Közélet

2016.09.27. 18:48

Tibeti orvosok a fürdővárosban

A tibeti orvoslásban a betegnek ugyanolyan fontos szerep jut a gyógyulásban, mint az orvosnak — fogalmazott dr. Dorjee Rapten Neshar indiai orvos kedden Gyulán. A fürdővárosi Erkel Ferenc Művelődési Központban „Tibeti Orvosok Gyulán” címmel tartanak nagyszabású, kétnapos programot.

Papp Gábor, fotó: Imre György

Fotó: Imre Gyorgy

Alt Norbert, a Napkör Társadalmi Innovációs Egyesület elnöke elmondta, az elmúlt évtizedekben sok olyan kedves barátot és ismerőst veszített el, akik korunk súlyos betegségeiben szenvedtek.

— Ez adott inspirációt, hogy tájékozódjak azokról a módszerekről, amelyekkel a világ távolabbi tájain gyógyítanak — ecsetelte a rendezvénnyel kapcsolatos sajtótájékoztatón. Mint kifejtette, Miklós Ádám — akit a rendezvényre szintén Gyulán köszönthettek — és csapata két évvel ezelőtt Indiában járt, ahol az ottani orvosi intézmények munkájáról, a rákgyógyításról forgattak filmet. Az alkotás adta az apropót, hogy a tibeti orvosokat meghívják Gyulára.


— A nyugati és keleti orvoslásban egyaránt megküzdenek a Földünk valamennyi részét sújtó betegségekkel. Mindenütt sikerek és kudarcok övezik ezt a harcot, de fontos, hogy kitágítsuk a világot, és új nézőpontokat mutassunk be — hangsúlyozta.

Dr. Dorjee Rapten Neshar, az említett dokumentumfilm főszereplője kiemelte, Miklós Ádámék munkájának köszönhetően Magyarországon is jelentősen megélénkült az érdeklődés a tibeti gyógyítás iránt.

— Gyógyító Buddha tanításának megfelelően univerzális gyógymódról van szó — tette hozzá. — A tibeti gyógyászat a betegségek általi szenvedés természetét mutatja be. A legfontosabb, hogy mindenki megértse, milyen a testi felépítése. Hét típust különböztetnek meg. Emellett ugyanilyen lényeges, hogy szoláris; azaz napjellegű, vagy lunáris holdjellegű energiákkal rendelkezik valaki. A tibeti orvoslás szerint a három életnedv — a szél, az epe, a nyák — elváltozásai okozzák a betegségeket.

— Ha az emberek megismerik magukat, sokkal jobban képesek felkészülni az adott betegségre — fűzte tovább a gondolatot. — Az orvosok is könnyebben meghatározzák, hogy melyek a legmegfelelőbb kezelések számukra. A kliensnek pedig ugyanolyan fontos szerepe van a gyógyulásban és a betegséggel való szembenézésben, mint az orvosnak. Gyakori, hogy ha valaki elmegy az orvoshoz, teljesen átadja magát, ezzel szemben Tibetben hangsúlyos kérdés, hogy a páciensek is megértsék a betegség menetét. Ezután a testfelépítésnek megfelelő étrend- és életmódváltásra van szükség az egyensúly helyreállításához.

Ha ez nem hoz eredményt, a tibeti orvoslásban ezután következnek a további kezelések, amelyek részeként az ottani gyógynövényekből álló készítményeket fogyasztanak a betegek. Hat különböző ízt és nyolc hatást különítenek el. Ezek határozzák meg a gyógynövények összeállítását: egy-egy orvosságban akár 10, 20, de még 30 gyógynövény is lehet annak érdekében, hogy minél holisztikusabb hatást érjenek el.


Ha ez az eljárás sem hozza meg a gyógyulást, további támogató terápiákat ajánlanak. A külső terápiákban a masszázs, a gyógynövények égetését tartalmazó technikák, a köpölyözés, az akupresszúra, a borogatások, a gyógyfürdők is szerepelnek.

Az indiai orvos elmondta, nagy az érdeklődés a tibeti módszerek iránt.

— Az orvoslás és a gyógynövények eredményesek lehetnek, ha a kereskedelem és a profit szándéka nélkül alkalmazzák — húzta alá.

Menla hagyatéka
A gyulai programban kedden bemutatták a Miklós Ádám által rendezett Menla hagyatéka című dokumentumfilmet. Dr. Dorjee Rapten Neshar indiai orvos elkalauzolja a nézőt a tibeti gyógyászat titokzatos és felemelő világába, ahol a reményen túl konkrét tapasztalatait osztja meg az alternatív gyógyászat sikereivel kapcsolatban. Közvetlen közelről ismerhetjük meg a tibeti orvoslást és gyógynövénygyűjtést, amely az évszázadok során szinte semmit sem változott, és megismerhetjük a buddhizmus és a tudomány kapcsolódási pontjait, az alternatív rákgyógyítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!