Közélet

2014.03.27. 12:43

20 éve ragadt fülünkhöz a mobil

Idén márciusban 20 éves Magyarországon a GSM szolgáltatás. Emlékeznek még Nokia3210-esre és a piskóta Alcatelre, esetleg az Ericsson t10-re? Önnek mi a kedvenc élménye az első telefonjáról?

BEOL

Kereken 20 évvel ezelőtt, 1994 márciusában indult el Magyarországon az első GSM szolgáltatás - olvasható a pcforum oldalán.

A mára már digitális alapokon nyugvó GSM rendszernek számos előnye volt a korábbi, analóg NMT 450-hez képest. Ilyen volt például a jobb minőségű beszédkódolás, a lényegesen nagyobb hálózati kapacitás és a páneurópai, majd világméretű nemzetközi roaming lehetősége. A mobiltelefon szolgáltatás bevezetésekor kizárólag táska méretben elérhető, 4 kilogramm súlyú mobiltelefonokat ebben az időszakban felváltották az első kisebb méretű, már zsebben is elférő mobilok.

A GSM rendszereken - így a legnagyobb mobilszolgáltatónak az Ericsson által szállított hálózatában is - kezdetben még csak hangalapú szolgáltatásokat és rövid szöveges üzenet szolgáltatást (SMS) lehetett nyújtani, a csomagkapcsolt adatszolgáltatások - a rádiós adatátviteli technológia fejlődésével - csak az ezredforduló után indultak diadalútjukra. A mobiltelefon térhódítását és meghatározó szerepét jól mutatja a jelenleg több mint 11,5 millió mobil-előfizetés Magyarországon.

Az Ericsson kutatása szerint a 2014 és az azt követő időszak fogyasztói trendjeit előrevetítve az látszik, hogy az okostelefonon elérhető alkalmazások és szolgáltatások iránti tömeges kereslet jelenik meg minden gazdasági szektorban és társadalmi csoportban, és ez alapvetően változtatja meg a mindennapi életünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!