Közélet

2014.07.04. 18:19

Egyre több a boldogító igen Békés megyében is

Az első negyedévben nőtt a Békés megyében élők házasodási hajlandósága. 2013 első három hónapjában összesen 154 házasságot kötöttek, többet, mint tavaly az első negyedévben.

BEOL

wedding theme, holding hands newlyweds

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Magyarországon a házasság első helyen áll az együttélési formák között, noha a rendszerváltás óta több mint egyharmadával csökkent a boldogító igenek száma, évente mintegy 34 ezerre. Az elmúlt két évben a házasságkötések csökkenése megállt. A Központi Statisztikai Hivatal január végén kiadott gyorstájékoztatója szerint 2013 első tizenegy hónapjában 34 ezer 721 házasságot anyakönyveztek, 640-nel, 1,9 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

– Van ám házasulandó kedv a fiatalok körében – ezt erősítette meg ifjú Szűcs László orosházi fotográfus. De nem a műtermekbe vágynak napjaink szerelmes párjai, hanem extrém igényeik kielégítéséhez keresik a partnert.

– Az a szabály, hogy nincs szabály. Ha kell, éjjel fotózzuk őket, ha kell, szakítják a menyasszonyi ruhát, vagy vízbe vetik magukat az örök élmény kedvéért. Csak a pénz, a fantázia szab határt – nyilatkozta a fiatal fotós, aki úgy tapasztalja, a huszon, harmincas korosztály házasulandó kedve most valóban topon van. A már elvált középkorú férfiak első házasságukra készülő hölgyekkel állnak oltár elé.

Azt már Barna László kardoskúti vőfély árulta el, milyen ceremóniákat igényelnek azok, akik szeretnék összekötni az életüket.

– Kapunk mi felkérést nem csak Békés, de a szomszédos megyékből is. Divatba jöttünk, mint a kalocsai hímzés – nyilatkozta nevetve a lakodalmas rigmusok jó ismerője. Elárulta, térségünkben sokan a régi, hagyományos ceremóniákat igénylik, most volt egy éjszakai szerenád, átöltözés után az új asszony az ablakon át érkezett.

– A szegénység visszahozza a hagyományos, egyszerű dolgokat, nem puccos, flancos, hidegtálas étel-kreációk, hanem csigaleves, sültes tálak, pörkölt kerül például az asztalokra. Arra minden családban ügyelnek, ahol több a gyerek, ha az első szülöttet kiházasították, ez megilleti a többi gyereket is.

– Az egyházi esküvők kötelező feljegyzését II. József 1785-ös rendelete írta elő. Békéscsabán az evangélikusoknál 1823 óta van folyamatos anyakönyvezés – tudtuk meg Kutyej Pál Gábortól. A megyeszékhelyi lutheránus egyházközség lelkésze a statisztikákat elemezve elmondta, némileg több esküvőjük volt a tavalyi év hasonló időszakához képest. – Először a rendszerváltás idején érzékeltünk hasonlót, amikor az emberek felszabadultak az államnak ezt a területet érintő elnyomása alól. A kommunizmus idején az állami esküvő intézménye volt az elfogadott. Hozzátették ugyan, hogy aki nem fél, az a templomban, Isten színe előtt is örök hűséget esküdhet választottjának.

Kutyej Pál Gábor kiemelte, Békéscsabán évente átlagosan 20-30 pár mondja ki az igent az evangélikus templomok valamelyikében.

— Az esküvő előtti beszélgetések során azt tapasztaltuk, hogy a házasulandók hozzáállása egy icipicit megváltozott. Többeket elrettentett az a mai világi szemlélet, miszerint éljük önző módon az életünket. Sokan érzik annak az igényét, hogy tartozzanak valakihez, elkötelezzék magukat párjuk mellett. Ez persze nem jelenti azt, hogy az egyház esküvők nem végződhetnek válással. De aki Isten színe előtt tesz esküt, az erősebb alapokkal indítja a közös életet. Nem mondja rögtön egy-egy veszekedés, komolyabb vita után, hogy akkor beadom a papírokat, folytassuk külön úton.

Az evangélikus lelkész elmondta, ugyancsak örvendetes, hogy többet kereszteltek eddig ebben az esztendőben, mint tavaly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!