Közélet

2014.04.21. 16:04

Sokszor a terjesztők sem tudják, mi van a drogban

Noha a híradásokba többször is bekerül, hogy legális, illegális szerektől lettek rosszul a tinédzserek, és mentők vitték el őket, a prevenciós egyesület elnöke szerint nem ilyen tragikus a helyzet. A mentőknek nehézséget okoz, hogy folyton újabb és újabb anyagok kerülnek a piacra.

Licska Balázs

Marihuánás cigarettához való anyagot zacskóban, diszkódrogot tabletta formában árulnak az iskolákban és a környékükön erre szakosodott dílerek, vagy maguk az osztálytársak a közvetítők

Fotó: Heves Megyei Hírlap

Nagyon rosszul volt, szapora lett a pulzusa, és kiverte a víz – küldte a hírt a BEOL.hu hírportálnak egy olvasó. Az eset az egyik megyei településen történt a napokban. A beküldő elmondása és többek gyanakvása szerint az általános iskolában a gyerekek marihuánás cigarettát szívtak, és egyikük szervezete annyira rosszul reagált rá, hogy mentőt kellett hívni.

– Bár helyi statisztikákkal nem tudok szolgálni, egyes felmérések szerint valóban egyre fiatalabbak nyúlnak legális és illegális szerekhez – mondta Mező Andrea. A békéscsabai Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület elnöke szerint azonban nem olyan gyakoriak ezek az esetek, mint ahogy azokról a média beszámol. Ugyan azok száma is nő, akik kipróbáltak már valamilyen anyagot, kevesen válnak tényleges fogyasztóvá.

– Összességében a fiatalok nagy százalékának egyáltalán nincs köze a kábítószerekhez – emelte ki. Ugyanakkor, aki akar, a világháló segítségével akár egy percen belül rábukkanhat olyan oldalakra, ahol a most divatos dizájner drogokat forgalmazzák, sőt akár házhoz is viszik. Olcsók, és olyan összetevőket, anyagokat tartalmaznak, amelyek még nem kerültek tiltó-, fekete listára.

Ez hordozza egyébként a veszélyt is. Már számos vegyület létezik. Mező Andrea elmondta, sokszor nemcsak a felhasználók, hanem még a terjesztők sem tudnak arról, milyen szer van náluk, az pontosan mit tartalmaz. Ez okozza a nehézséget a mentőknek is, Kárász László megyei vezető mentőtiszt szerint a tünetek is sokrétűek, szerteágazóak.

– Újabb és újabb anyagok jelennek meg a piacon, melyek újabb és újabb hatásokat produkálnak – folytatta, őszintén bevallva, hogy le is vannak ezért némiképp maradva, nincs is mindenre ellenanyag ebből kifolyólag az esetkocsikon. Kárász László kifejtette, a mentőknek főleg hétvégéken, szombat és vasárnap hajnalban, reggel akad dolga fiatalok miatt.

– Az életkor változó – tette hozzá, részletezve, akad, hogy tizennégy éveshez kell sietni, de olyan is, hogy húsz éven felülihez. Döntő többségében egyébként az alkohol okoz problémát a tinédzsereknek. A mentőket általában barátok értesítik, hogy bajba került egy társuk, de van, hogy a szülők szólnak, mivel másnap lett rosszul a gyermekük.

Mező Andrea szerint az lehet a leghatékonyabb megelőzés, prevenció, hogy a szülők foglalkoznak a fiatalokkal, megvan velük az élő kapcsolatuk, megbeszélik a történéseket. Intő jel lehet, ha a gyermek baráti köre, magatartása radikálisan megváltozik, persze, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy valamilyen szert használna.

– A felnőtteknek is érdemes tájékozódni, hogy milyen dizájner drogok vannak forgalomban, és hogy azok milyen tüneteket produkálnak. Elég, ha csak beüti a keresőbe, máris több száz olyan oldalt talál, ami ezzel foglalkozik. Ajánlott utánanéznie, hogy baj esetén milyen szervezetekhez fordulhat, hol kaphat tanácsot – tette hozzá az egyesület elnöke.

További részleteket a Békés Megyei Hírlap keddi számában olvashat, melyre itt fizethet elő.

Képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!