Kék hírek, bulvár

2008.12.03. 17:20

Elküldték a sürgősségiről, a wc-ben halt meg a férfi

Otthon lett rosszul egy csabai férfi, feleségével bement a kórházba. A sürgősségi osztályról az ápolók a felnőttügyeletre küldték, ott egy ideig hiába kopogtattak, senki nem jött ki. A férfi a mosdóban összeesett, lényegében úgy halt meg, hogy orvos nem látta.

Ny. L.

A 61 éves békéscsabai Juhász Mihály nem volt orvoshoz járó fajta. Nemrégiben azonban hajnal háromkor felébresztette feleségét, hogy nem érzi jól magát. Hasmenésre, szívtájéki szorításra, kézzsibbadásra panaszkodott. Azt mondta nejének, hogy menjenek be a városi kórházba.

— Úgy gondoltuk, így jut leggyorsabban orvosi segítséghez, ezért nem a mentőt vagy az orvosi ügyeletet hívtuk — mondta a feleség. — A férjem nyitotta ki a kaput az autónak, de amikor kimentem, láttam, hogy fekszik a földön. Azt mondta, elesett, de nem tudja, hogyan történt. Felállt, jobban lett, ragaszkodott a vezetéshez, engedtem neki.

A hirdetés után folytatódik!

A házaspár hajnali fél négykor ért be a sürgősségi osztályra, diplomás ápolók fogadták őket. Ez a rend, nővérek döntenek a beteg által elmondottak alapján, hogy a sürgősségi osztályon vizsgálják meg a beteget vagy átküldik a szintén a kórházban lévő, de hosszabb sétát igénylő felnőttügyeletre. Juhászné szerint a férjével együtt mondani kezdték a bajokat, de az ápolók már az első mondatoknál azt magyarázták: „Ez nem ide, hanem a felnőttügyeletre tartozik, majd ott megnézi orvos a beteget.” Hiába kérlelte a házaspár az ápolókat: helyben kellene a vizsgálat, a nővérek tartották magukat ahhoz, hogy menjen át a házaspár a felnőttügyeletre.

A hajnali órán így Juhászék kénytelen-kelletlen átsétáltak az udvaron keresztül az ügyeletre. A feleség kopogtatott az ajtón, nem jött válasz. Megismételte hangosabban, semmi reakció. Közben a férje hasmenéssel a mosdóba ment. Az asszony egy nagy puffanást hallott, és férjét ott találta beszorulva a mosdókagyló és a vécé között. Segítségért kiáltott a feleség, már verte az ügyeleti szoba ajtaját. Erre végre kinézett egy nővér: „Na, mi baj van?” Juhászné elmondta, hogy férje összesett, segíteni kellene. A nővér a feleség szerint azt válaszolta, ő nem emelgeti a férfit, beteghordót hív a sürgősségi osztályról. Orvos még ekkor sem került elő. Miután megjött a beteghordó és látszott, hogy nagyon nagy a baj, orvos is érkezett, megpróbálták újraéleszteni az eszméletlen férfit, sikertelenül.

Juhászné szerint defibrillátort sem tudtak az újraélesztéshez használni, mert valamilyen tartozéka hiányzott. Az újraélesztés nem járt eredménnyel, Juhász Mihály elhunyt.

A feleség és fiuk, ifjabb Juhász Mihály elmondták: nem akarnak vádaskodni, nem tudják azt sem, hogy mi lett volna, ha azonnal a kórházba érkezéskor orvos látja a beteget. Ami viszont tény, legalább az esélyt megkaphatta volna Juhász Mihály az életben maradásra. Az édesapa, férj helyett egy kórházi papírjuk maradt, rajta Juhász Mihály halálának oka: koszorúér-trombózis. 

Dr. Becsei László, a békéscsabai kórház főigazgatója elmondta: az esettel kapcsolatban belső vizsgálatot rendelt el, annak lezárultáig nem kíván nyilatkozni. Ez a vizsgálat a sürgősségi osztályon történtekre vonatkozik, ugyanis a felnőttügyelet nem hozzájuk tartozik, csak helyet biztosít nekik a kórház.

Az ügyeleten is vizsgálódnak a haláleset miatt

Dr. Ferenczi Attila, a Csaba Ügyelet Kft. helyettes ügyvezetője elmondta: ők is vizsgálatot indítottak a halálesettel kapcsolatban. Dr. Ferenczi Attila kérdésünkre közölte, hétköznapokon délután négytől másnap reggel nyolcig van ügyelet, és egy orvos dolgozik. Neki kell hívásokra is kiszállnia, akár Telekgerendásra, Kétsopronyra, ilyenkor a kórházban várnak a betegek. Szombaton és vasárnap 8—16 óra között, valamint járvány esetén két ügyeletes orvos dolgozik.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!