Ötvenéves az orosházi kórház

2017. április 21. 10:24 cs. i., Fotó: Lehoczky Péter

Fél évszázaddal ezelőtt nyitotta meg kapuit az orosházi kórház, ennyi ideje fordulhatnak az intézményhez az orosháziak és a környékbeliek segítségéért, ellátásért. A jeles évforduló napján ünnepi események sorozata zajlik a gyógyító munka mellett az intézetben.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az egész napos eseménysorozat első programja volt annak a fotókiállításnak a megnyitása, ahol megelevenedik az elmúlt 50 év. Sok ismerős arcot láthatnak azok, akik a kórház aulájában megtekintik a gyűjteményt.

Délelőtt szakdolgozói konferencia kezdődött, ahol új típusú okleveles kézésekről, ápolásügyi aktualitásokról szólnak, szóltak. Az esemény során átadják a Magyar Ápolási Egyesület ezüst kitűzőit. Az emléktábla avatás után pedig jubileumi megemlékezést tartanak.

A régóta tervezett névváltozásnak is eljött az ideje: az orosházi kórház felveszi a dr. László Elek nevét.

Az Orosházán dúló súlyos kolerajárványt dr. László Elek fiatal orvosként élte át. Ekkor fogalmazta meg legfontosabb életcélját, a kórház, menház, járványkórház létesítését. 1892-ben járványkórház épült a községben. 1902-re elkészült egy új menház, felkarolta a szegények ellátását. Bár elkészült egy új kórház tervrajza, az I. világháború és az infláció gátat vetett a további fejlődésnek. Orosházán 1946-ig magánintézetek biztosították a fekvőbeteg-ellátást. 1950-ben megnyílt a szülőotthon. A menházban 2 alapszakmás kórház alakult. A belgyógyászat, a sebészet és a szülészeti osztály hamarosan egyesült. Létrejött 1958-ban a volt Varga-villában a tüdőosztály is.
— Kórházunk fennállásának 50. évfordulóját ünnepeljük. Ötven év: majdnem egy emberöltő. Mégis micsoda fejlődésnek lehetünk tanúi, amikor végigtekintünk az Orosházi Kórház elmúlt pár évtizedén. Az egykori Könd utca és Huba utca sarkán álló szülőotthon, majd kiskórház épületétől, a „ lila villában” lévő tüdőosztálytól és a Dózsa György utcai menháztól hosszú és göröngyös út vezetett egy modern, sokszakmás kórházig, ahol a gyógyítás mellett komoly tudományos munka is folyik. Békés megye nyugati területének egészségügyi ellátásáért vállaltunk ellátási felelősséget, mintegy 120 ezer lakos egészsége, gyógyítása és rehabilitációja a feladatunk — fogalmazott dr. Duray Gergő főigazgató a pénteki program jubileumi megemlékezésén.

— Az elmúlt évtizedek alatt nemcsak szakágak alakultak ki, hanem modern diagnosztikai részlegeink is létrejöttek. Immáron 10 éve működik a sürgősségi betegellátó osztály, a mozgásszervi rehabilitációs osztály és 10 éve üzemel a krónikus belgyógyászatunk a jelenlegi formában. Az orvostudomány fejlődése megkívánta, hogy bizonyos ellátási eseteket egynapos sebészet keretében végezzünk. Így jött létre a szemészeti osztályt felváltó egynapos szemészeti ellátás. 22 éve hívtuk életre az intenzív terápiás osztályt, amely ma már európai igényeket is kielégítő szakmai háttérrel működik. A betegellátás biztonságát fokozza, hogy ma már dialízis kezeléseket is tudunk végezni. Itt szeretném megköszönni a Szegedi Tudományegyetem klinikáinak és a Békés Megyei Központi Kórház intézményeinek azt a szoros szakmai kapcsolatot, amellyel munkánkat segítik a mindennapokban. Segítségükre és partnerségükre továbbra is számítunk.


— A kórház fejlődéséhez sokan hozzájárultak. Sok munkatársunk a kezdetektől segíti a betegellátást, mások nyugdíjazásukig hűek maradtak az egészségügyhöz. Többen nem lehetnek már közöttünk. Emlékük, munkásságuk, tanításuk, hivatástudatuk azonban elkíséri a mai fiatal generációt a gyakran nehézségekkel teli, rögös úton. Mert hivatás ez, nem csak szakma. A hivatás az, amikor a szenvedélyeink találkoznak a világ szükségleteivel. Mi nem tudjuk letenni a lantot, ha bezárul mögöttünk a kórház kapuja. Önök egy emberként segítenek, akár bombariadó van a kórházban, akár költözik egy adott osztály a felújítás alatt. Az elmúlt évtizedekben a kórház dolgozói bebizonyították, hogy igazi csapatjátékosok. Sok problémát meg tudtunk oldani a kórház kiváló dolgozói gárdája segítségével. Ezen az ünnepen külön köszönetemet fejezem ki a kollektívának, mert nélkülük nem sikerült volna céljainkat elérni. Ezúton köszöntöm a szakdolgozókat, a közelgő Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából. Ebből az alkalomból gratulálok két kitüntetett ápolónknak, akik a délelőtti szakdolgozói ülésen vehették át a Magyar Ápolási Egyesület megyei kitüntetéseit, az ezüst kitűzőket: Istvánné Kiss Andrea gyermekápoló és Gálné Bihercz Éva esetmenedzser.


— A mai ünnepet arra is szeretnénk felhasználni, hogy emlékplakettel köszönetet mondjunk azoknak a kórházi dolgozóknak, akik a kezdetektől intézményünkben dolgoznak vagy dolgoztak és legalább 30 éven át segítették a gyógyító munkát. Elismerésünket és hálánkat fejezzük ki munkásságukért, tanításukért, gyógyító munkájukért — fogalmazott a főigazgató az ünnepségen.

Dávid Zoltán polgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta, a kórház működőképességének megőrzése, fejlesztése szívügye a városvezetésének.

— Az intézmény már nem önkormányzati fenntartású (állami irányítás alatt áll), de a város lehetőségeihez mérten támogatja. Idén is több millió forintot biztosított. Hozzájárult a város a gyermekorvosi rendelők a központi épületbe költözéséhez, az intézet parkolási gondjainak az enyhítéséhez.

Dr. Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár az intézményben dolgozók tudását emelte ki, akik lelket visznek a gépek, a falak közé. Dr. Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója a névadás kapcsán kiemelte: e név kötelez. Dr. László Elek örökségét tovább kell vinni. Mint fenntartó, arról biztosította a jelenlévőket, hogy a folytatásban is minden segítséget megadnak a jobb, minőségibb betegellátásért az orosházi kórháznak.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Ötvenéves az orosházi kórház

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Huszonkétmillióan ámultak már el ezen a trükkös videón

Huszonkétmillióan ámultak már el ezen a trükkös videón

Szinkronúszás még nem volt ilyen izgalmas.

104 éves néni is táncolt a budapesti rekordkísérletben

A tánc világnapja alkalmából ropta.

Álom: 101 különböző sajtot halmoztak a világrekorder pizzára

A Tini Nindzsa teknőcök 99-sajtos pizzája adta az ötletet.

Gyötrelmes első félidő után iskolajátékkal a négy között a Veszprém

Gyötrelmes első félidő után iskolajátékkal a négy között a Veszprém

Sorozatban negyedszer jutott a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe a Veszprém.

MOB: hárman egy célért – hét kérdés az elnökjelölteknek

Május 2-án tisztújító közgyűlés: Borkai Zsolt, Szabó Bence és Kulcsár Krisztián harcol az elnöki posztért.

Serie A: hatalmas egyéni hiba okozta az Inter vesztét a Napoli ellen

A milánóiak a mostani bajnokság során először nem szereztek gólt hazai pályán.

NB II: kibrusztolt győzelemmel növelte előnyét a Puskás Akadémia

NB II: kibrusztolt győzelemmel növelte előnyét a Puskás Akadémia

A játéknap legjobb, legizgalmasabb, hétgólos meccsén győzött a Nyíregyháza.

Ligue 1: a PSG kikapott Nizzában, oda a bajnoki cím?

Balotelli betalált, a Nice 3–1-re nyert • A párizsiak kettős emberhátrányban fejezték be a meccset.

Gyirmót: Kilencvenkilenc százalék, hogy távozom – Urbányi

Az NB I-től már biztosan búcsúzó Gyirmót vezetőedzője visszatér az Egyesült Államokba.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér