Jól teljesített a Védelmi Osztag a békésszentandrási duzzasztónál

2016. október 5. 14:08 Varga Fanni

Gyakorlatot tartott szerdán a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságnál működő regionális Védelmi Osztag a békésszentandrási duzzasztóműnél.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A Védelmi Osztag az árvízvédekezés és belvízvédekezés, jégvédelmi tevékenység, valamint vízminőségi kárelhárítás esetén speciális műszaki feladatok ellátását végzi. Pozsárné Kaczkó Zita, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság irodavezetője és PR munkatársa lapunknak elmondta, rendkívül fontos feladat védekezési időszakon kívül is képezni az osztag személyi állományát.

- Ha egy évben nincs árvízi helyzet, vagy cserélődnek az osztag tagjai, szükség van az ilyen gyakorlatokra, hogy az állományt képezzük. Vannak, akik még nem vettek részt valós árvízvédekezésben, de akik igen, ők sem tudják ezt a tudást gyakorolni védekezési időszakon kívül - mondta Pozsárné Kaczkó Zita.


A Védelmi Osztag tagjai elsősorban műszaki emberekből állnak. Ha az ország bármely területén szükség lenne árvízvédekezési, belvízvédekezési vagy jégvédelmi tevékenységre, ugyanúgy bevethetők, mint a Körösök vidékén.

A szerdai gyakorlat egy félig éles, félig kitalált helyzeten alapult. A Körösök felső szakaszain az elmúlt napokban lehullott 204 mm csapadék hatására megindult áradás miatt, III. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Körösök vízrendszerében. A Hármas-Körös tetőző vízhozama Békésszentandrásnál 748 m3/s, mely előreláthatóan október 7-én a reggeli-délelőtti órákban éri el a duzzasztót.

A Békésszentandrási duzzasztó karbantartási munkái miatt, a jobb oldali nyílásba elhelyezett ideiglenes elzárások áramlásmódosító és visszaduzzasztó hatására, veszélyben van mind a duzzasztó, mind a mederoldalak, mind a kapcsolódó kisvízerőmű.

- Ténylegesen rekonstrukció alatt áll a békésszentandrási duzzasztómű, valóban munkálatok folytak ott, és ezt az ideiglenes elzárást kellett elbontani. Tehát ez egy munkafolyamat vége, és a gyakorlat keretein belül bontották el az ideiglenes elzárást.


A nagy értékű, jelentős építmény állagmegóvásának céljából, azonnal el kell bontani az ideiglenes műveket - szól a gyakorlat. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője október 4-én reggel 6 órakor vezényelte a Védelmi Osztagot és utasítja az ideiglenes elzárás azonnali elbontására.

- A Védelmi Osztag az egész sort végiggyakorolta, hogy mit kell tenniük, amikor riasztás van, hogyan pakolják össze a felszerelést, hogyan induljanak el a gyakorlat helyszínére, hogyan hajtsák végre a feladatot, amit egy kiértékelés követ, hogy hogyan sikerült a gyakorlatot végrehajtani. A lényeg, hogy a Védelmi Osztaghoz beosztott kollégák gyakorolják az ilyen éles bevetéseket is - árulta el Pozsárné Kaczkó Zita.

A helyszínre érkező osztagnak először a ponyvákat rögzítő homokzsákok elbontása volt a feladata. A korábban elhelyezett ideiglenes elzárások ponyvával fedettek, ezek rögzítése homokzsákos leterheléssel készült. A bontás során a homokzsákok kiemelése búvármunkával történt, a parton kézi munkával ürítették ki a homokzsákokat.


Ezt követően megkezdődött az al- és felvízi elzárások elbontása, a felvízi elzárás-főelzárás közötti tér szivattyús elárasztása. Az elzárások bontásához a vízszintkülönbségek kiegyenlítésére volt szükség, ezért szivattyúk segítségével el kellett árasztani a korábban szárazon tartott munkaterületet.

Az elárasztás után következett a jobb oldali főelzáráson elvégzett fenntartási munkák ellenőrzése. Az alvízi munkatér elárasztását az elzárás megbontásával segítették elő.

Érdekesség, hogy a munkatérben szárazon megfigyelhetőek voltak a duzzasztótáblák zárást biztosító elemei - a tömítőgyűrűk és betétfák -, a duzzasztó 1942-as üzembe helyezése óta másodszor.

Végül sor került az al- és felvízi ponyvák kiemelésére, az elzáróelemek két daruval történő elbontására, a ponyvák megtisztítására, összecsomagolására, és elszállítására. A gyakorlatot sikeresen teljesítette a Védelmi Osztag.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Jól teljesített a Védelmi Osztag a békésszentandrási duzzasztónál

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Rosszul alszik? Vigyázzon, nagy baj lehet belőle!

Depresszióhoz vagy 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet, ha hónapokig nem piheni ki magát.

Elek Ákos: Andorra a becenevem a Kajrat öltözőjében

Elek Ákos: Andorra a becenevem a Kajrat öltözőjében

A cukkolás ellenére a válogatott középpályás csak jókat tud mondani Kazahsztánról.

PAFC: a Balmaz és a Loki válogatottat vinne; a Sepsi is érdeklődik

Hat volt válogatott is távozhat. Többen is Csákvárra kerülhetnek még a nyáron.

Hátsó füves: „Hová rúgod, te szerencsétlen?!" – Pitkin, a zabolázatlan riporter

A kárpátaljai zenész „Az anyátok pi...át!" című dallal köszöntötte a szovjet tiszteket. Zúgó tapssal fogadták.

DVSC: Tisza Tibor egy év után visszatért a csapathoz

DVSC: Tisza Tibor egy év után visszatért a csapathoz

2014-ben egyszer már viszament a Debrecenbe, de tavaly az NB II-es Nyíregyházánál játszott.

El: ciprusi játékvezető az FTC meccsén, macedón a Vidién

A Vasas izraeli vendégjátékán a szerb Nenad Djokics fújja majd a sípot.

Férfi kézi BL: jön a Szeged–Barca és a Veszprém–Celje meccs

Már most biztos, hogy a Kiel, a PSG és a Flensburg ugyanabban a csoportban szerepel majd.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér