Több ezer gomb a pályaudvaron

2016. november 15. 17:15 Papp Gábor, fotó: Lehoczky Péter

„Amit már a kőkorban is használtak” címmel nyílt Engel Aranka gombgyűjteményének legérdekesebb darabjaiból kiállítás kedden a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvar kiállítótermében. Az érdeklődők egyebek mellett megtekinthetnek egy 1748-ban készült katonai gombot, de tengerész, ékszer és figurás gombok is színesítik a tárlatot.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

— Még kislány koromban varázsoltak el a gombok. Nagymamám varrónő volt, akinek természetesen nagyon sok különlegesség volt a tulajdonában — mesélte lapunknak a könyvtárosként dolgozó, és a Szolnok közelében található Rákóczifalván élő Engel Aranka. — Gyermekként sokat játszottam a gombokkal, de gyűjteni csak tíz évvel ezelőtt kezdtem.

A kollekció pedig azóta is folyamatosan gyarapodik: egyrészt ő maga sem dobta el a ruhák ezen elengedhetetlen tartozékait, másrészt sok barátja, ismerőse is neki ajándékozta a feleslegessé vált gombokat.

— Mostanában nem számoltam pontosan utána, de mára talán 40-50 ezer körüli a gyűjteményem — mondta Engel Aranka, aki cipős dobozokban és üvegekben tartja „kincseit”. A hölgy ezekből több ezer egyedi darabot hozott el Békéscsabára, első kiállítására.

— A legrégebbi, egyébként fémből készült katonai gomb 1748-ból való, a dátum szerepel is rajta — ecsetelte a gyűjtő. — Egy ismerősömtől kaptam, aki maga sem tudta pontosan megmondani, hogy miként került hozzá.

Érdekességként említette a kagylógombokat is, amelyek egy időben nagyon népszerűek és elterjedtek voltak. Ugyancsak nem érdemes kihagyni az ékszergombok, illetve a tengerészgombok megtekintését sem. Utóbbiak a világ megannyi táját megjárhatták.

Engel Aranka elárulta, hogy nincs kedvence, hiszen a gyűjtemény egyik legfőbb értékét éppen a sokszínűsége adja.

— Szeretem a régi dolgokat, talán innen az érdeklődésem az őskorban egyébként már létező tárgyak iránt — folytatta a gondolatot. — Az ősember is összekapcsolta a ruháját például csontokkal.

S ha már a csontok szóba kerültek, a könyvtáros szakember szeretné, ha elefántcsontból készült gombok is gyarapítanák a portfolióját.

Engel Aranka másik hobbija a kézműveskedés, amelynek során gyűjteményének darabjait dekorációként gyakran felhasználja. Sőt, gyerekeknek is tartott már olyan foglalkozást, amelyben fontos szerepet töltöttek be a ruhatartozékok, elsősorban a figurás példányok.

Mint megtudtuk, Engel Aranka három olyan gyűjtőről tud, aki ugyancsak ennek a szenvedélynek hódol. Egyikükkel, egy nyugdíjas hölggyel tartja is a kapcsolatot. Neki már körülbelül egymillió gombja van. Közös nagy tervük egy gombmúzeum létrehozása.

A tárlatot dr. Erdész Ádám, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárának igazgatója nyitotta meg, aki elmondta, gazdag formavilágot felvonultató kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők.

— A gombok nézőpontot biztosítanak a kézműipar és a divat történetére, illetve a gyűjtőszenvedély fontosságára — hangsúlyozta. — Vannak szállóigéink, amelyek a gombhoz kötődnek, elég csak Deák Ferenc gondolatát idézni, amely szerint a rosszul gombolt mellényt újra kell gombolni. A szakember személyes történetét is megosztotta.

Fotó: Lehoczky Péter Fotó: Lehoczky Péter

— Tizenéves koromban kerültem először közelebbi kapcsolatba a gombokkal, amikor a barátaimmal együtt gombfociztunk — mesélte. — A csapatokat otthoni és vásárolt gombokból állítottuk össze. Egy alkalommal új csapatot akartunk felállítani egyikünknek, ezért elmentünk a szocializmus éveiben ritkaságnak számító, a vészkorszakot túlélő Wallenstein bácsi által vezetett kis üzletbe. Ott óriási volt a kínálat, ő pedig rendkívüli kíváncsisággal, de türelmesen figyelte ügyködésünket. Nem volt elég pénzünk, így csak tíz gombot tudtunk vásárolni. Ekkor megkérdezte, hogy mihez kezdünk majd a gombokkal, és mikor elárultuk, a tizenegyedik gombot ingyen adta nekünk, hogy ki legyen a csapat. A gomb és a gesztus is megmaradt számomra.

Dr. Erdész Ádám elhozta magával csapata középcsatárát, aki az ő tizenegyében Albert Flórián volt.

Sós Imre, a szervező Zerge Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesület elnöke kiemelte, újabb menetrendszerű gyűjtemény érkezett meg hozzájuk.

— Arra törekszünk, hogy a tárlatokat még színesebbé tegyük. Ezért totót is kitölthetnek a látogatók — tette hozzá. — Emellett — mivel nem az első ilyen kiállítás — azt tapasztaltuk, hogy sokan gyarapítanák a nálunk bemutatott gyűjteményeket, így most erre is lehetőség lesz. Egy üveggömbbe dobhatják majd be a gombokat, akik szeretnék azokat jó helyen tudni.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Több ezer gomb a pályaudvaron

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Ez a kóbor kutya mindennap ajándékot visz a nőnek, aki eteti

Ez a kóbor kutya mindennap ajándékot visz a nőnek, aki eteti

Tua Plu általában levelet vagy papírlapot hoz cserébe.

Itt az Igazából szerelem folytatása (videó)

Csak 15 perc, de megéri megnézni.

Hihetetlen, de már létezik digitális sírkő is

Egy szlovén vállalat rukkolt elő vele, a mintapéldány bemutatása óta már ötven megrendelés érkezett a termékre.

Felkészülés: ünnepinek indult C. Ronaldo estéje, no de a vége…

Felkészülés: ünnepinek indult C. Ronaldo estéje, no de a vége…

A portugálok ugyanúgy 2–0-ra vezettek a szünetben, mint a mieink ellen – aztán jöttek a svédek.

Vb 2018: Messi nélkül nem megy – kétgólos argentin vereség

Higuaín és Dybala sem játszott, és Agüero is csak csereként állt be.

Felkészülés: 1–0 helyett 0–2 – a videobíró is kellett a spanyolok sikeréhez

Griezmann gólját a pályán lévő játékvezetők megadták volna, de a technika közbeszólt!

Felkészülés: Hollandia jól kezdett, de az olaszoktól is kikapott

Felkészülés: Hollandia jól kezdett, de az olaszoktól is kikapott

Romagnoli öngóljára Éder és Bonucci válaszolt Amszterdamban.

Felkészülés: a horvátok nem értik, hogy kaphattak ki ennyire

A Juventus csatárának sérülése súlyosbítja a helyzetet • Hatgólos orosz–belga.

Magyar Kupa: a Mezőkövesd harminc perc alatt döntött

A Szolnok a rendes játékidő utolsó percében tizenegyest hibázott, így nehéz visszavágó vár rá.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér