Ismét kolbász- és sódarmustra Gyulán

2016. március 11. 18:56 Papp Gábor
Megkezdődött az immáron hatodik Gyulai Kolbász- és Sódarmustra pénteken délután a fürdővárosban, a vár előtti területen. A nagyszabású gasztronómiai programon ezúttal is sokféle ínyencség és persze rengeteg szabadidős program, koncertek sora várja az érdeklődőket egészen keddig.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

— A hagyományok, köztük a gasztronómiai tradíciók megőrzésének fontossága napjainkban még inkább felértékelődik — nyilatkozta lapunknak Kónya István alpolgármester, aki a rendezvényt megnyitotta. Mint beszédében is emlékeztetett rá, a Hungarikum Bizottság 2013 novemberében hozott döntése értelmében a gyulai kolbászt is a hungarikumok közé emelték.

— A név és az értékek arra köteleznek bennünket, hogy megtartsuk a tradíciókat az utókor számára — ecsetelte az alpolgármester. — A kolbász- és sódarmustra pedig kiválón szolgálja ezt a célt, miközben jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az utókor is megismerhesse a hagyományokat, és így azok generációkon át tovább öröklődjenek. Külön kitért a gyulai kolbász érdekében sokat tett személyiségek, köztük ifj. Balogh József és Stéberl András munkásságára.

Mint ismert, az 1900-as évek elején ifj. Balogh József házi gazdaságából kikerült készítményeit már Európa-szerte ismerték, a Gyulai hentesáruk kaphatóak voltak Párizstól Rómáig.

Stéberl András jó tanácsadói és bátor üzletpolitikája hozta meg a következő elismerést. A Brüsszeli Világkiállításon (1935) Aranydiplomát kapott a „kis páros Gyulai kolbász” készítményéért, és megteremtette a Gyulai kolbász és egyéb szárazkolbászok „ipari” üzemszerű gyártását. A Gyulai kolbász gyártása ma is eredeti helyszínén történik, hagyományos technológiák alkalmazásával.

Kónya István kiemelte, a hagyományok folytatójaként a Gyulahús Kft. az elmúlt években sok szép sikert ért el a szakma és a nagyközönség körében egyaránt. Szólt a cég által elnyert MagyarBrands-díjakról, a Magyar Termék Nagydíjakról, emellett a Gyulai kolbász tavaly két aranycsillagos minősítést ért el a Nemzetközi Íz és Minőség Intézet által kiírt, a világ egyik legrangosabb megmérettetésének számító teszten.

Dinya Imre, a program szakmai partnereként tevékenykedő Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke elmondta, az ország több tájáról és a Székelyföldről is érkeztek kiállítók az ötnapos programra.

— Legfőbb célunk, hogy népszerűsítsük a hagyományos eljárással készült, minőségi kézműves termékeket — ecsetelte Dinya Imre. — Ennek érdekében jó néhány gasztronómiai programot szervezünk. Lesznek egyebek mellett disznóvágási bemutatók, amelyeket a csíkszentmiklósiak, az Orosházi Kolbász Klub és egyesületünk tagjai tartanak. A tradicionális ételek készítésébe ugyancsak betekinthetnek az érdeklődők az Erdélyi Konyha, a gyergyószentmiklósiak és Benke Laci bácsi jóvoltából. A legkisebbek számára kolbászgyúrást szervezünk, melyen a 6-9 éves korosztály tagjai vehetnek részt.

Dinya Imre kérdésünkre elárulta, a visszajelzések szerint sokan foglaltak szállást a hosszú hétvégére, Gyulára, akik számára döntésükkor a kolbász- és sódarmustra is fontos szempontot jelenthetett.

A programsorozat egyébként a szakmai események mellett rengeteg szabadidős programmal is várja a vendégeket. Pénteken, lapzártánk idején Péter Szabó Szilvia lépett fel. Szombaton este Marót Viki és a Nova Kultúr, vasárnap a Hevesi Happy Band, majd Nótár Mary, hétfőn a Palmetta, majd a Honesbeast, kedden pedig a Kontor Band is fellép majd mások mellett.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Ismét kolbász- és sódarmustra Gyulán

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Rp. úszó-vb: Hosszú a harmadik napon sem maradt arany nélkül

Rp. úszó-vb: Hosszú a harmadik napon sem maradt arany nélkül

Hosszú Katinka a 800 m gyors döntőjében nyolcadikként végzett.

El: Korhuttal a soraiban jutott tovább a Hapoel Beer-Seva

A magyar játékos a 77. percig volt a pályán, a helyére beálló Sabtai adta a gólpasszt.

Női kézi Eb: Penáék és Grooték is magukra találtak

A középdöntő 1. csoportját a svédek és a szerbek kezdhetik a legtöbb ponttal.

El: 18 nemzet csapatai a 32 között – a mezőny és a program

Manchester United–Roma és Tottenham–Villarreal is lehet a következő körben.

Mhitarjan és Ibrahimovic is betalált, továbbjutott a United

Ukrajnai győzelme meghozta a második helyet a manchesterieknek, a Fenerbache nyerni tudott Rotterdamban.

MLSZ: az FTC 400 ezret fizet szurkolói viselkedése miatt

Sokba kerül az alapvonali asszisztensnő szidalmazása • Az Újpestet is megbírságolták.

Előző
  • Kos
  • Bika
  • Ikrek
  • Rák
  • Oroszlán
  • Szűz
  • Mérleg
  • Skorpió
  • Nyilas
  • Bak
  • Vízöntő
  • Halak
Következő

Mai horoszkóp

  • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér