Közélet

2008.11.20. 18:00

Csabai kolbász és hurka a svájci határon

Dél-alföldi termékekkel és ízekkel ismerkedhetnek Franciaországban, Mülhausenben a karácsonyi vásárba látogatók. Hogy miért éppen ez a vidék mutatkozhat be, arról Pál Miklósnét, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnökét kérdeztük.

F. G. K.

— Miért éppen Magyarországot hívták meg Franciaországba?
— Ebben a francia—svájci határon fekvő városban minden évben nagy karácsonyi vásárt tartanak. Minden esztendőben meghívnak egy országot díszvendégnek, most hazánkra esett a választás. A szervezők a Népművészeti Egyesületek Szövetségéhez fordultak, hozzánk tőlük érkezett az invitálás.

— Kik utaznak és milyen portékákat visznek?
— Harminc kézműves már csütörtökön úton volt, hiszen november 21-étől december 21-éig tart a vásár. A Duna—Tisza Közi Népművészeti Egyesület és a Dél-magyarországi Népművészeti Egyesület tagjai közül többek között gyöngyös, fajátékos, hímző, viseleletkészítő, fazekas ment. Nem csak áruval érkeznek, a helyszínen is tartanak majd mesterségbemutatót, így mindenki bepillantást nyerhet ezekbe a foglalkozásokba.

— A gasztronómia is bemutatkozik?
— Igen. A csapat Csabai kolbászt, hurkát, cigánykát vitt, hogy ízelítőt adhassanak a disznótorokból, amihez Békési pálinkát kínálnak. Mivel igazán híres borral a Dél-Alföld nem büszkélkedhet, Tokaji bort csomagoltak még.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!