Közélet

2016.08.27. 16:39

Marad az államnál a méhkeréki nemzetiségi iskola

Bár tavaly év végén helyi népszavazást is tartottak arról, hogy Méhkerék kezdeményezze-e a helyi általános iskola visszavételét a most következő tanévtől, az intézmény marad a magyar államnál. Egyébként a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata is átvette volna az iskolát, ahol nagyjából száz diák tanul szeptembertől.

Licska Balázs

„Egyetért-e azzal, hogy Méhkerék Község Román Nemzetiségi Települési Önkormányzat kezdeményezze a Méhkeréki Román Nemzetiségi Kétnyelvű Általános Iskola fenntartói jogának átvételét a 2016/2017-es tanévtől kezdődően?” – ezt a kérdést tették fel tavaly év végén helyi népszavazás keretében Méhkeréken. A részvételi arány 55 százalékos volt, az érvényes voksot leadók elsöprő többsége, 96 százaléka pedig igent mondott.

A helyi népszavazás óta kilenc hónap telt el, és a hamarosan kezdődő tanévtől vette volna át Méhkerék a helyi általános iskola fenntartói jogát a magyar államtól. Ez azonban nem történik meg. Hogy mi ennek az oka, a település polgármestere, Tát Margit nem kívánta kommentálni.

– Még tavaly tavasszal a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata (MROÖ) is úgy határozott, hogy kezdeményezi az intézmény átvételét – mondta Juhász Tibor, az országos nemzetiségi önkormányzat elnöke. Hozzátette, hogy elkezdték a véleményezési eljárást is, és mint fogalmazott, a jegyzőkönyvek tanúsága szerint a pedagógusok és a szülők is azon a véleményen voltak, hogy vegye át az MROÖ a méhkeréki általános iskolát.

Juhász Tibor sajnálatosnak nevezte, hogy végül ez nem jött össze, részben azért, mert Méhkerék ezzel nem értett egyet. Mint fogalmazott, pedig akkor mindegyik kétnyelvű általános iskola az országos nemzetiségi önkormányzat égisze alatt működhetett volna, egységes szerkezetet alkotva, harmonikus lehetett volna közöttük az együttműködés.

Bár Tát Margit polgármester most nem nyilatkozott, korábban, a helyi népszavazást követően azt mondta: ahhoz, hogy a fenntartói jogot Méhkerék átvegye a magyar államtól, szükség lesz az MROÖ beleegyezésére is. Lapunk kérdésére az MROÖ elnöke, Juhász Tibor azt mondta: ezt azért nem támogatták, mert jogszabályokat kellett volna miatta módosítani, emellett pedig a település nem rendelkezett és most sem rendelkezik olyan lehetőségekkel – anyagi értelemben –, mint az MROÖ.

A nemzetiségek jogairól szóló törvény szerint a települési nemzetiségi önkormányzat átveheti a fenntartói jogot a magyar államtól. Igaz, csak akkor, ha azzal az országos nemzetiségi önkormányzat is egyetért. Egyébként az országos nemzetiségi önkormányzat is csak akkor veheti át azt, ha abba beleegyezik a település.

Lapunk érdeklődésére Emberi Erőforrások Minisztériumánál jól összefoglalták Méhkeréken történteket: az általános iskola fenntartói jogának átvételét kezdeményezte mind Méhkerék, mind a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata. Azonban egyik fél sem adta egyetértését ahhoz, hogy a fenntartói jogot a másik fél átvegye.

– Mivel az intézmény nemzetiségi önkormányzati fenntartásáról a román közösségen belül nincs egyetértés, ezért az a 2016/2017-es tanévben továbbra is az állami fenntartásban működik – emelték ki a szaktárcánál. Hangsúlyozták: a fenntartói jog átadása egyébként a jogszabály szerint nem kötelező.

Jelezték azt is: több minisztérium által kialakított közös álláspont szerint a hatályos jogszabályi előírások értelmében az átalakult nemzetiségi önkormányzatként működő Méhkerék – mivel a nemzetiségi feladatok mellett helyi önkormányzati feladatokat is ellát – nem tarthat fenn általános iskolát. A nemzeti köznevelésről szóló törvény ugyanis csak óvoda létesítését és fenntartását engedélyezi a települési önkormányzatok számára.

Százan tanulnak a méhkeréki iskolában
Előreláthatólag valamivel több mint százan tanulnak a 2016/2017-es, tehát szeptemberben kezdődő tanévben a Méhkeréki Román Nemzetiségi Kétnyelvű Általános Iskolában – ez derült ki a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) tájékoztatásából, ami nemrég került a megyei közgyűlés elé. A Klik a fenntartás mellett a működtetési feladatokat is ellátja tavaly ősz óta az intézmény vonatkozásában. Az általános iskola hasznos alapterülete több mint 1000 négyzetméter, az 1976-ban épült, és 2014-ben újították fel teljes mértékben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!