Sport

2014.03.21. 16:20

Czene Attila: Meg kell szólítani az embereket

Az olimpiai bajnok úszó Czene Attila decemberben lett a Magyar Szabadidősport Szövetség (MSSZ) elnöke, akit januárban a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szabadidősport tagozat vezetőjének választottak. A sportvezető a közelmúltban Békéscsabán, a megyei szabadidős szövetség közgyűlésén járt, és készséggel adott interjút lapunknak.

Verasztó Lajos

Fotó:

— Milyen tervekkel látott munkához?
— A szövetségünknek új stratégiára van szüksége. Nekünk ezt a területet úgy kell erősítenünk, hogy minél több embert bevonjunk a sportolásba. Amikor felkértek erre a feladatra, egyúttal a szabadidősport szövetség programjának megújítására kaptam felkérést. Nekünk több millió potenciális sportolni vágyó embert kell megszólítanunk, akik a szabadidejükben az egészségük megóvása érdekében szeretnének mozogni.

A munka után sportolni vágyó embereknek önmagukat kell motiválniuk. Ebben a szabadidős sportszolgáltatások mennyiségi és minőségi színvonalának emelésével szeretnénk segíteni őket. Ezen a területen is komoly támogatást nyújt majd a fejlesztésekhez a nemzeti sportinformációs rendszer, amely a széles közönség számára is sokféle válasszal szolgálhat a sportolási lehetőségek közötti választás kérdéseiben. A most létrehozandó információs rendszer egyik fontos eleme a széles közönség hatékony tájékoztatása és az erre épülő motiválás.

Szövetségünk célja, hogy a jövőben a szabadidősportos rendezvények között is jelenjen meg a minőség, mint követelmény. A bevezetés előtt álló minőségbiztosítási rendszert az eddigi tapasztalatok alapján úgy látom, hogy elfogadják a szervezetek, az emberek.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Képünkön Czene Attila, fotó: Lehoczky Péter
[/caption]

— Milyen anyagi erőforrásokat tudnak bevonni a szabadidősport támogatására?
— Két forrást említhetünk, egyrészt a hazai, másrészt az Európai uniós forrásokat. Az uniós pályázatoknál mi a népegészségügy megőrzése érdekében felhasználható erőforrásokból szeretnénk minél több pénzt nyerni. A MOB is segíti anyagilag a mi munkánkat. A szabadidősport feladatainak teljesítésére a MOB közgyűlése több mint háromszázhetven milliós keretet szavazott meg erre az évre. 

— Hazánkat sportnemzetnek tartják, de sokan arról beszélnek, hogy sportoló nemzetté kell válnunk... 
— Ez valóban így van, ám ennek a megvalósítása egy folyamat kell, hogy legyen. Nálunk ma még a rendszeresen sportolók száma jóval elmarad az európai átlagtól. A szabadidősport területén az a célunk, hogy elérjük azt, hogy a lakosság 25-30 százaléka rendszeresen sportoljon. Ám ha ezt az európai átlagot teljesítjük, akkor sem dőlhetünk hátra, hanem arra kell törekednünk, hogy az újabb korosztályok folyamatosan érkezzenek. Ebben fontos szerepe lehet a mindennapos testnevelésnek, hiszen így a fiatalok megszerethetik a sportolás örömét, és akkor felnőtt korban is szívesebben mozognak.  

— Hogyan ítéli meg a szabadidősport területén Békés megyében folyó munkát?
— A Békés megyében folyó szakmai munkát országosan is elismerik. A közgyűlésen tapasztaltak arról győztek meg, hogy itt tervszerű, pontos munkát végeznek, felelősségteljes hozzászólásokat hallottam. A megyében huszonöt év alatt megszerzett tapasztalatokat beépítjük a programunkba. Örvendetes, hogy olyan családi rendezvényeket szerveznek Békés megyében, ahol az óvodásoktól a szépkorúakig sokan részt vesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!