Menzakaja miatt háborognak Békéscsabán

2015. november 4. 08:28 , Legutóbb frissítve: 2015. november 4. 18:35

Gyomorforgató – a legtöbb kommentelő ezzel a szóval illette azt a fotót, amelyet egy békéscsabai édesanya osztott meg kedden az egyik helyi menzán felszolgált ebédről. A Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény közleményt adott ki, amelyben valamennyi étkezőtől elnézést kérnek, az érintetteket pedig kárpótolni fogják. Szarvas Péter polgármester ígéretet tett arra, hogy személyesen fogja ellenőrizni a békéscsabai menzákat.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

"Ez egy felismerhetetlen kotyvalék" - akadt így, más jóval keményebben fogalmazott, adott hangot véleményének, miután egy békéscsabai édesanya fotót készített az egyik helyi általános iskola keddi ebédjéről, majd a képet feltötötte a Facebookra.

"Éhes gyerekek uborkát ettek kenyérrel, az elsősök sírtak, éhesek voltak! Megkóstoltam, büdös és undorító! Kötelesek vagyunk az alsóba menzát fizetni. Osztani ér, hátha jutunk valamire" - írta a képet készítő édesanya a Facebookon.

A keddi ebédről készült fotó villámgyorsan terjedni kezdett a közösségi oldalon, ahol a poszt alatt mostanra félszáz hozzászólás, és még ennél is több megosztás gyűlt össze. Valamennyi kommentelő szerint az étel visszataszító, egyesek szerint "a kutya is különbet kap otthon". Munkatársaink beszéltek több édesanyával, akik szerint sok gond van az iskolai ebéddel.

Írásban reagált az élelmezési intézmény
Az ügyben megkerestük a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézményt, akik közleményben reagáltak. A Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény 1. sz. Iskolacentrum Központi Konyháján az általános iskolai korosztály részére november 3-án Zöldborsóleves, Fokhagymás harcsaapró, Burgonyás csicsóka, Uborkasaláta és Graham kenyér volt — áll az intézmény lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Dávidné Tóth Edit intézményvezető megkeresésünkre azt írta: az intézmény 2011. decemberében csatlakozott a Minta-Menza programhoz, melynek célja az egészséges táplálkozás bevezetésén túl az új, a gyerekek számára eddig ismeretlen ízek bevezetése, aminek része a csicsóka megismertetése, így új ételként megjelent a burgonyás csicsóka.

"Az étel kiszállítását követően az egyik étkezőhely igazgatója levélben tájékoztatott, hogy az étel színe, íze állománya miatt a gyerekek nem ették meg az ételt, valamint az egyik közösségi portálon több pedagógus és szülő fejtette ki véleményét és nem tetszését" - írta.

Kárpótlás és bocsánat kérés
"A burgonyás csicsóka köret valóban nem volt szerencsés választás, ezért valamennyi étkezőtől elnézést kérek az intézmény valamennyi dolgozója nevében, ez az étel nem fog többet étlapon szerepelni. A csütörtöki napon valamennyi érintettet kárpótolni fogjuk" – fogalmazott Dávidné.

Az intézményvezető közleményében emlékeztetett: 2015. szeptember 1-től hatályos a Közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló EMMI rendelet, ami korlátozza a 10 étkezési napon belül adható ételek gyakoriságát, így pl. száraztésztát 2 alkalommal, rizst 3 alkalommal, burgonyát 5 alkalommal és bő zsírban sültet csak 1 alkalommal lehet adni az étkezőknek, továbbá jelentős só csökkentést kell valamennyi korosztály esetében végrehajtani. A rendelet végrehajtását az ÁNTSZ szakemberei szeptembertől folyamatosan ellenőrzik a főzőkonyhákon és amennyiben nem tartják be a köz-étkeztető vállalkozások, intézmények jelentős bírságra számíthatnak.

Dávidné Tóth Edit hangsúlyozta: intézményük a jogszabályi előírások betartását tartja elsődlegesnek, ezért szerepelnek ritkábban az étlapon a fent említett köretek, ezért csökkent a só. Aláhúzta: az országban elsőként náluk jelent meg a vadból, borjúból, házinyúlból készült étel, és 10 étkezési napon belül legalább egyszer hal is szerepel az étlapon. Az étkezők emellett naponta kapnak friss gyümölcsöt vagy friss zöldséget és teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat.

A keddi Burgonyás csicsóka miatt valamennyi étkezőtől ismételten elnézést kérnek.

Facebook-oldalán reagált Szarvas Péter
"Az elmúlt napokban több békéscsabai lakos fordult hozzám azzal a panasszal, hogy nem megfelelő minőségű az étel, amelyet a gyermekek a bölcsődében, óvodában, iskolában kapnak. A közösségi oldalamon is nagy számban jelezték a problémát. Ugyan ez a téma az októberi közgyűlésen is vitát váltott ki a képviselők között, néhányan szintén lakossági panaszra hivatkozva, minőségi felülvizsgálatot javasoltak" – írta az ügy kapcsán Facebook-oldalán Szarvas Péter. A városvezető szerint meg kell vizsgálni, hogy mi okozza a szülők elégedetlenségét.

"Szerda délután beszéltem a Gyermekélelmezési Intézmény igazgatójával a békéscsabai menzával kapcsolatban az utóbbi időszakban a lakosok által jelzett problémákról. Megmutattam neki a gyerekek keddi ebédjét, amelyet egy helyi szülő juttatott el hozzám" – írta a városvezető, hozzátéve, hogy lépéseket kell tenni a jelenlegi helyzet javítására.

"A Minta-Menza, általam is támogatott célját – az egészséges táplálkozás népszerűsítését, az egészséges, helyben megtermelt alapanyagok használatát – a békéscsabai konyhák nem tudják teljes körűen a gyermekek igényeinek megfelelően, és színvonalasan megvalósítani. Ennek megoldására javaslatokat és a jövőben folyamatos egyeztetést kértem igazgató asszonytól" - fogalmazott Szarvas Péter, aki azt ígérte, hogy a gyerekek és a szülők érdekében a felszolgált ételek minőségét rendszeresen, személyesen is ellenőrizni fogja.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Menzakaja miatt háborognak Békéscsabán

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Kicsit csúsznak, de nyár elején azért kinyitnak.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Megyei Piactér