Ismét Gyulai Kolbász- és sódarmustra

Március 31-től április 2-ig immáron hetedik alkalommal rendezik meg a Gyulai Kolbász- és Sódarmustrát – közölte a programsorozattal kapcsolatos sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő polgármester és Bordás Tibor főszervező.

Bordás Tibor kiemelte, a péntektől vasárnapig tartó fesztivál részeként idén is meghirdették az országos szárazáru és füstölt termékek versenyét, ami idén kiegészül a speciálisan a megyére kiírt Viharsarki Kolbászbajnoksággal. Ennek eredményeként átadják majd az Év Kolbászkészítő Mestere díjat is.

– Tavaly közel 120 nevező volt a különböző gasztronómiai megmérettetésekre, abban bízunk, hogy idén még többen tisztelnek meg jelentkezésükkel – tette hozzá. – A programon lehetőség nyílik húsvéti sonka és egyéb ünnepi ínyencségek megvásárlására is. Lesznek emellett látványdisznóvágások, szakmai és ételkészítési bemutatók, ahogy kirakodó vásár, vidám park, esténként pedig koncertek szolgálják a kikapcsolódást. Pénteken a tavaly is fergetes bulit adó Hevesi Happy Band, majd a Muzsika Tv sztárjai lépnek fel. Szombaton a Republic, vasárnap az Ismerős Arcok ad koncertet.

Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője kifejtette, a Várfürdő, a hozzá tartozó AquaPalota, a vár és az Almásy-kastély mellett a kulturális és gasztrofesztiválok is komoly vonzerőt szolgáltatnak, és tavasztól őszig átívelik az évet. A szakember kitért arra, hogy a turisztikai kínálatban tudatosan beemelték a legfontosabb helyi termékeket, amit a garantált programokon túl a gasztrofesztiválokon keresztül is bemutatnak.

– A helyi fesztiválok sorát évek óta a Gyulai Kolbász- és Sódarmustra nyitja – ecsetelte. – Az eseményen bemutatják a jellegzetes és a városmárkát jelentősen erősítő kínálatot, de a rendezvény nagy mértékben hozzájárul az előszezoni vendégforgalom növekedéséhez is. A térségből, más belföldi régiókból és romániai területekről is sokakat vonz a városba.

Dr. Görgényi Ernő polgármester ugyancsak hangsúlyozta, a programok egyrészt vendégeket vonzanak Gyulára, másrészt a városban tartózkodó turisták szórakoztatásáról is gondoskodnak.

– A sódarmustra bevált, színvonalas gasztrofesztivál – tette hozzá, majd kifejtette: a szervezőkkel öt éves szerződést kötöttek, amiben garantálták, hogy minden évben legalább 2 millió forintos támogatást biztosít az önkormányzat az eseményhez.

– Hasonló megállapodás született a pálinkafesztivállal is. Rendkívül lényegesnek tartjuk, hogy a szervezők munkákáját tervezhetővé tegyük – húzta alá. – A programok széles közönséget szolgálnak, és tömegeket vonzanak városunkba.

A sajtótájékoztatón a fesztivál szakmai koordinálója, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete kolbászkészítő bemutatót tartott.

Programfüzet

Március 31., péntek
Várkert, fesztiválsátor, kiállítói sátor

13.00 Kiállítás és vásár kezdete

16.30 Hivatalos megnyitó a fesztiválsátorban. A rendezvényt megnyitja Dr. Görgényi Ernő, Gyula Város Polgármestere, a rendezvény Fővédnöke

16.45 Megemlékezés, Híres Gyulai hentesek

17.00 Hevesi Happy Band

18.00 Sonkasaccolás

19.00 Muzsika TV Road Show tv felvétellel

22.30 Retro Disco Dj Ravasszal


Április 1., szombat
Várkert, fesztiválsátor, kiállítói sátor

9.00 Nyit a fesztivál

10.00 Látványos disznóvágás bemutató Csíkszentmiklósi módra

10.00 Kolbász és sonka kiállítás, kiállítói sátor

10.00 Erdélyi Konyha ételkészítési bemutató, kiállítói sátor

10.00 Szendvicskészítő verseny

10.00 Kézműves foglalkozás

10.00 A sonka és kolbászverseny nyilvános zsűrizés

11.00 Hungarikum túra

11.00 Sonkaszobrászat

11.50 Sonkasaccolás

12.00 The Boys élő koncert

14.00 Hungarikumtúra

14.30 Szendvicskészítő verseny ünnepélyes eredményhirdetése

15.00 NRG tánciskola Vidó Kata

16.30 PoleDream Fitness rudfitness produkció

17.30 Over 3 zenekar élő koncert

19.00 Dirty Slippers élő koncert

20.30 Republic élő nagy koncert

22.30 Karaokedisco

Megyei Piactér