Közélet

2008.11.12. 10:08

Lefújták a szlovák helységnévtáblákat Békéscsabán - a helyi kisebbségi vezető megdöbbent

Ma hajnalban ismeretlenek lefújták a szlovák nyelvű helységnévtáblákat Békéscsabán. A város mielőbb pótolja a megrongált táblákat. A helyi szlovák önkormányzat vezetője bízik benne, hogy továbbra is békében élnek a nemzetiségek a Viharsarokban.

g. e. - Beol.hu

Az ismeretlen tettesek négy helyen rongálták meg fekete festékszóróval a lakott területet jelző tábla alatti, szlovák nyelvű, Békešská Čaba feliratú helységnévtáblákat. Az elkövető a Gyulai úton, a Dobozi úton, a Békési úton és az Orosházi úton elhelyezett táblákat fújta le.

A Békéscsabai Rendőrkapitányság rongálás megalapozott gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen elkövető ellen - tájékoztatta lapunkat a rendőrség.

A Magyar Közút munkatársai a táblákat leszedték. Vantara Gyula polgármester elmondta: Békéscsaba polgármestereként mélyen elítéli a szlovák helységnévtáblák rongálását, az évszázadok óta fennálló, jónak mondható magyar-szlovák viszony miatt. A város mielőbb pótolja a megrongált, s ezért eltávolított szlovák nyelvű helységnévtáblákat, ha azok megtisztítására nincs lehetőség - áll a polgármester közleményében. 

A hirdetés után folytatódik

Ando György, a békéscsabai szlovák kisebbségi önkormányzat elnöke megdöbbenéssel fogadta a hírt.

— Békéscsaba, de egész Békés megye arról nevezetes, hogy sok nemzetiség él itt békében egymással. Mind ez idáig nem történtek a mostanihoz hasonló, felháborító attrocitások, és reményeink szerint, ez a jövőben sem ismétlődik majd meg. Különösképpen elkeserítő, hogy míg Európa szerte a határok megszűnéséről, az országok átjárhatóságáról beszélünk, addig nálunk épp most erősödnek a nemzeteket egymás ellen uszító jelenségek.

Mi, csabai szlovákok eddig és ezután is azon leszünk, hogy a magunk eszközeivel, főleg kulturális rendezvényekkel erősítsük a szlovák-magyar, jó kapcsolatokat. Annak pedig örülünk, hogy a hírek szerint, a két kormány legfelsőbb szinten tervezi az egyeztető találkozót. Ez lehet ugyanis a megoldások színtere, a szerdaihoz hasonló akciók semmiképpen sem befolyásolhatják a nemzetközi politikát.

Jan Süli, a Szlovák Köztársaság főkonzulja így fogalmazott: „ Nem voltam boldog amikor értesültem az eseményről. Meggyőződésem, hogy ezt sem a magyarországi szlovákok, sem a szlovákiai magyarok nem nézik jó szemmel. Bárkivel is beszéltem az ügyről, mindenki arról biztosított, hogy ez nem a többség véleményét tükrözi, inkább polgárpukkasztás."

Az ügyben a Csaba Rádió megszólaltatta Samu Tamás Gergőt, a Jobbik megyei elnökét, a vele készült interjú itt hallgatható meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!