Versenyeztetéssel motiválja tanítványait

2016. február 12. 17:36 Gajdács Pál
A HÉT EMBERE | A Magyar Diáksport Szövetség a „Békés Megye Legeredményesebb Diákolimpiai Testnevelője” címmel ismerték el a napokban Erdős Pétert, a békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános Iskola pedagógusát. Őt választottuk a hét emberének.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

— Mit gondol, miért éppen ön kapta idén ezt az elismerést?
— Előzetesen azt hittem, hogy az iskola kap majd valamilyen díjat. Több olyan ötödikes versenyzőm is volt tavaly, aki az országos diákolimpiai versenyeken több sportágban is nagyon eredményesen szerepelt. Ezek az eredmények nyilván nemcsak az én érdemeim, vannak átfedések, hiszen a versenyre elvitt gyerekek közül többeket már nemcsak én tanítok. Ez közös munka eredménye, ebben benne van a Forczek Győzőné vezette testnevelési munkaközösség erőfeszítése is.

— Gyulaiként 1987-ben az akkor még Padrah Lajosról elnevezett jaminai iskolában kezdett tanítani, de nevét mindenki az egykori „ketteshez”, a mai Kazinczy iskolához köti.
— Jövőre lesz harminc éve, hogy tanítok, a Kazinczyban lassan huszonkét éve dolgozom. Valamilyen sportágban majdnem minden évben jutott el tanítványom országos szintre, bár ehhez kellettek az ügyes gyerekek, akikkel sokat kell dolgozni, s ekkor jöhet valamilyen eredmény. Persze nem egyformák az évfolyamok. Emlékszem az 1992-esek fiú-, és egy 1996-os lánycsapatomra, akikkel minden évben odakerültünk a legjobbak közé az országban. Most van egy 2004-2005-ös korosztály, amelyik nagyon ügyes. Vannak gyerekek, akik fociznak vagy kézilabdáznak, de őket is elviszem más szakágakban, így atlétikában is versenyekre, mert gyorsak, erősek.

— Volt olyan pillanat az életében, amikor legszívesebben más pályára váltott volna át?
— Ilyenre nem emlékszem, de egyre több az „üresebb” évfolyam, amellyel nehezebben tudok eredményt elérni, vagy egyáltalán a legfontosabbakat megtanítani a testnevelés órán. Persze nem lehet mindenki tehetséges. Szeretem a gyerekeket és egyre inkább tudom őket kezelni. Inkább az jelent nehézséget, hogy egyre nagyobb az adminisztrációs teher, a testnevelés órák megtartásán túl is sok feladat hárul ránk.

— Hogyan próbálja motiválni az iskolában a gyerekeket?
— A legegyszerűbb módon a játékossággal és a versenyszerűséggel. A gyerekek szeretnek versenyezni, igaz, az ilyen szituációkban figyelni kell arra, hogy kit, kivel engedek össze, az egyforma szintűeket próbálom összehozni. Azt próbálom éreztetni a gyerekekkel, hogy önmagukhoz képest fejlődjenek. Az előrelépés lehetősége tegye őket motiválttá. Most bejött egy fittségi felmérés, ami országosan kötelező. Nagyon nagy követelmények nincsenek, s az a lényege, hogy saját maguk is láthatják, hogy a különböző állóképességi és erőnléti felmérésekben mennyit léptek előre.

— Mi a különbség a testnevelői és az edzői munka között?
— Utóbbiban az eredménycentrikusság a fontos, hogy a tehetségből a lehető legtöbbet hozd ki folyamatos, kemény, céltudatos és következetes munkával, az iskolában a mozgásélmény, a sport megszerettetése a cél.

— Tartja a kapcsolatot a volt tanítványaival?
— Sokan tekintenek élményként azokra az eredményekre, amelyeket együtt elértünk, számtalan pozitív visszajelzés érkezik. A közösségi portálokon is sokszor üzennek, sokakkal, a ma már a gimit is elvégző Lipták Villőékkel, vagy a régi sportolókkal, így Kun Alice-szel vagy Bobcsek Emesével is tartom a kapcsolatot. Vannak olyanok, akik ma már testnevelőként elhelyezkedtek.

— Mit üzenne azoknak, akik erre a pályára készülnek?
— Szeressék a gyerekeket, meg kell ismerni a lelküket a hátterüket. Ne csak futtassák, hanem neveljék őket tisztességre, szerénységre. Minden gyerek más, mindenkihez másképpen kell közelíteni.

— Egykor atletizáló gyermekei megmaradtak a sportnál?
— Szabolcs egy budapesti fitneszteremben dolgozik személyi edzőként. Réka újra iskolába jár, már csak hobbiszinten sportol, fut, kondizik, edzi magát.

Névjegy
Jövőre lesz harminc éve, hogy Erdős Péter a pedagógusi pályán ténykedik. Előbb az erzsébethelyi általános iskolában, majd 1994 óta a 2-es, mai nevén, a Kazinczy Ferenc Általános Iskolában dolgozik. Csapataival rendre ott van a legjobbak között az országos diákolimpiákon. Gyermekei ma már felnőttek, a gátfutó Réka, valamint a hármasugrásban és váltóban Viktor is korosztályos válogatottságig jutott. A Békéscsabai Atlétikai Clubban (a szakosztályhoz 1988-ban csatlakozott) is szerepet vállaló pedagógus egykori tanítványai, Szél Tibor és Kun Alice is hosszú évekig tagjai voltak a felnőtt atlétikai válogatottnak, ma a válogatott sprinter Kovács Miklós pályafutását egyengeti.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Versenyeztetéssel motiválja tanítványait

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Kicsit csúsznak, de nyár elején azért kinyitnak.

Női kézi: Szucsánszki sérülése nagyon súlyos, hónapokra kidőlt

Női kézi: Szucsánszki sérülése nagyon súlyos, hónapokra kidőlt

A Fradi csapatkapitányát hétfőn megműtötték • „Bízhatunk a teljes felépülésben, de…”

3223 perc! Gera valamennyi NB I-es játékosnál többet játszott!

A 38 éves középpályás nem csak mesterhármasával emelkedik ki • A volt FTC-játékos fia másodszor vezetett a Fradinak.

Spanyolország: kié lesz az arany? Így zár a Real és a Barca!

Mindkét csapat otthon játszik legerősebb riválisával. Most a katalánok vannak előrébb, de kevesebb meccsük van hátra.

Légiósprogram: „magyar rangadó” Kínában; Szalaiék bejuthatnak a BL-be

Szántóék Ausztriában, Kádárék Ukrajnában játszanak kupaelődöntőt • Heti légiósprogram.

Hoki-vb: csak Ausztriára figyeljünk, a többi még ráér!

KEZDÉS: 19.30. „Dél-Koreával később foglalkozunk. Aki nagyon előre szalad, rosszul jár.”

Atlético Madrid: „Az MU vezeti a hajszát Griezmannért”

A „vörös ördögök” mellett a Chelsea, a City, a Barca és a Real is érdeklődik a francia támadó iránt.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér