Jószomszédi iszony: lehet-e füvet nyírni vasárnap délben?

2017. június 18. 07:49 Hírlap-összeállítás

Örökké visszatérő kérdések: szabályozza-e rendelet a hétvégi fűnyírást? Ki lehet-e vágni az elszáradt tuját egy hangos láncfűrésszel vasárnap délben, miközben a szomszéd az aranysárga tyúkhúslevest kanalazza a tányérjába? Nincs egységes válasz a kérdésekre, ugyanis településenként eltérhet az erre vonatkozó helyi szabályozás.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A békéscsabai önkormányzat közigazgatási osztályától azt a tájékoztatást kapta lapunk, hogy a közgyűlés hatályon kívül helyezte a zajrendeletet 2013-ban. ­Tehát nincs konkrét szabályhoz kötve mikor lehet, és mikor ­tilos füvet nyírni, vagy egyéb zajt keltő eszközöket használni. Természetesen ettől függetlenül érvényesek a polgári törvénykönyvben (ptk.) leírtak, miszerint mindenki köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné.

Amennyiben mégis bosszúságot okoz a zajos szomszéd (a folytonos zajongás, zajkeltés több mint egy éve tart), ­akkor a Békéscsabai Járásbírósághoz fordulhatnak panaszaikkal, ahol – a ptk.-ban foglaltak alapján – lehetőség nyílik birtokvédelmi eljárást kezdeményezni, azonban ha még nincs egy éve, hogy a fűnyírós kertszomszéd az idegeire megy, akkor a város jegyzőjénél tudnak illetékköteles eljárást kezdeményezni. Szabadkígyóson hasonló helyzettel, lehetőségekkel számolhatnak a lakosok.

Gyomaendrődnek sincs zajrendelete, az egyetlen ide sorolható szabályozás az üzletek és vendéglátó-helyiségek éjszakai nyitvatartását érinti. Lakossági panasz is szinte kizárólag ilyen esetekben van, vasárnapi „csendza­varás” miatti bejelentésre nem emlékeznek a polgármesteri hivatal kollégái.


Újkígyós önkormányzati­ rendeletében külön kitérnek a zaj- és rezgésvédelemre: a város belterületén tilos emberi hanggal, hangszerrel, vagy más technikai és egyéb eszközzel, a köznyugalmat és közcsendet sértő zajt okozni; erős zajjal járó ipari, kisipari tevékenységet végezni; zajt keltő munkákat végezni (fűnyírás, betonkeverő, fűrészgép stb.) 20 óra és 7 óra között, vasárnap dél és hétfő hat óra között. Valamint, közterületre irányuló hangszórás – hangosító berendezéssel – csak engedéllyel folytatható (hangosító berendezésnek számít bármely hangszóró vagy más műsorforrás).

Szarvas önkormányzatától is hasonló felvilágosítást kaptunk, mint Újkígyóstól. Annyi különbséggel, hogy az érintett településen este 20 óra és 7 óra között tilos az imént felsoroltak elvégzése. Valamint a zajjal járó ipari, kisipari tevékenység engedéllyel, és a határértékek betartásával végezhető.
 A csendháborítás más kérdés
Csendháborításnak számít az, ha valaki a lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett­ természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely ­alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, valamint a természeti vagy a védett természeti­ értéket zavarja, szabálysértést követ el.

Mivel a csendháborítás szabálysértési törvény hatálya alá tartozik, a közterület-felügyelő, természeti és védett természeti­ területen a természetvédelmi őr és helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr is szabhat ki helyszíni bírságot.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Jószomszédi iszony: lehet-e füvet nyírni vasárnap délben?

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Mikler: A harmadik helyért is küzdeni kell az Eb-n

Mikler: A harmadik helyért is küzdeni kell az Eb-n

„Ősszel az lesz a legnagyobb feladatunk, hogy alkalmazkodjunk az új kapitány stílusához.”

Vasárnapi sportműsor: F1, Michelisz, Konföderációs Kupa

Újra a medencében a férfi vízilabda-válogatott • Döntő a női kosár Eb-n • HFL.

C. Ronaldo beérte Kocsist, Portugália csoportelső

Portugália félidőnként két gólt szerezve legyőzte Új-Zélandot. CR7 75 góljával beérte Kocsis Sándort.

Haladás: távozik Szombathelyről a kulcsember – hivatalos

Haladás: távozik Szombathelyről a kulcsember – hivatalos

Iszlai Bencének kétéves szerződést ajánlottak, ő azonban nem fogadta el azt.

F1: Erre jelenleg senki sem képes, csak Lewis – Lauda

Alonso: Sajnálom, hogy mindenkit megzavar a végsebességünk, de ez van.

La Liga: exliverpooli duplázó, megvan a harmadik feljutó

A Tenerife hiába érkezett előnnyel a Getafe otthonába, a hazaiak ünnepelhettek.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér