A nagyváradi színésznő remek beugrója

2017. január 10. 19:12 Licska Balázs, Fotó: Lehoczky Péter

Csíky Ibolya, a nagyváradi magyar színjátszás nagyasszonya ugrott be a Békéscsabai Jókai Színházban a Macskajáték előadásba, Cs. Bruckner Adelaida szerepébe. A lapunknak adott interjúban úgy fogalmazott: a kis szerep is szerep, ha az a tíz mondat meg tud mutatni egy egész embert. Egy-egy alakításnál önmagából építkezik, keresi a közös vonásokat.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

– Rengetegen dicsérték az alakítását, többek között az Orbánnét alakító Felkai Eszter is „szuperlatívuszokban” beszélt.
– Örülök, ha így látta. Eszter kiváló alakítást nyújt, minden túlzás nélkül mondhatom, hogy tátott szájjal figyelem. Érdekes azonban, hogy megnézte a lányom is az egyik előadást, és ő azt mondta: nem tudja elhinni nekem, hogy rosszindulatú vagyok.

– Korábban Nagyváradon Orbánnét is alakította már a Macskajátékban, most pedig ahhoz, a főszerephez képest egy kis szerepre kérték fel. Milyen volt beugrani Cs. Bruckner Adelaida szerepébe?
– Nem érdekel, hogy nagy vagy kis szerepről van szó. Az a lényeg számomra, hogy olyan szerep legyen, amiből lehet valamit csinálni. Itt az a tíz mondat is meg tud mutatni egy egész embert, Cs. Bruckner Adelaida rosszindulatát, féltékenységét, fia iránti szeretetét. Azt a kegyetlenséget, amit élvez akkor, amikor kimondja, hogy megnősül a fia. Ez egy igazi szerep.

– Nagyváradon mindent eljátszhatott, amit el lehet játszani. Van még lámpaláza színpadra lépés előtt?
– Halálfélelmem van, nem lámpalázam. Amikor most először léptem színpadra a Jókai színházban Cs. Bruckner Adelaida szerepében, összekavartam a szöveget. Le a kalappal Felkai Eszter előtt, hogy tovább tudtunk menni. Nem vagyok az a beugró típus. Hiába tanultam meg a szöveget úgy, hogy hátulról is tudom, két próba után nem volt meg a biztonságérzetem. Annyira féltem, hogy elvesztettem a hitemet. Bakiztam. Az volt a baj, hogy a végszavakat, hogy mire mondom a szöveget, nem figyeltem meg eléggé. Utána aztán megnéztem, és legutóbb már tudtam kapaszkodni a partnerembe. Kellett érlelni, formálni a szerepet, most már elégedett vagyok.

– A több mint kétszáz közül melyik szerepére emlékszik vissza a legszívesebben?
– Az ember tragédiájában megformálhattam Éva szerepét, és amire még büszke vagyok, az a Godot-ra várva, amit Szabó K. István női-férfi kapcsolatban álmodott a színpadra. Akkor műtötték a térdemet, nem tudtam járni, így az előadásokat egy székben ülve csináltam végig. Olyan élmény volt, hogy azt nem is tudom szavakba önteni. Egy-egy szerepnél muszáj önmagamból építkeznem. Ha nem találok benne olyan színt, amit meg tudok közelíteni, meg tudok fogni, ha nem találok benne magammal közös vonást, akkor azt nem tudom megoldani.


– Lassan fél évszázada hűséges Nagyváradhoz.
– Negyvenhét éve végeztem. Nagyváradra hívtak először, és ugyan invitáltak más színházak is később, akkor már kimondtam Nagyváradnak a boldogító igent. Bár utána is csábítottak másfelé, jól éreztem magam, és nem is volt okom panaszra. Amit eljátszhat egy színész, azt el is játszottam. Korábban két rendező volt Nagyváradon: az egyik a drámai oldalt, a másik a vígjátékokat képviselte, mind a két vonalat szeretem. Minden oldalról megközelíthettem a színház csodálatos rejtelmeit.

– Hogyan lett színész?
– Mindig is színész akartam lenni, gyerekként is balettoztam, bábszínházat játszottam. Édesanyámat, aki egy cipőgyárban dolgozott, hívták egy színjátszó csoportba. Ő nemet mondott, de mondta, hogy esetleg a tizennégy éves lányát érdekelheti. Bekerültem a csoportba, onnan pedig egy másikba. Tizennégy és fél évesen már megismerkedtem a színpaddal. Kirúzsoztak, és én úgy mentem haza, hogy mindenki lássa, színész vagyok. Hogy nem keltett-e ez akkor megbotránkozást Kolozsváron? Dehogynem! Egy tizennégy éves lány rúzzsal a száján? Érdekes, hogy akkor nem izgultam. Édesanyám gyűjtötte a kritikákat, és az első címe az volt, hogy A játék öröme. Itt, a Jókai színházban is szeretnék eljutni a kezdeti drukk után a játék öröméhez, amikor már szabadon létezhetem a színpadon.


A román adó magyar adásában is énekelt
– Érdekes, hogy eddig nem igazán állítottak meg Nagyváradon az utcán, csak mostanában, és főleg idősek. Ebből nem csinálok problémát. Nem is hiszem egyébként, hogy megismernek. Abban a percben, amikor kilépek a színházból, maximálisan civil vagyok, tíz kilogrammokkal cipekedem a piacon. Amikor pedig bemegyek a színházba, egy másik emberré válok. Két ember van bennem: az anya, aki számára a legfontosabbak a gyermekei, illetve a színész – fogalmazott Csíky Ibolya.

A nagyváradi magyar színjátszás nagyasszonya rendszeresen énekelt a román adó magyar adásában, a tévénézők onnan is ismerhetik. Mint mondta, eleinte azt mondták neki, hogy nem szabad énekelnie, mivel a színész azzal elrontaná a hangját. Ezért az első zenés vígjátékában annyira szégyellte az énekhangját, hogy nem is jött ki hang a torkából. Aztán megszerette az éneklést.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A nagyváradi színésznő remek beugrója

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Tudja, pontosan mikor volt az egyik legfontosabb bibliai csata?

Izraeli tudósok már igen. A legkorszerűbb csillagászati eszközök segítségével ugyanis napra, sőt percre pontosan meghatározták a héber törzsek izraeli honfoglalása egyik több mint háromezer évvel ezelőtti csatájának dátumát.

Öt színben pompázik a világ legkülönlegesebb folyója (videó)

A kolumbiai Cano Cristales egyedülálló a világon.

Halloween-maszkokkal akarta megijeszteni az esküdtszéket egy férfi

Fián próbált segíteni, de sikertelenül.

Kutyadetektív keresi az elveszett házi kedvenceket Csehországban

A Psí detektiv (Kutyadetektív) elnevezésű ügynökség kutyákon és macskákon kívül már kenguru és teknős után is kutatott.

Egyedül ültetett egy Central Parknál is nagyobb erdőt ez az indiai férfi

Egyedül ültetett egy Central Parknál is nagyobb erdőt ez az indiai férfi

Jadav Payeng a '70-es évek vége óta óvja minden erejével a természetet.

Hertha: Mindenbe, amit csinálsz, egy kicsit teszel belőle – Dárdai

Hertha: Mindenbe, amit csinálsz, egy kicsit teszel belőle – Dárdai

A berlini csapat trénere elmondta, több kedvence is van, és elárulta, miből tesz mindenbe egy kicsit.

Anglia: Wenger, Mourinho, Klopp, Guardiola – így vásárolnak PL-menedzserek

Valaki többet fizet, mint amennyibe az áru kerül. Van, akinek alig fér a pénz a táskájába.

Man. City: őrült fizetéssel csábítják Yaya Tourét Kínába

Már nyáron is próbálkoztak az ázsiaiak, de úgy tűnik, nem minden a pénz.

TOP 100: messze Neymar a legértékesebb, CR csak a 7.

TOP 100: messze Neymar a legértékesebb, CR csak a 7.

A brazil majd’ kétszer annyit ér, mint a portugál. Messi a második, Pogba a harmadik.

DVSC: kameruni és kolumbiai támadót tesztelnek

Mindkét csatár Bulgáriából érkezett, keveset játszottak az ősszel.

Haladás: a DVSC-től érkezett középpályás – hivatalos

Mészáros Karol egy évre kölcsönbe igazolt a szombathelyiekhez.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér