Ahol minden a fiatalokról szól

A Csaba Center legfelső szintjén található tágas, modern irodakomplexum ad otthont a Budapest Bank Bankműveleti Központjának, ahol a több mint 750 munkatárs jelentős része Békés megye középiskoláiból és felsőoktatási intézményeiből érkezik, jellemzően pályakezdőként, sokszor friss érettségivel a zsebében. A bank számára éppen ezért nagyon fontos ez a korosztály, és sokat tesz is azért, hogy megismertesse a fiatalokkal a központban kínált álláslehetőségeket, a különféle munkaköröket, az itteni nyitottságot, barátságos hangulatot és csapatszellemet. (x)

A középiskolás korosztállyal már az érettségi előtt tartják a kapcsolatot, hogy a fiatalok a jövőjük tervezgetése során tisztában legyenek a számukra elérhető állás- és karrierlehetőségekkel. Ezért is hozta létre a bank a nagyköveti programját, amelynek keretében a városi középiskolák diákjainak a bank vezető munkatársai mutatják be a Bankműveleti Központot látogatások és osztályfőnöki órák keretében. Erről beszélgettünk Klaukó Ákossal, a Bankműveleti Központ lakossági operáció vezetőjével, aki 2015-ben elsők között csatlakozott a nagyköveti programhoz, és a napokban épp egy OKJ-s osztály bizonyítványosztóján járt, régi-új ismerősként.

A BB nagykövetei járják a helyi középiskolákat
„2009 óta dolgozom a Budapest Banknál, fiókvezetőként kezdtem, majd 2010-ben csatlakoztam a Bankműveleti Központhoz. A nagyköveti programban már harmadik éve veszek részt” – meséli Ákos. „Nagyon fontos számunkra, hogy megtaláljuk a leendő kollégákat, a tehetséges, szakma iránt érdeklődő fiatalokat, és ez a program erre kiváló eszközt jelent. Egyfelől mi látogatunk el a helyi középiskolákba a diákokkal beszélgetni, de ők is eljönnek hozzánk, így a bemutatkozó előadás mellett körbe is tudjuk őket vezetni a központban. A programban résztvevő kollégákkal – jelenleg tizenketten – arra törekszünk, hogy az átadott tudás mellett interaktívvá tegyük ezeket a találkozókat. Az életből vett példákkal, játékos párbeszédekkel, helyzetgyakorlatokkal könnyű megragadni a diákok figyelmét, és közelebb hozni hozzájuk a bankolás – a fiataloknak amúgy elég száraznak tűnő – folyamatát, valamint a központban folyó munkát.”

„Az egyik kedvenc és jól bevált ilyen gyakorlatom, amikor megkérdezem az osztálytól, hogy ki szeretne egymilliárd forintot nyerni a lottón, illetve ki szeretné megszerezni az éppen aktuális legmenőbb okostelefont. Van-e pénzük arra a bizonyos telefonra? Ha nincs, a lottónyertesek közül ki az, aki kölcsönadna nekik pénzt? Miket kérdeznének meg tőlük, mielőtt eldöntik, hogy adjanak-e nekik kölcsön? Ahogy közösen eljátszunk a gondolattal, máris kézzelfoghatóvá lehet tenni a benne rejlő bankműveleteket: az ügyfélszolgálati feladatokat, a hitelbírálatot, a követeléskezelést, a panaszkezelést, és így tovább. Nagy élmény ilyen játékos formában megismertetni velük a nálunk folyó munkát, megtalálni velük a közös hangot, érdekessé tenni számukra mindazt, amivel mi nap mint nap foglalkozunk” – teszi hozzá Ákos arra is kitérve, miért szeret „nagykövetként” dolgozni.Nyitottak a fiatalok igényeire
„Alig pár hete egy olyan osztályhoz volt lehetőségem ellátogatni, ahol egy éve már jártam, így most régi-új ismerősként örülhettem velük együtt a bizonyítványosztójuk után. Ennek a harmincegy fiatalnak június 1-je valószínűleg az év legstresszesebb napja volt, ugyanis éppen záróvizsgát tettek a Békéscsabai Szakképzési Centrum pénzügyi és számviteli ügyintézői szakképzésének keretében. Mindannyian sikerrel zárták a tanulmányaikat, így a frissen átvett OKJ-s bizonyítványuk birtokában már a vizsgadrukk alól felszabadultan beszélgettünk arról, hogyan és hol képzelik el a jövőjüket. Fontos erről beszélgetni, hiszen ahogy az ország más területeiről, Békés megyéből is sok fiatal elvándorol, akár a fővárosba, akár külföldre. Mi mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a helyi fiataloknak munka- és karrierlehetőséget kínálva rávegyük őket, hogy maradjanak itt, a városban.”

Az aktuális állásajánlatokért a központ Facebook oldalát és a Budapest Bank honlapját érdemes követni.

„A válaszokból kiderült, hogy a frissen végzett szakemberek közel fele Békés megyében szeretne maradni, és a pénzügyi ágazatban kíván elhelyezkedni, ahol nagyjából fele-fele arányban a 160-200, illetve a 200-250 ezer forintos bérsávban nyitottak a munkavégzésre. Számunkra ez nagyon jó hír, hiszen Békéscsaba szívében, multinacionális környezetben, a hazai nagybankok egyikénél számos állás- és karrierépítési lehetősséggel várjuk mind a friss érettségivel, mind a friss diplomával rendelkező fiatalokat, akár tanulmányi szerződéssel is. A telefonos ügyfélszolgálati, értékesítő, követeléskezelői, vagy hitelbírálói, panaszkezelői, elemzői és egyéb adminisztratív álláslehetőségek kihasználásával egy kezdő munkatárs – az egyes területeken elérhető ösztönző rendszerek kihasználásával – a megkérdezett diákok által is megjelölt jövedelemre tehet szert, ha csatlakozik a BB helyi csapatához. Nem árt tudni, hogy július 1-jétől változik az új belépők alapbére: telesales területen 164 500 forintról 184 500 forintra, telebank területen pedig 169 600 forintról 189 600 forintra emelkedik” – hangsúlyozza Ákos.

#bankmuveletikozpont #dolgozzvelünk
A közösségi média felületeit is aktívan alkalmazzák a banknál, hogy betekintést nyújtsanak a Bankműveleti Központ mindennapi életébe, sokszínű kezdeményezéseibe, aktív közösségi életébe. Most egyéves a központ saját Facebook oldala, ahol bemutatják az operációs központ hétköznapjait és munkatársait, emellett a helyi fiatalok számára érdekes, változatos tartalmakat is megosztanak, például programajánlókat, fontos tudnivalókat. Lelkes fiatal kollégáik segítségével néhány hónapja saját Instagram profillal is debütáltak, ahol a legfiatalabbaknak igyekeznek minél többet megmutatni a központról.Változatos együttműködések a fiatalokért
A Budapest Bank olyan kezdeményezések mögé is szívesen áll, amelyek a helyi fiatalok számára fontosak. Ezért is támogatta a tavalyi Garabonciás Napok keretében sikeresen véghezvitt selfie-rekord kísérletet, amely elsődlegesen a helyi középiskolásokat mozgatta meg.
A pénzügyi kultúra fejlesztése, a fiatalok pénzügyi edukációja mindig is a bank szívügye volt, ezért a bank örömmel csatlakozott főtámogatóként a középiskolások gazdasági-pénzügyi „PénzSztár” versenyéhez, amelyre tavaly közel ezer csapat nevezett be hazai és határon túli magyar középiskolákból.

A Szent István Egyetem Gazdasági-, Agrár és Egészségtudományi Kar békéscsabai központtal működő Gazdasági Campusával 2016 őszén duális képzési programot indítottak. A gyakorlatorientált képzés célja, hogy javítsa a végzett közgazdász hallgatók munkaerő-piaci esélyeit, egyúttal a Bankműveleti Központnak is szakember-utánpótlást biztosítson. A duális képzésre felvételt nyert diákok tavaly december második felében kezdték meg a gyakorlatot a Bankműveleti Központban.

A legjobb gyakorlati hely
A Bankműveleti Központ nyitott kapukkal várja a szakmai gyakorlatot kereső fiatalokat is, akár csak a nyári szünet idejére, akár hosszabb időre. Gyakornoki programjuk elismertségét jelzi, hogy 2015-ben és 2016-ban a Colibri Internship Awards szakmai zsűrije a Budapest Bank gyakornoki programját találta Magyarország legjobbjának, a közönség szavazatai alapján pedig első, illetve harmadik helyezést értek el ebben a két évben.

Megyei Piactér