Közélet

2014.03.06. 17:35

A délutáni alvásnak nemcsak művészete, tudománya is van

Magyarországon a lakosság fele alváshiányban szenved, aminek súlyos egészségügyi, mentális következményei lehetnek — derült ki nemrégiben egy felméréséből. Sokan délutáni szunyókálással igyekeznek behozni az éjszakai lemaradást.

BEOL

A magyar lakosság fele számolt már be alvászavarról – olvasható a hvg.hu egyik korábbi cikkében. Nemrégiben újabb felmérést készítettek, melyből arra is fény derült, hogy az általuk megkérdezettek nagy része 1-2 órával kevesebbet alszik annál, mint ami ideális lenne. Sokan nehezen alszanak el, felébrednek éjjel, alig tudnak újra elaludni, mások altatót vesznek be, hogy megleljék éjszakai nyugalmukat. Az alváshiány globális jelenség, ráadásul komoly egészségügyi (elhízás, cukorbetegség, munkahelyi és közúti balesetek, depresszió) következményei vannak.


Az egyik megoldás a jól megtervezett délutáni szunyókálásban rejlik. A bóbiskolásnak nemcsak művészete, hanem tudománya is van.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Képünk illusztráció
[/caption]
Az ideális délutáni alvásmennyiség 15-20 perc, ez nagyjából olyan hatású, mint egy jó fejbekólintás. De ha más szándékaink vannak a szundi utáni időszakra, akkor érdemesebb hosszabb ideig nyújtani a pihenést. Ha kognitív memóriánkat akarjuk felélénkíteni, akkor az egyórás szunyóka hasznosabb – állítja a megkérdezett amerikai alvásszakértő.


Egy 60 perces ledőlés után jobban emlékszünk helyekre, időpontokra, arcokra, ám ennek az alvásmennyiségnek is vannak hátrányai: ébredés után a másnapossághoz hasonló tüneteket (szédülés, tántorgás) tapasztalhatunk. Egy óra alatt érjük el ugyanis a legmélyebb alvási fázist. Egy átlagos alvási ciklus ugyanakkor 90-120 percig tart.


Amennyiben az a célunk, hogy a bóbiskolás után tettre készen és kipihenten ébredjünk, akkor érdemes egy teljes alvási ciklust magába foglaló időre, tehát körülbelül 90 percre ledőlni. A másfél óra szundikálás segít kreativitásunk és emocionális memóriánk felfrissítésében, ráadásul könnyebben pattanunk ki az ágyból is.


A szakértő szerint érdemes egyenesen ülve szunyókálni, így ugyanis elkerüljük a mély alvást, ami ébredés után kótyagossá tesz minket. A alvásdoktor arra is figyelmeztet, hogy egyértelműen rossz jel, ha álmaink vannak a rövid délutáni bóbiskolás alatt: ha ezt tapasztaljuk, valószínűleg kialvatlanok vagyunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!