Pro és kontra a támogatási pénzekről

2016. február 11. 18:23
Bod Tamás, az Együtt gyulai választókerületi elnöke tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Békéscsabán, a megyei kormányhivatal előtt „Szűnjön meg a puha pénzek osztogatása az önkormányzatok között!” címmel.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Bod Tamás kiemelte, a Belügyminisztérium honlapján elérhető, hogy 2014-ben a megyei települései közül a második legnagyobb rendkívüli önkormányzati költségvetési támogatást a 400 főnél alig népesebb Pusztaottlaka kapta, míg 2015 végén a negyedik legnagyobb összegben részesült. Az első esetben 50, míg a második esetben 25 millió forintról volt szó.

Bod Tamás szerint a magyarázat nem szakmai, hanem politikai, sőt személyes. Simonka György 2006 és 2014 között Pusztaottlakán volt polgármester. Ő intézi el, hogy a falu ilyen kivételes juttatásokban részesüljön. Bod Tamás hozzátette, nem vitatják, hogy Pusztaottlaka sokszorosan hátrányos helyzetű, de nagyon sok ilyen nehéz sorsú település van Békésben.

Minderre Simonka György is reagált. Közölte, a modern politika világában nem hangzatos beszédekkel, hanem közösen, együttműködve, munkával lehet eredményeket elérni – e szerint jár el ő is, amikor a választói érdekeit képviseli.

– A körzetemben az önkormányzati vezetőkkel közösen dolgozunk a „Jövőd Dél-Békésben épül!” komplex programon – hangsúlyozta Simonka György.

– A koncepciónk 85 kiemelt elemből áll, melyek kidolgozásakor mindent alárendelünk annak a célnak, hogy fiataljainkat hosszú távon helyben tartsuk. A polgármesterekkel folytatott, heti rendszerességű munka alkalmával a probléma feltérképezésétől a megoldási lehetőségekig mindent számba veszünk. Szakemberek segítségével készítjük el lobbianyagainkat, melyek tartalmazzák azon érvek sokaságát, amelyek alátámasztják a vidék önmegtartó ereje növelésének szükségességét. Az én feladatom a munka koordinációja mellett az önkormányzatok, intézmények, társadalmi és gazdasági szereplők érdekeinek képviselete és érvényesítése. Megfelelő mennyiségű és szakmai tartalmú lobbianyaggal ellátva teszek meg mindent az itt élők munkafeltételeinek biztosításának érdekében. Pont az a Bod Tamás próbál kioktatni önkormányzati finanszírozásból, aki annak a Bajnai Gordon által vezetett baloldali politikai társaságnak a tagja, volt országgyűlési képviselőjelöltje, amely 2010-es működéséig az önkormányzatok ezreit sodorta csőd közelbe, és ha a Fidesz-kormány a 2010-es megválasztása után az önkormányzatok adósságállományát – 1368 milliárd forintot – teljes egészében nem vállalja át, akkor az elmúlt években önkormányzatok százai, ha nem ezrei mentek volna csődbe, és velük együtt az egész intézményrendszer. Beleértve iskolákat, kórházakat, szociális ellátókat. Ha rajtuk múlt volna, több százezer ember veszti el munkahelyét, és több százezren estek volna el a szociális juttatásuktól.
 
Vagyonnyilatkozatról, kezességről pro és kontra
Bod Tamás bemutatta a sajtótájékoztatóján Simonka György vagyonnyilatkozatát is, melyből szerinte az tűnik ki, hogy lényegében egy vagyontalan országgyűlési képviselőről van szó. Így felvetődik, ki és hogyan adott neki annyi hitelt, hogy bevállaljon egy 250 milliós kezességet, milyen forrásból állt rendelkezésére a fedezet. Ez hiányzik a vagyonnyilatkozatából.

Simonka György sajtónyilatkozatot adott ki ezzel kapcsolatban. Ebben közölte, tíz évvel ezelőtt egy hitelszerződéshez vállalt abszolút jóhiszeműen készfizető kezességet. Az adóssal az elmúlt években a kapcsolata teljes mértékben megszakadt, ezért maga is meglepetésként értesült az adóssal szembeni végrehajtás híréről. Információi szerint a hitelező bank kára megtérül az adós vagyonából.

– Mindezek alapján azt gondoltam, hogy ez az ügy már véget is ért, ráadásul az adóssal szemben megtérítési igényt kezdeményeztem – hangsúlyozta. – A vagyonbevallásban azért nem szerepeltettem, mert a tartozás nem engem terhel, én csak kezesként álltam helyt, és a végrehajtás elindulásáig tényleges tartozás nem is állt fenn.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese közölte, Simonka György nem tisztázott semmit, így a szocialisták vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményeznek Simonka György ellen az országgyűlés mentelmi bizottságánál. Gőgös Zoltán kiemelte, továbbra is rejtély, hogyan vállalhatott készfizető kezességet Simonka György egy 250 milliós hitelre úgy, hogy papíron nulla forint jövedelme van. Hozzátette, egy országgyűlési képviselő nem engedhet meg magának 250 millió forintos titkokat.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Pro és kontra a támogatási pénzekről

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Hosszú: arany és ezüst, Bernek: bronz az első napon

Hosszú: arany és ezüst, Bernek: bronz az első napon

Hosszú Katinka ezüsttel kezdett 200 m gyorson, majd magabiztosan nyert 400 vegyesen. Bernek 400 gyorson harmadik.

BL: a keddi eredmények; hat csoportelső már biztos

A Dortmund vagy a Real és a Juventus vagy a Sevilla csatlakozik ehhez a szextetthez.

BL: a Barca olyasmit produkált, amit korábban senki

Jól jegyezzük meg az 583-as számot, és memorizáljuk mellé az ábrát is.

„Több kell tőlem” – Görbicz Anita magát is hibáztatja

„Több kell tőlem” – Görbicz Anita magát is hibáztatja

Az irányító a csehek ellen nem érezte, hogy a hátára tudná venni a csapatot, de tudja, min kell változtatnia.

BL, C-csoport: mesterhármas a Barcában – de nem az MSN-től!

A Barca passzrekordot állított fel, és leiskolázta német ellenfelét • Iksszel zárt a Man. City.

„Ez a jövő sportja!” – így jutna el Ronaldinho után az olimpiáig a magyar találmány

Még a pápának is levelet írtak, a lenéző mosolyokból pedig erőt merítettek.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
 • A Vénusz pozitív hatására dinamikus, magabiztos, és bármilyen vállalkozásban megállja a helyét. Párkapcsolat terén vigyáznia kell, nehogy zűrzavarok keletkezzenek.
 • Sokat dolgozik. Ha fáradtságot érez, figyeljen oda magára, ne várja meg, amíg a kimerültség miatt lelassul. Baráti kapcsolatai és a szerelmi élete kedvezően alakul.
 • Jól kezdődik és jól is végződik a mai nap. Ha kellően odafigyel a pénzügyekre és az otthoni dolgaira, akkor nem kell semmilyen bonyodalomtól tartania.
 • Szorgalmasan és kitartóan dolgozik. Segítséget is kap egy fontos feladathoz. Számítson rá, hogy egész nap hajtania kell.
 • Egy peres ügyben csak veszíthet. Sokkal könnyebben kellene élnie. Családtagjai sokat segítenek abban, hogy lazábban fogja fel a problémákat.
 • Anyagi gondok nehezítik a helyzetét. Semmi sem úgy alakul, ahogyan remélte. Meggyűlhet a baja hanyag és nemtörődöm ügyintézőkkel.
 • Otthoni problémája egész nap gyötri. Tudja, hogy a dolognak minél hamarabb meg kell oldódnia, vagy pedig önnek kell orvosolnia valahogy. Ha nem kapkod, minden...
 • Tanulmányaiban kedvező fordulatra számíthat. Mindent elérhet, csak ki kell nyújtani érte a kezét. Ha vannak kapcsolatai, azt most remekül hasznosíthatja.
 • Bolygója kedvezően áll, s főként szakmai életében segíti. Legyen kezdeményező, ragadja meg a nagyszerű lehetőségeket! Pénzbevételre számíthat.
 • Szerelmi életét a Vénusz befolyásolja. Gyengédség, flört vagy hatalmas szenvedély, most mindegyikben bővelkedhet.
 • Bolygójának, a Jupiternek köszönhetően vidámság és nagyon aktív szakmai élet várható. Jó oka van a bizakodásra. Este lazítson, séta után olvasson egy könnyű...
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér