Közélet

2016.04.29. 19:21

Értékelték a közgyűlésen elhangzottakat

Ötvenhárom előterjesztést vitatott meg közel 12 órás ülésén csütörtökön a városi közgyűlés. Sajtótájékoztatón értékelték az elhangzottakat.

Ny. L.

Szarvas Péter polgármester pénteki tájékoztatóján elmondta, az Öveges-programban 2012-ben és 2013-ban 320 millió forintot nyert a város, ebből azonban közel 50 millió forintot szabálytalanság miatt vissza kell fizetni. Vizsgálatot folytatnak le, terhel-e valakit felelősség. A polgármester szólt arról, elfogadták a tavalyi évi zárszámadást, 150 millió forint szabadon felhasználható pénzmaradványt költhetnek el idén. A város fejleszti a közterületi kamerarendszert is, idén 25 millió forintot fordítanak erre. A repteret működtetőt Békés-Airportnak 18 millió forintos támogatást szavaztak meg, ötmillió forintot pedig a május 28–29-ei Kvasz András Repülőnapokra.

Dr. Ferenczi Attila, a közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője is a pénzmaradvány hasznos idei elköltését emelte ki, infrastrukturális fejlesztéseket hajtanak végre, óvodákban nyílászárókat cserélnek ki, játszóterekre új eszközöket vásárolnak, sportegyesületeket támogatnak. A tavalyi keretből 280 millió forint átkerült erre az évre utak, kerékpárutak és járdák rendbehozatalára.

Hanó Miklós alpolgármester az élelmiszer-ipari fejlesztések kapcsán kiemelte, a projektre munkacsoportot hoznak létre. Herczeg Tamás tanácsnok szólt arról, hogy a CSOK-nál jelentős támogatást adnak azoknak, akik önkormányzati telket vásárolnak.

Miklós Attila és Fülöp Csaba, az MSZP önkormányzati képviselői tájékoztatójukon elmondták, a márciusi közgyűlésen vált témává, hogy az Öveges-programnál közel 50 millió forint visszafizetési kötelezettség terheli a várost. Több kérdésre választ kaptak, azonban felelőst, felelősöket nem nevezett meg a tájékoztató anyag. Elmondták, az önkormányzatnál 2015 januárja óta tudnak arról, hogy a beruházás költségének egyötöd részét büntetésként vissza kell fizetni. A képviselők kiemelték, egyértelmű, hogy kár érte a várost, meg kell állapítani, hogy ki vagy kik ezért a felelősök.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!