A nagyváradi színésznő remek beugrója

2017. január 10. 19:12 Licska Balázs, Fotó: Lehoczky Péter

Csíky Ibolya, a nagyváradi magyar színjátszás nagyasszonya ugrott be a Békéscsabai Jókai Színházban a Macskajáték előadásba, Cs. Bruckner Adelaida szerepébe. A lapunknak adott interjúban úgy fogalmazott: a kis szerep is szerep, ha az a tíz mondat meg tud mutatni egy egész embert. Egy-egy alakításnál önmagából építkezik, keresi a közös vonásokat.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

– Rengetegen dicsérték az alakítását, többek között az Orbánnét alakító Felkai Eszter is „szuperlatívuszokban” beszélt.
– Örülök, ha így látta. Eszter kiváló alakítást nyújt, minden túlzás nélkül mondhatom, hogy tátott szájjal figyelem. Érdekes azonban, hogy megnézte a lányom is az egyik előadást, és ő azt mondta: nem tudja elhinni nekem, hogy rosszindulatú vagyok.

– Korábban Nagyváradon Orbánnét is alakította már a Macskajátékban, most pedig ahhoz, a főszerephez képest egy kis szerepre kérték fel. Milyen volt beugrani Cs. Bruckner Adelaida szerepébe?
– Nem érdekel, hogy nagy vagy kis szerepről van szó. Az a lényeg számomra, hogy olyan szerep legyen, amiből lehet valamit csinálni. Itt az a tíz mondat is meg tud mutatni egy egész embert, Cs. Bruckner Adelaida rosszindulatát, féltékenységét, fia iránti szeretetét. Azt a kegyetlenséget, amit élvez akkor, amikor kimondja, hogy megnősül a fia. Ez egy igazi szerep.

– Nagyváradon mindent eljátszhatott, amit el lehet játszani. Van még lámpaláza színpadra lépés előtt?
– Halálfélelmem van, nem lámpalázam. Amikor most először léptem színpadra a Jókai színházban Cs. Bruckner Adelaida szerepében, összekavartam a szöveget. Le a kalappal Felkai Eszter előtt, hogy tovább tudtunk menni. Nem vagyok az a beugró típus. Hiába tanultam meg a szöveget úgy, hogy hátulról is tudom, két próba után nem volt meg a biztonságérzetem. Annyira féltem, hogy elvesztettem a hitemet. Bakiztam. Az volt a baj, hogy a végszavakat, hogy mire mondom a szöveget, nem figyeltem meg eléggé. Utána aztán megnéztem, és legutóbb már tudtam kapaszkodni a partnerembe. Kellett érlelni, formálni a szerepet, most már elégedett vagyok.

– A több mint kétszáz közül melyik szerepére emlékszik vissza a legszívesebben?
– Az ember tragédiájában megformálhattam Éva szerepét, és amire még büszke vagyok, az a Godot-ra várva, amit Szabó K. István női-férfi kapcsolatban álmodott a színpadra. Akkor műtötték a térdemet, nem tudtam járni, így az előadásokat egy székben ülve csináltam végig. Olyan élmény volt, hogy azt nem is tudom szavakba önteni. Egy-egy szerepnél muszáj önmagamból építkeznem. Ha nem találok benne olyan színt, amit meg tudok közelíteni, meg tudok fogni, ha nem találok benne magammal közös vonást, akkor azt nem tudom megoldani.


– Lassan fél évszázada hűséges Nagyváradhoz.
– Negyvenhét éve végeztem. Nagyváradra hívtak először, és ugyan invitáltak más színházak is később, akkor már kimondtam Nagyváradnak a boldogító igent. Bár utána is csábítottak másfelé, jól éreztem magam, és nem is volt okom panaszra. Amit eljátszhat egy színész, azt el is játszottam. Korábban két rendező volt Nagyváradon: az egyik a drámai oldalt, a másik a vígjátékokat képviselte, mind a két vonalat szeretem. Minden oldalról megközelíthettem a színház csodálatos rejtelmeit.

– Hogyan lett színész?
– Mindig is színész akartam lenni, gyerekként is balettoztam, bábszínházat játszottam. Édesanyámat, aki egy cipőgyárban dolgozott, hívták egy színjátszó csoportba. Ő nemet mondott, de mondta, hogy esetleg a tizennégy éves lányát érdekelheti. Bekerültem a csoportba, onnan pedig egy másikba. Tizennégy és fél évesen már megismerkedtem a színpaddal. Kirúzsoztak, és én úgy mentem haza, hogy mindenki lássa, színész vagyok. Hogy nem keltett-e ez akkor megbotránkozást Kolozsváron? Dehogynem! Egy tizennégy éves lány rúzzsal a száján? Érdekes, hogy akkor nem izgultam. Édesanyám gyűjtötte a kritikákat, és az első címe az volt, hogy A játék öröme. Itt, a Jókai színházban is szeretnék eljutni a kezdeti drukk után a játék öröméhez, amikor már szabadon létezhetem a színpadon.


A román adó magyar adásában is énekelt
– Érdekes, hogy eddig nem igazán állítottak meg Nagyváradon az utcán, csak mostanában, és főleg idősek. Ebből nem csinálok problémát. Nem is hiszem egyébként, hogy megismernek. Abban a percben, amikor kilépek a színházból, maximálisan civil vagyok, tíz kilogrammokkal cipekedem a piacon. Amikor pedig bemegyek a színházba, egy másik emberré válok. Két ember van bennem: az anya, aki számára a legfontosabbak a gyermekei, illetve a színész – fogalmazott Csíky Ibolya.

A nagyváradi magyar színjátszás nagyasszonya rendszeresen énekelt a román adó magyar adásában, a tévénézők onnan is ismerhetik. Mint mondta, eleinte azt mondták neki, hogy nem szabad énekelnie, mivel a színész azzal elrontaná a hangját. Ezért az első zenés vígjátékában annyira szégyellte az énekhangját, hogy nem is jött ki hang a torkából. Aztán megszerette az éneklést.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A nagyváradi színésznő remek beugrója

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Kicsit csúsznak, de nyár elején azért kinyitnak.

Hoki-vb: vereség után – Chernomaz nem ad kifogásokat

Hoki-vb: vereség után – Chernomaz nem ad kifogásokat

„Ahhoz, hogy hatékonyabbak legyünk, sokkal okosabban kell játszanunk Korea ellen.”

Két jó harmad nem elég – osztrák siker emberfórokkal

Negyven éve nem tudjuk megverni tétmeccsen az osztrákokat.

Anglia: viszlát, másodosztály! A Newcastle feljutott a PL-be!

A „szarkák” egy év szünet után a következő idényben ismét az élvonalban szerepelhetnek.

El Clásico: kissé meglepő, de ő volt a leggyorsabb játékos!

A Realból ketten, a Barcából hatan futottak 10 km felett • Sergi Roberto szólója ezek után még nagyobb szó.

Hertha: Dárdai különleges hétre készül, játékosaitól kér segítséget

A Werdernek és a Herthának is a szezon egyik legfontosabb mérkőzése lesz kettejük találkozója.

Videó: ez a gól nem jöhetett volna létre Dzsudzsák nélkül

Nagy lövése után ketten is beleértek még, de az érdem a magyar válogatott támadójáé.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér