Gazdaság

2008.11.09. 15:49

Tőkevonzás: Békéscsaba a középmezőny végén található a listán

Tőkevonzó képesség szempontjából a 14. helyen áll Békéscsaba a megyei jogú városok 23-as listáján. A felmérést egy országos tanácsadó cég készítette.

M. P. M.

A beruházásokat ösztönző leghatékonyabb szabályalkotó munka 2004 és 2007 között Veszprémben folyt, a leggyengébb pedig Zalaegerszegen — derül ki egy tanácsadó cég közelmúltban közzétett felméréséből. A készítők 23 önkormányzat összesen 1200 rendeletét és határozatát elemezték. Megállapították, azok a városok, amelyek tudatosabban élnek a helyi jogalkotási, szabályozási lehetőségeikkel, jobb eséllyel jutnak beruházásokhoz, tőkéhez. Békéscsaba a 14. helyet foglalja el a rangsorban.

— Több befektetésösztönző csomagot fogadtunk el a közelmúltban — reagált az eredményre Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere. Elmondta, a helyi kis- és középvállalkozások számára idén 10 millió, sikeres program esetén jövőre 50 millió forintot különítettek el költségvetésükből. Az érintettek foglalkoztatásnövelésre, eszközbeszerzésre és a pályázatírás költségeinek fedezésére szerezhetnek forrásokat.

A hirdetés után folytatódik

— A nagybefektetőknek is kedvező feltételeket biztosítunk. A GE és az Interware ideérkezése kapcsán közös támogatási programot dolgoztunk ki. Ebben többek között az is benne van, hogy alkalmazottanként 200 ezer forintos eseti hozzájárulást adunk a cégeknek. Cserébe a hosszú távú foglalkoztatáson túl a vállalatok támogatják a szakképzést, sportot, kultúrát — hangsúlyozta Vantara Gyula. Kiemelte, létrehoztak egy külön csoportot, a stratégiai-fejlesztési osztályt is, ahol összefogottan gondozzák a város fejlesztési, beruházási ügyeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!