztosabb jövőképet adó megoldást.

Ezért fordultunk kéréssel a Szeged-csanádi Egyházmegye által működtetett Gál Ferenc Főiskola rektorához, dr. Kozma Gáborhoz, majd az ő pozitív megerősítésére dr. Kiss-Rigó László püspökhöz, csatlakozási szándékunkkal.

 Rövid idő, de több hatékony tárgyalás után egyértelművé vált, hogy mindkét fél számára előnyös lenne a szorosabb együttműködés. Ezután beindult a gépezet, én a kar vezetése nevében szándéknyilatkozatot írtam a püspöknek, amelyben kinyilvánítottam a testület egyöntetű akaratát a Gál Ferenc Főiskolához történő csatlakozásunkkal kapcsolatban.

Érkezett egy befogadó nyilatkozat, nekünk és a minisztériumnak is jelezte ezt a püspök.

Ezután aprólékos, mindenre kiterjedő korrekt egyeztetés kezdődött az egyetemmel a minisztérium „bábáskodásával”. A majd’ egy évig tartó folyamat végére a kormány tett pontot döntésével: augusztusi 1-jei hatállyal a szarvasi pedagógiai intézet kilép a Szent István Egyetemből, és ezzel egy időben csatlakozik a Gál Ferenc Főiskolához — utalt a dékán az előzményekre.

Fontosnak érezte hangsúlyozni:
— Minket nem akart bezárni a Szent István Egyetem. Életképes, évek óta stabil hallgatói létszámmal, több telephelyen (Szarvason, Budapesten, Szolnokon, Gyulán, Ibrányban) működő kar vagyunk.

A munkatársakat, a hallgatókat több fórumon megkérdeztük, és a közös akarat alapján hoztuk meg döntésünket. Bízom benne, hogy a közvélemény támogatja a kar polgárainak elhatározását és velünk együtt örül annak, hogy Szarvason nem csak megmarad a pedagógusképzés, hanem tradícióit megőrizve, újabb értékekkel, szakokkal, képzésekkel megerősödve, a történelmi Magyarország mértani középpontjában fekvő város továbbra is biztos bástyája lesz a Békés megyei felsőoktatásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!