Több ezer gomb a pályaudvaron

2016. november 15. 17:15 Papp Gábor, fotó: Lehoczky Péter

„Amit már a kőkorban is használtak” címmel nyílt Engel Aranka gombgyűjteményének legérdekesebb darabjaiból kiállítás kedden a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvar kiállítótermében. Az érdeklődők egyebek mellett megtekinthetnek egy 1748-ban készült katonai gombot, de tengerész, ékszer és figurás gombok is színesítik a tárlatot.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

— Még kislány koromban varázsoltak el a gombok. Nagymamám varrónő volt, akinek természetesen nagyon sok különlegesség volt a tulajdonában — mesélte lapunknak a könyvtárosként dolgozó, és a Szolnok közelében található Rákóczifalván élő Engel Aranka. — Gyermekként sokat játszottam a gombokkal, de gyűjteni csak tíz évvel ezelőtt kezdtem.

A kollekció pedig azóta is folyamatosan gyarapodik: egyrészt ő maga sem dobta el a ruhák ezen elengedhetetlen tartozékait, másrészt sok barátja, ismerőse is neki ajándékozta a feleslegessé vált gombokat.

— Mostanában nem számoltam pontosan utána, de mára talán 40-50 ezer körüli a gyűjteményem — mondta Engel Aranka, aki cipős dobozokban és üvegekben tartja „kincseit”. A hölgy ezekből több ezer egyedi darabot hozott el Békéscsabára, első kiállítására.

— A legrégebbi, egyébként fémből készült katonai gomb 1748-ból való, a dátum szerepel is rajta — ecsetelte a gyűjtő. — Egy ismerősömtől kaptam, aki maga sem tudta pontosan megmondani, hogy miként került hozzá.

Érdekességként említette a kagylógombokat is, amelyek egy időben nagyon népszerűek és elterjedtek voltak. Ugyancsak nem érdemes kihagyni az ékszergombok, illetve a tengerészgombok megtekintését sem. Utóbbiak a világ megannyi táját megjárhatták.

Engel Aranka elárulta, hogy nincs kedvence, hiszen a gyűjtemény egyik legfőbb értékét éppen a sokszínűsége adja.

— Szeretem a régi dolgokat, talán innen az érdeklődésem az őskorban egyébként már létező tárgyak iránt — folytatta a gondolatot. — Az ősember is összekapcsolta a ruháját például csontokkal.

S ha már a csontok szóba kerültek, a könyvtáros szakember szeretné, ha elefántcsontból készült gombok is gyarapítanák a portfolióját.

Engel Aranka másik hobbija a kézműveskedés, amelynek során gyűjteményének darabjait dekorációként gyakran felhasználja. Sőt, gyerekeknek is tartott már olyan foglalkozást, amelyben fontos szerepet töltöttek be a ruhatartozékok, elsősorban a figurás példányok.

Mint megtudtuk, Engel Aranka három olyan gyűjtőről tud, aki ugyancsak ennek a szenvedélynek hódol. Egyikükkel, egy nyugdíjas hölggyel tartja is a kapcsolatot. Neki már körülbelül egymillió gombja van. Közös nagy tervük egy gombmúzeum létrehozása.

A tárlatot dr. Erdész Ádám, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárának igazgatója nyitotta meg, aki elmondta, gazdag formavilágot felvonultató kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők.

— A gombok nézőpontot biztosítanak a kézműipar és a divat történetére, illetve a gyűjtőszenvedély fontosságára — hangsúlyozta. — Vannak szállóigéink, amelyek a gombhoz kötődnek, elég csak Deák Ferenc gondolatát idézni, amely szerint a rosszul gombolt mellényt újra kell gombolni. A szakember személyes történetét is megosztotta.

Fotó: Lehoczky Péter Fotó: Lehoczky Péter

— Tizenéves koromban kerültem először közelebbi kapcsolatba a gombokkal, amikor a barátaimmal együtt gombfociztunk — mesélte. — A csapatokat otthoni és vásárolt gombokból állítottuk össze. Egy alkalommal új csapatot akartunk felállítani egyikünknek, ezért elmentünk a szocializmus éveiben ritkaságnak számító, a vészkorszakot túlélő Wallenstein bácsi által vezetett kis üzletbe. Ott óriási volt a kínálat, ő pedig rendkívüli kíváncsisággal, de türelmesen figyelte ügyködésünket. Nem volt elég pénzünk, így csak tíz gombot tudtunk vásárolni. Ekkor megkérdezte, hogy mihez kezdünk majd a gombokkal, és mikor elárultuk, a tizenegyedik gombot ingyen adta nekünk, hogy ki legyen a csapat. A gomb és a gesztus is megmaradt számomra.

Dr. Erdész Ádám elhozta magával csapata középcsatárát, aki az ő tizenegyében Albert Flórián volt.

Sós Imre, a szervező Zerge Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesület elnöke kiemelte, újabb menetrendszerű gyűjtemény érkezett meg hozzájuk.

— Arra törekszünk, hogy a tárlatokat még színesebbé tegyük. Ezért totót is kitölthetnek a látogatók — tette hozzá. — Emellett — mivel nem az első ilyen kiállítás — azt tapasztaltuk, hogy sokan gyarapítanák a nálunk bemutatott gyűjteményeket, így most erre is lehetőség lesz. Egy üveggömbbe dobhatják majd be a gombokat, akik szeretnék azokat jó helyen tudni.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Több ezer gomb a pályaudvaron

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

C. Ronaldo beérte Kocsist, Portugália csoportelső

C. Ronaldo beérte Kocsist, Portugália csoportelső

Portugália félidőnként két gólt szerezve legyőzte Új-Zélandot. CR7 75 góljával beérte Kocsis Sándort.

Haladás: távozik Szombathelyről a kulcsember – hivatalos

Iszlai Bencének kétéves szerződést ajánlottak, ő azonban nem fogadta el azt.

F1: Erre jelenleg senki sem képes, csak Lewis – Lauda

Alonso: Sajnálom, hogy mindenkit megzavar a végsebességünk, de ez van.

Man. City: orvosin a Bayern München világbajnok játékosa?

Man. City: orvosin a Bayern München világbajnok játékosa?

A bajorok labdarúgója alapember volt Ancelottinál, az utóbbi szezonban 37 tétmeccsen szerepelt.

WTCC: Micheliszé a pole pozíció Portugáliában!

A magyar pilóta új pályacsúccsal nyerte meg a kvalifikációt Vila Realban.

Kézi BL: a Tatabánya nem indulhat, a Hypo selejtezőt játszik

A következő kiírásban is négy magyar csapat vesz részt az elitligában • Sorsolás június 30-án.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér