Közélet

2014.04.20. 08:37

Már épül a Szerdahelyi úti aluljáró Békéscsabán

Átalakítják a vágányhálózatot, készül az Orosházi úti híd szerkezete, az állomáson ugyancsak dolgoznak.

M. P. M.

Aluljáró építés

Fotó:

A megyeszékhelyen, Jamina több pontján is dolgozik a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházását végző kivitelező — tájékoztatta lapunkat Loppert Dániel. A kommunikációs vezető elmondta, a vasútállomáson a restaurátorok befejezték a falkutatást, jelenleg folyik a minták elemzése.

Az állomás vágányhálózatát is most alakítják át. Több vágányt már teljesen elbontott a vasútépítésért felelős konzorciumi tag, sőt a 13. és 14. vágányokat már építik is. A nyílt vonalon egy kerethíd kialakítására volt szükség, ami a vízelvezetést szolgálja. A vonattal utazók láthatják, hogy a peronaluljáró munkálatai szintén elkezdődtek, bár egyelőre még csak a munkagödör elhatárolásánál tart a folyamat.

– A Szerdahelyi úti aluljárónál a leglátványosabbak a munkák, itt résfalazást végzünk, ami a majdani aluljáró oldalfala lesz, illetve biztosítja a vízkizárást.

Szerkezetét tekintve egy vasbeton aluljáróról beszélünk, ami több ütemben épül meg, az első, azaz a mostani fázist várhatóan júliusig befejezzük. Ezt követően az építkezés a Jamina felőli oldalon, a Franklin utcában folytatódik egészen novemberig. Az aluljáró kialakításában a nulladik szakasz a két bal vágány elhúzását jelentetett, amire azért volt szükség, mert azokon folyamatos a közlekedés. Az aluljáró feletti két új bal vágány átadása nyáron várható – részletezte a fejlesztést Loppert Dániel.

A kész aluljáróban a közúti előírásoknak megfelelő szélességű 2x1 sáv lesz majd, így nem kell sebességkorlátozásra számítani. Loppert Dániel szerint a gyalogosok és kerékpárosok a világítással ellátott aluljáróban sokkal biztonságosabban tudnak közlekedni, mert az autósforgalomtól elválasztva, emeltebb szinten alakítják ki a járdát és kerékpárutat.

– A volt barneváli hídnál a kivitelező a vasút feletti szerkezetet teljesen elbontotta. A város felőli oldalon már az új 2x2 sávos felüljáró hídfőjének cölöpözési munkáit csinálja a Csaba-2013 Konzorcium. A ferdekábeles híd pilonjának állítása szintén folyamatban van: jelenleg cölöpalapozás zajlik, ezt követően a pilon szádolása, azaz a munkagödör elhatárolása következik, a szükséges földmunkákkal pedig elkészült a vállalkozó. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!