Út egy mezőkovácsházi próbateremtől a világhírig

2016. február 6. 12:22 Papp Gábor
A közelmúltban megjelent Outcast című kötet Farkas Zoltánnak, az Ektomorf zenekar frontemberének eddigi pályáját mutatja be. Az olvasók Kiss László írásán keresztül ismerhetik meg az életutat és egyben a sikertörténetet, amely nem csupán a mezőkovácsházi gitáros-énekes főbb életrajzi eseményeiről ad számot, de a neves metálbanda állomásain keresztül a csapat karakterét is megrajzolja. Az Outcast egy elhivatott és kitartó cigány fiatalember példátlan karrierjének története, tanúság, miként lehet eljutni egy mezőkovácsházi próbateremtől a világhírig.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az Outcast - Kitaszítottan a világhírig című kötetet a múlt héten jelentős érdeklődés mellett mutatták be a megyei könyvtárban megtartott író-olvasó találkozón, ahol két szerző, a főszereplő Farkas Zoltán és Kiss László író beszélgetett.

– Az első lépés a zenélés felé édesapám kazettagyűjteményének felfedezése volt. Legelőször az Eddát hallgattam meg, a Kölyköd voltam, vagy a Hűtlen indított el ebbe az irányba – idézte meg a kezdeteket Kiss László kérdésére Farkas Zoltán. – Az osztálytársam, Cece bátyjának volt egy sufnija, ahol összejöttek a haverjaival, a falon Metallica-poszter, mintha ma is előttem lenne. Kazettákat kértem kölcsön tőle és másoltam, tudtam, hogy ez az, ami nekem kell.

A mára világhírűvé vált zenész a gitározást akkor kezdte el, amikor a Metallicának megjelent egy videókazettája elhunyt basszusgitárosa emlékére.


– Mindenért meg kellett dolgoznunk. Volt, hogy pengetőt is alig volt pénzem venni – szólt már a zenekar megalakulása utáni időszakról a zenész. – Folyamatosan kihívták ránk a rendőröket, kitiltottak a művelődési házból, de még a saját garázsunkból is. Előfordult, hogy még Csabáról is érkeztek rendőrök, hogy „megfékezzenek bennünket”.

Farkas Zoltán a kovácsházi általános iskolai évek után középiskolai tanulmányait a gyulai húsipariban folytatta.

– Az egyik haverom biztatott azzal, hogy odajár az összes rocker... hát tényleg. Én voltam egyedül – mesélte. – Nem vált be a választás, nem jártam be órákra. Kirúgtak. Kétszer. Eléggé megkeserítettem a szüleim életét, nem érdekelt semmi, csak a zenélés. Akadt ugyan olyan nevelőtanárom, aki elfogadott, de azt nem lehetett tolerálni, amit csináltam.


Az író-olvasó találkozón megelevenedett néhány diákkori élmény is. A könyv egyes részleteit Csomós Lajos színművész tolmácsolta. Megtudhattuk például, hogy egy gyakorlatra kapott csontozó segítségével miként szerezte vissza a cigijét, amit egy, az alsósokat csicskáztató felsős lopott el a szekrényéből.

– A gyulai időszak után Békéscsabára kerültem – folytatta az elbeszélést a zenész. – A könyvtárból eltanácsoltak, amikor polgári szolgálatra jelentkeztünk, így végül a csabai kórházban kötöttem ki. Megszerettem a várost, az intézményt is. Így a „katonaság” után visszamentem dolgozni takarítónak, majd az intenzív osztályra hívtak segédápolónak. Akkor ment a Vészhelyzet, így elvállaltam, de semmi hasonlóság az élet és a valóság közt. Brutális volt: amikor meghalt egy beteg a kezeim között, ott is hagytam. Békéscsaba azonban nagyon szimpatikussá vált számomra.


A csapat ekkor az ifiházban kezdett próbálni, és megjelent az első angol albumuk. Ezt követően Németországba költöztek, de itt is nehézségek sora várt rájuk, például akkori menedzsmentjük átverte őket, kiadójuk megszűnt. Mindez felőrölte több tag kitartását, ezért folyamatos tagcserék jellemezték az időszakot. 2004 azonban változást tartogatott, új kiadó és új producer, a dán Tue Madsen irányításával vették fel és adták ki a Destroy című albumot, mely meghozta végre a várva várt sikert, majd újabb kiadóváltás és további sikerek.

Farkas Zoltán szerint az igazi áttörést a 2006-os Outcast című album jelentette, amiből 60-65 ezer példányt adtak el, pedig gyakorlatilag semmilyen reklámja nem volt. Az Ektomorf az európai fesztiválok és koncerthelyek kedvence, és az Egyesült Államokban is komoly sikereket arattak. Világhírűvé váltak. A kötet kiváló korrajz és izgalmas olvasmány minden érdeklődő számára.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Út egy mezőkovácsházi próbateremtől a világhírig

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Egyszerűen képtelen felejteni egy ausztrál nő

Rajta kívül még 60-80 ember szenved a világon a hipermnézia nevű rendellenességben.

Megtalálja a mérgeskígyót a képen?

Sok múlhat ezen a könnyed kis képrejtvényen.

Spontán táncos bulit csaptak a dugó közepén

A kínai Hszian városában várakozás helyett egy busz utasai roptak egyet.

Visszatér a legviccesebb szereplő az új Jurassic Worldben

Visszatér a legviccesebb szereplő az új Jurassic Worldben

Újra megcsodálhatjuk majd Jeff Goldblum tehetségét.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér