Gazdaság

2009.01.05. 16:52

Új munkahelyeket teremt a csorvási biobrikett

A csorvási képviselő-testület úgy döntött, céget alapít a kisvárosban azért, hogy a településen évente újratermelődő fa- és terményhulladékot (szalma, napraforgószár) hasznosítsa.

cs. i.

A Biobrikett Kft. új munkahelyeket teremt, 5-8 ember foglalkoztatása megoldódhat. Az alapanyagokból tűzifát helyettesítő fűtőanyagot állíthatnak elő. A forgalomban lévő szénhez képest is nagyobb kalóriaértékű brikettet tudnak majd termelni kötőanyag nélkül, kizárólag préseléssel.

Szilágyi Menyhért polgármester elmondta, kapóra jött nekik az Új Magyarország Fejlesztési Terven belül a LEADER pályázat. Hatvan százalékos támogatást tudnak igénybe venni a gépbeszerzésnél. Az alapanyagigényt pedig a Csorvási Gzadák Szövetkezet biztosítja a kft. számára együttműködési megállapodás keretében.

Számítanak a kiskertekben keletkező fanyesedékekre, a csatornapartokon, erdőszéleken keleltkező fahulladékokra is. Jelenleg a gépi berendezések beszerzésével kapcsolatos előkészítést végzik. A csorvásiak reménye szerint 2009 nyarán elkezdhetik a termelést a szövetkezet géptelepén.

 

Címkék#csorvás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!