Ötször tapsolták vissza Békéscsabán Aradszky Lászlót

2016. március 12. 16:31 Licska Balázs
A közelmúltban a városháza dísztermében tartott irodalmi esten mutatták be Aradszky László önéletrajzi könyvét, Az örök élet színpadán... címet viselő kötetet. A 80 éves énekes a lapunknak adott interjúban beszélt a példaképekről, az aranylemezekről, de az évekig tartó hallgatásról is.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

– Érdekes, hogy most nem fellépésre, hanem könyvbemutatóra hívták.
– Rendhagyónak mondható ez a találkozó, mert még nem volt olyan könyvbemutató, ahol a megjelenése után nyolc-kilenc évre ismertették volna a kötetet. De biztos vagyok benne, hogy ez sem véletlen. Hiszek a Mindenhatóban. Fontos, hogy a könyv nem a bulvárra éheseknek született, hanem a Tízparancsolat jegyében. A szeretet árad a könyvből, amely nem mondható teljesen önéletrajzi kötetnek, inkább a sikerhez vezető útról szól.

– Ha már említette: mi kellett a sikerhez?
– A siker nincs ingyen, nagyon sok lemondással, tanulással jár együtt, illetve még ennél is több szorgalom kell hozzá. Hiába van az embernek tehetsége, ha az első előadása után úgy jön le a színpadról, hogy ő nyert. Ugyanis sosem lehet győzni, mert minden előadásban van hiba. Én sem szeretnék a „frankóság” fényében tetszelegni, nagyon sok hibát követek el. Azzal nincs baj. De ha úgy viselkednék, hogy megváltottam a világot, az hatalmas tévedés lenne. Hallatlan példaképek jártak előttem, nem csak a művészetben.

– Kikre gondol?
– Rengeteg csodálatos emberrel találkoztam a 80 év alatt, akik példaképek kell, hogy legyenek a fiatalok számára. Azt hiszem, egy helyen és egy időben nem találkozott senki olyan remek emberekkel, mint én. Hiszen a Szondi utca 79. alatt, ahol felnőttem, rajtam kívül magyar bajnokok, olimpiai bajnokok, Kossuth-díjasok cseperedtek fel. Az egyetlen szépséghiba, hogy csak nekem állítottak emléktáblát a házban – nem én csináltattam, hanem a lakók.

– Mégiscsak Aradszky László az első magyar aranylemezes.
– És a második is. Akkor még 100 ezer eladott lemez után járt az aranylemez, de mindkettőből elkelt vagy 3-400 ezer. Nem szabad azonban megelégedni azzal, hogy a ’60-as években a csapból is én folytam. Abból nem lehet megélni. Nincs olyan dalom, ami a régi hangszerelésben szólalna meg. Nem lehet poros hangszereléssel fújni a nótákat, úgy, ahogy a lemezen is megszólalnak, a közönség nem azért jön el egy koncertre. Annál nagyobb öröm pedig nincs számomra, hogy – bár a nagymama, nagypapa jobban tapsol – azok a fiatalok is mocorognak, toporognak, akik elhozták őket a koncertre.

– Több zenei korszakot is megélt, ennek ellenére maradt a tánczenénél.
– Csodálatos képviselői voltak az egyes műfajoknak. Bár a hagyományos szó lehet blőd és pejoratív, azt mondom, hogy a hagyományos tánczene nélkül nem lett volna semmi, mivel mindenféle zenei ízlést megelőzött egy másik, ami fel kellett, hogy vezesse. A szemem előtt nyíltak ki az ismert zenekarok, no meg azok, akik nem lettek akkorák, mint megérdemelték volna, mert voltak olyanok, akik be tudták előttük csapni az ajtót. Nekem a központi műsorokban részt kellett vennem, rám szükség volt valami miatt. Az idő múlásával aztán kevesebb lett a mosoly, majd „hazavágtak”.

– Hogy érti ezt?
– Több mint tizenhat évig nem jelent meg nagylemezen. Hogy miért? Csak. Én persze tudom a választ. A tévében sem futottam annyit, nem lehettem ott a szerzői esteken, én, aki a legnagyobb S. Nagy István-féle slágereket énekelte. Szerencsére hívtak Amerikába, majd újra és újra visszahívtak, összesen tizenegyszer jártam az Egyesült Államokban, tízszer Kanadában. A barátaim persze közben írták nekem, pontosabban a fiókomnak a nótákat. Aztán, ’86-ban telefonáltak a hanglemezgyártó vállalattól. Gondoltam is, hogy biztos téves számot tárcsáztak. Mondták, hogy változott a szélirány, kérdezték, mikorra tudnék elkészíteni egy lemezt. Erre visszakérdeztem, hogy meddig vannak bent, mindenféle nagyképűség nélkül.

– Rengeteg nagy sláger fűződik a nevéhez, elég csak az Isten véled édes Piroskám vagy a Nemcsak a húszéveseké a világ című dalokra gondolni. Melyik a kedvence?
– Ha azt mondanám, hogy nem a legnagyobb slágereim, azt hihetnék, hogy meghibbantam. Nem tudom eldönteni. Megnyertem a Tessék választani! című versenyt, pedig az élvonal indult rajta. Jött nagyon sok nóta, akkoriban talán nem énekelt senki annyi slágert, mint én. Megállt az élet az utcán, amikor sétáltam. Ezt nem lehet elvenni tőlem. Persze, nem is szeretné senki, nincs üldözési mániám. De mindezt meg kell becsülni. Hogy meddig csinálom mindezt? Ahogy a dal is szól: akkor lesz vége a játéknak, amikor köddé válok. A közelmúltban is volt egy olyan nap, hogy csak 24 óra leforgása alatt három felkérést kaptam. Persze, ők is tévedhetnek.

Az irodalmi est előtt Frankó Attila szervező, rendező és Aradszky László megosztotta, hogy az ismertségük már csaknem húszéves múltra tekint vissza; ’98-ban ugyanis teltházas koncertet, show-t adott az énekes a városi sportcsarnokban. Azon a fellépésen Aradszky Lászlót ötször is visszatapsolták. Frankó Attila elmondta, hogy ez adott lökést neki a folytatásra, ez volt az alapja a későbbi Frankó Dance fesztiváloknak.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Ötször tapsolták vissza Békéscsabán Aradszky Lászlót

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Egyszerűen képtelen felejteni egy ausztrál nő

Rajta kívül még 60-80 ember szenved a világon a hipermnézia nevű rendellenességben.

Megtalálja a mérgeskígyót a képen?

Sok múlhat ezen a könnyed kis képrejtvényen.

Spontán táncos bulit csaptak a dugó közepén

A kínai Hszian városában várakozás helyett egy busz utasai roptak egyet.

Visszatér a legviccesebb szereplő az új Jurassic Worldben

Visszatér a legviccesebb szereplő az új Jurassic Worldben

Újra megcsodálhatjuk majd Jeff Goldblum tehetségét.

Real Madrid: CR, Bale, Kroos, Pepe és Ramos sem játszik ma

Real Madrid: CR, Bale, Kroos, Pepe és Ramos sem játszik ma

Zidane pihenőt adott Ronaldónak és Kroosnak. Visszatérhet viszont Raphaël Varane.

Chernomaz szerint a fegyelmezettség szólt Dél-Korea mellett

„Dél-Koreában talán már befejeződött a generációváltás, aminek mi még most érünk a végére.”

Hátsó füves: edző a Fradiból, gólbika az erőműből – a két Böde madocsai királysága

Dániel a szülőfalujában búcsúkor csősznek, hétvégénként trénernek áll. István bátyja azért megmondja neki, ha kell...

Barca: a védő a Juve ellen játszotta utolsó meccsét, távozik?

Állítólag Jérémy Mathieu és Luis Enrique csúnyán összeveszett a Juventus elleni BL-meccs szünetében.

Milyen kapcsolat van a főemlősök párválasztása és a Premier League között?

A sport hozzásegíti az embert ahhoz, hogy kiélje a benne lakozó „állati ösztönöket”.

NB I: Kassai Viktor vezeti a DVTK–Vasast – bíróküldés

A Magyar Labdarúgó-szövetségben elkészítették a 29. forduló játékvezetői küldését.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér