Ígérte, mégsem vállalt munkát az orvos Dévaványán

2016. február 27. 12:24 Licska Balázs
Tavaly augusztusban üresedett meg Dévaványán az egyik háziorvosi praxis. Azóta több olyan jelentkező is volt, aki azt ígérte, hogy rendelni fog a településen. A legutóbbi is úgy nyilatkozott, hogy a lakosság szolgálatába áll, de végül nem jelent meg a városban. Lapunknak az orvos azt mondta, hogy amint rendeződnek hivatalos ügyei, megkezdi a munkát.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Előzetes tájékoztatás nélkül nem állt munkába, nem jelent meg a településen az a háziorvos, aki korábban erre a pozícióra jelentkezett. Hétfőn reggel telefonos megkeresésemre arról tájékoztatott, hogy kedden megkezdi a rendelést, de ennek sem tett eleget. Kedden sem jelent meg Dévaványán, és nem is szólt arról, hogy nem kíván munkát vállalni a városban – írta a lakosságnak címzett közleményében Valánszki Róbert.

Dévaványa polgármestere lapunk érdeklődésére beszélt az ügy hátteréről is. Mint mondta, a négy felnőtt háziorvosi körzetből jelenleg kettő betöltetlen a városban. Az egyik tavaly júliusban, a másik pedig augusztusban üresedett meg. Azóta közel két tucatnyi szakemberrel találkozott, beszélt, hogy megoldást találhasson a két hónap leforgása alatt kialakult problémára.

Előbb egy Hajdú-Bihar megyei, külföldi származású orvos jelezte, hogy szívesen vállalna munkát Dévaványán. Valánszki Róbert elmondta: a szakember megszerezte az ehhez szükséges jogosítványokat, papírokat is, az önkormányzat a megegyezés szerint vásárolt is neki több millió forintért egy ingatlant. Négy hónapon át készültek az orvos fogadására, aminek vége az lett, hogy a doktor nem vette fel a munkát, és utol sem lehetett többé érni.

Hasonló helyzet alakult ki most is a városban. A polgármester elmondta, hogy január végén a munkára jelentkező orvos még át is vette az általa választott szolgálati lakás kulcsait. Előtte felmérte a terepet, megtekintette a praxist, találkozott a többi háziorvossal, megszerezte a feladat ellátásához szükséges engedélyeket. Valánszki Róbert hozzátette, a szakember több alkalommal személyesen is biztosította arról, szívesen érkezik Dévaványára.

Február 1-jén, hétfőn azonban nem jelent meg, majd 2-án, kedden sem – és számukra azóta is utolérhetetlen a szakember. Pedig – mint a településvezető fogalmazott – az önkormányzat vállalta volna az asszisztens fizetését, biztosította volna a rendeléshez szükséges feltételeket, beleértve az összes eszközt, továbbá szolgálati lakást is rendelkezésre bocsátott volna.

– Az orvos nemcsak engem, hanem a várost, a lakosságot is megtévesztette viselkedésével – folytatta.

Hozzátette, tovább dolgoznak azon, hogy doktort találhassanak a körzetbe. Addig továbbra is a már megszokott rendben megy a rendelés helyettesítése. Elmondta, tisztában vannak vele, hogy ez nem egyedi eset a megyében, ennek ellenére reményét fejezte ki, hogy mihamarabb sikerül a lakosok bizalmára érdemes háziorvost találni.

Lapunknak sikerült utolérni a cikkben említett orvost telefonon. Szűkszavúan annyit mondott, személyes oka van arra, hogy nem jelent meg és nem kezdte meg a rendelést immár több mint két hete Dévaványán.
Hozzátette, hivatalos ügyeket kell intéznie, és nem akarta azt távolról megtenni, állandóan utazgatni. Mint fogalmazott, pár napon belül ügyvéd segítségével rendez mindent, és azt ígérte, hogy utána felveszi a munkát Dévaványán.

Ezt követően Valánszki Róbert jelezte lapunknak, hogy a szakember felvette vele is újra a kapcsolatot. Hozzátette: bár Dévaványának nagy szüksége lenne orvosra, nem kötnek minden áron és bárkivel szerződést, így ez igaz a mostani esetre is.

Lehet pályázni letelepedésre, praxisvásárlásra
Jelenleg több mint húsz, tartósan betöltetlen háziorvosi praxis található Békés megyében. Immár több mint tíz éve, valamint közel tíz éve nem találnak szakembert például Magyardombegyházra és Kisdombegyházra.

Idén is meghirdették azt a programot, melynek keretében a háziorvosok letelepedésre, valamint praxis vásárlására kaphatnak támogatást, előbbi keretösszege 500, utóbbié pedig 250 millió forint. A pályázatokat mindkét esetben október közepéig kell benyújtani.

Tavaly összesen 81 pályázatot nyújtottak be az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által meghirdetett háziorvosi letelepedési, illetve praxisvásárlási program keretében, és hatvannégyen kötötték meg a támogatáshoz szükséges szerződést – Békés megyéből négyen. Egy szakember Mezőberényben a letelepedési, három pedig Gyulán, Medgyesegyházán és Kaszaperen a praxisvásárlási pályázaton nyert.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Ígérte, mégsem vállalt munkát az orvos Dévaványán

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Egyszerűen képtelen felejteni egy ausztrál nő

Rajta kívül még 60-80 ember szenved a világon a hipermnézia nevű rendellenességben.

Megtalálja a mérgeskígyót a képen?

Sok múlhat ezen a könnyed kis képrejtvényen.

Spontán táncos bulit csaptak a dugó közepén

A kínai Hszian városában várakozás helyett egy busz utasai roptak egyet.

Visszatér a legviccesebb szereplő az új Jurassic Worldben

Visszatér a legviccesebb szereplő az új Jurassic Worldben

Újra megcsodálhatjuk majd Jeff Goldblum tehetségét.

Real Madrid: CR, Bale, Kroos, Pepe és Ramos sem játszik ma

Real Madrid: CR, Bale, Kroos, Pepe és Ramos sem játszik ma

Zidane pihenőt adott Ronaldónak és Kroosnak. Visszatérhet viszont Raphaël Varane.

Chernomaz szerint a fegyelmezettség szólt Dél-Korea mellett

„Dél-Koreában talán már befejeződött a generációváltás, aminek mi még most érünk a végére.”

Hátsó füves: edző a Fradiból, gólbika az erőműből – a két Böde madocsai királysága

Dániel a szülőfalujában búcsúkor csősznek, hétvégénként trénernek áll. István bátyja azért megmondja neki, ha kell...

Barca: a védő a Juve ellen játszotta utolsó meccsét, távozik?

Állítólag Jérémy Mathieu és Luis Enrique csúnyán összeveszett a Juventus elleni BL-meccs szünetében.

Milyen kapcsolat van a főemlősök párválasztása és a Premier League között?

A sport hozzásegíti az embert ahhoz, hogy kiélje a benne lakozó „állati ösztönöket”.

NB I: Kassai Viktor vezeti a DVTK–Vasast – bíróküldés

A Magyar Labdarúgó-szövetségben elkészítették a 29. forduló játékvezetői küldését.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér