Különleges mozgásformákkal lehet ismerkedni a napokban

2016. november 10. 18:47 Papp Gábor
„Mozgás egy életen át” címmel rendez csütörtöki kezdéssel, szombatig mozgásfesztivált Gyulán a Nyugdíjasklubok és az „Életet az éveknek” Országos Szövetség. A részvevők különleges mozgásformákkal — egyebek mellett a Tai Chi körkörös mozdulataira épülő kínai eredetű labdajátékkal, a MediBallal; a „nyugati” világ anatómiai ismereteit a „keleti” mozgáskultúra egyes eszközeivel vegyítő Pilatesszel és a gerinctornával — ismerkedhetnek meg a fürdővárosban, Emellett megtudhatják azt is, hogy miről szól az Esések iskolája.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

— Hét megyéből és Budapestről összesen 251-en vesznek részt a háromnapos gyulai programon — fogalmazott köszöntőjében dr. Hegyesiné Orsós Éva, a Nyugdíjasklubok és az „Életet az éveknek” Országos Szövetség elnöke. Mint elmondta, huszonhét éve minden egyes rendezvényükkel igyekeznek az egész társadalom figyelmét felhívni az idősek helyzetére.

— Napjainkban az emberek lényegesen tovább élik a nyugdíjas éveiket, mint évtizedekkel ezelőtt — folytatta a gondolatot. — A nyugdíjba vonulással párhuzamosan megszűnik ugyan az élet azon szakasza, amit a mindennapos munkába járás jelentett. Ellenben egy új szakasz kezdődik a mindennapokban. Ahogy említettem, a nyugdíjban töltött esztendők átlaga lényegesen hosszabb, mint korábban volt. Nekünk pedig fontos célunk, hogy ezt az időszakot ne orvoshoz járással, ne otthon magányosan, hanem lehetőleg a legegészségesebben, közösségben, jó társaságban töltsük. Az elnök ennek kapcsán kitért arra is, hogy ezt megelőzően rá kellett ébredniük, hogy nem igazán vannak olyan intézmények, amelyek a korosztályt ebben együttesen segítenék.

Hozzátette, szövetségükhöz napjainkban több mint 1 100 klub tartozik az országban, és a berkeiken belül több száz színjátszó csoport, dalkör, tánccsoport működik, ezenfelül vers- és prózamondók is számot adnak tudásukról az általuk szervezett fesztiválokon, összejöveteleken.

— Ezek a rendezvények egyszerre szólnak a mentális egészségről, hiszen aki verseket, dalokat, táncot tanul, az nem rozsdásodik be szellemileg — mondta. — S egyszerre szólnak a mozgásról, ami nagyon lényeges, hiszen a fizikai egészség megőrzését szolgálja. Ezt erősítik a közös túrák, kirándulások, úszóprogramok is.

Dr. Hegyesiné Orsós Éva szólt arról is, hogy teljesen új, Gyulán elkezdődött kezdeményezésükkel szerették volna még inkább középpontba helyezni az egészségmegőrzés kérdését.


— A fesztivál lehetőséget ad arra, hogy megmutassuk, mit mozgunk mi, megnézzük, mit tesznek mások, mit lehet átvenni, eltanulni, ellesni — húzta alá.

Czene Attila olimpiai bajnok úszó, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke elsőként a „régebben volt fiatalokat” megszólító rendezvények fontosságát emelte ki.

— Valamennyi korosztály számára lényeges a rendszeres sportolás, a mozgás, a fizikai aktivitás - nevezzük bárhogy is azt a tevékenységet és az gondolkodásmódot, ami nagyban hozzájárul az egészség-megőrzéshez — szögezte le.

Szakmai kérdésekre áttérve kifejtette, szövetségük egyik legjelentősebb célcsoportját éppen a nyugdíjasok generációja jelenti. Éppen ezért a két szervezet között nagyon komoly együttműködés rajzolódik ki, ami akár hamarosan, egy három éven át tartó, 18 megyét érintő programsorozatban ölthet testet. Hozzáfűzte, várhatóan olyan pályázati lehetőségek is adódnak majd, amire benyújthatják szakmai anyagaikat, elképzeléseiket.

Programok sora
A mozgásfesztiválon egyébként már az első napon is rengeteg program várta a jelenlévőket, amelyek ma és szombaton tovább folytatódnak. Senior jóga és gerinctorna, tánc a maga élettani hatásaival, a Várfürdő gyógyszolgáltatásainak bemutatása, Nordic Walking, egészséges termékek kiállítása, kirándulási lehetőségek egyaránt szolgálják a hasznos időtöltést. A részvevők az Esések iskolájába is „beiratkozhatnak”. Az iskola megálmodója és ötletgazdája, Dobrotka Béla, illetve munkatársai által kifejlesztett módszer arra épül, hogy az elesést nem lehet ugyan megelőzni, de az abból származó külső és belső zúzódásokat, töréseket vagy akár még súlyosabb problémát igen, kizárólag a biztonságos eséstudással, amit az Esések Iskolájában megtanulhatnak.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Különleges mozgásformákkal lehet ismerkedni a napokban

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Kicsit csúsznak, de nyár elején azért kinyitnak.

Hoki-vb: vereség után – Chernomaz nem ad kifogásokat

Hoki-vb: vereség után – Chernomaz nem ad kifogásokat

„Ahhoz, hogy hatékonyabbak legyünk, sokkal okosabban kell játszanunk Korea ellen.”

Két jó harmad nem elég – osztrák siker emberfórokkal

Negyven éve nem tudjuk megverni tétmeccsen az osztrákokat.

Anglia: viszlát, másodosztály! A Newcastle feljutott a PL-be!

A „szarkák” egy év szünet után a következő idényben ismét az élvonalban szerepelhetnek.

El Clásico: kissé meglepő, de ő volt a leggyorsabb játékos!

A Realból ketten, a Barcából hatan futottak 10 km felett • Sergi Roberto szólója ezek után még nagyobb szó.

Hertha: Dárdai különleges hétre készül, játékosaitól kér segítséget

A Werdernek és a Herthának is a szezon egyik legfontosabb mérkőzése lesz kettejük találkozója.

Videó: ez a gól nem jöhetett volna létre Dzsudzsák nélkül

Nagy lövése után ketten is beleértek még, de az érdem a magyar válogatott támadójáé.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér