Kék hírek, bulvár

2016.05.05. 19:24

Orosházi az Év tűzoltója

Elismerések sora talált gazdára csütörtökön a Csabagyöngye Kulturális Központban, a katasztrófavédelem tűzoltók napi rendezvényén. Bemutatták azt a magyar gyártású gépjárműfecskendőt is, ami hamarosan Szeghalmon áll rendszerbe, készenlétbe, illetve több járművet is felvonultatott a szervezet. Az Év tűzoltója az orosházi Éliás Csaba lett.

Licska Balázs, fotó: Lehoczky Péter

Fotó: Lehoczky Peter

„Erős kéz, bátor szív, testvéri szeretet” – idézte Erdélyi Ernő költeményét Tóth Tibor tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató beszéde kezdetén, utalva arra, hogy mire van szüksége a tűzoltóknak. Emlékezetett, hogy május 4-én a tűzoltókat is védelmező Szent Flórián emléke előtt hajtunk fejet. Ő Diocletianus császár idején szolgált erődparancsnokként, ahol tűzvész ütött ki. Szent Flórián erőn felül küzdött, majd győzedelmeskedett a lángnyelvek felett.

Beszédében kitért arra, hogy a tűzoltó mindig tűzoltó, nemcsak szolgálatban, hanem azon kívül is, ha bajt észlel, habozás nélkül indul segítséget nyújtani. Szólt arról, hogy nem kell feltétlen hivatásosnak lennie a tűzoltónak, ezzel utalt az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltók szerepére is. Az állománynak azt kívánta, hogy az összetartás, a hit és az emberség segítse tovább őket a vállalt kötelezettségeik teljesítésében.

Azt követően, hogy az orosházi Táncsics Mihály gimnázium tanulói színvonalas, dallal és versekkel is átszőtt, valamint a Szent Flórián történetét is feldolgozó előadást hoztak a Csabagyöngye Kulturális Központba, több díj is gazdára talált. Az elismeréseket a jutalmazottak egy része már az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon, a központi ünnepségen átvette.

Idén Békés megyében az Év tűzoltója címet Éliás Csaba tűzoltó zászlós, az orosházi hivatásos tűzoltó-parancsnokság megbízott rajparancsnoka érdemelte ki.

Jutalmat kapott még Tóth Tibortól dr. Dudaszeg József tűzoltó alezredes, Szabó Tibor tűzoltó alezredes, Pikó Róbert tűzoltó százados, Balázs Gábor tűzoltó alezredes, Brandisz Zoltán tűzoltó törzsőrmester, Farkas Péter tűzoltó főtörzsőrmester, Hundzsa Ferenc tűzoltó százados, Kozma Krisztián tűzoltó törzszászlós, Majoros Zsolt tűzoltó alezredes, Sallai László tűzoltó törzszászlós és Várszegi György tűzoltó főtörzsőrmester.

A tűzoltók napi rendezvényen kiderült az is, hogy Békéscsaba a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságot 1,2 millió forinttal, Pusztaottlaka pedig a mezőkovácsházi hivatásos tűzoltó-parancsnokságot 200 ezer forinttal támogatta. Emellett több település- és cégvezető nyújtott át jutalmat, elismerést hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóknak.

Elhangzott, hogy az országos katasztrófavédelmi ifjúsági versenyen a középiskolások között a mezőkovácsházi Hunyadi János középiskola csapata – Vizvári Zoltán, Tóth László, Szentesi Ákos, Szlanyinka Bence – diadalmaskodott, az általános iskolások esetében pedig a békésszentandrási Hunyadi János katolikus általános iskola együttese – Bata Luca, Hegedűs Dorina, Pásztor Klaudia, Pribelszki Johanna – második helyezést ért el.

Kiállítás és könyvbemutató a múltról
Százharminc éve vette kezdetét a szervezett tűzvédelem Békéscsabán – ezzel kapcsolatban nyílt tegnap kiállítás a Munkácsy Mihály Múzeumban. A tárlaton számos érdekesség ismerhető meg arról, hogy egykor miként küzdöttek a lángokkal a beavatkozók. Emellett bemutatták az Istennek dicsőség – egymásnak segítség című kiadványt is, mely szintén a múltat vette górcső alá, azt, miként alakult a szervezett tűzvédelem a megyeszékhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!