Haldokló halak az Élővíz-csatornában

2016. június 27. 16:35 Papp Gábor

Az időjárási körülmények szerencsétlen együttállása következtében a folyók és például a három várost összekötő Élővíz-csatorna vize is zavarossá vált, a halak pipálnak és a helyzet nagy mértékű javulása egyelőre nem is várható. A szakemberek ennek ellenére igyekeznek mindent megtenni a helyzet javítása érdekében, bár lehetőségeik korlátozottak.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az elmúlt napokban több olvasónk is jelezte, hogy problémákat észlel az Élővíz-csatornával kapcsolatban, elsősorban a pipáló, döglődő halakat említettek, de a víz állapotát is kifogásolták.

Az előzményekkel és a párhuzamosan jelenségekkel kapcsolatban elsőként érdemes megemlíteni, hogy a Körösök romániai vízgyűjtőjében — hasonlóan a magyar területéhez — lokálisan szintén nagy mennyiségű csapadék hullott. A legjelentősebb mennyiséget a Fekete-Körös vízgyűjtőjéről, Belényesről jelentették, ahol 51,4 milliméter hullott le vasárnap és hétfőn. Negyven milliméter fölötti csapadékmennyiség hullott még a Sebes-Körös vízgyűjtőjében Biharfüreden, és a Fehér-Körös vízgyűjtőjében Menyházán is.

Ugyanakkor a vízgyűjtő-terület nagy részén csak kis mennyiségű csapadékot mértek, sőt voltak csapadékmentes területek is. Biharfüredi állomáson ugyanakkor június eddig eltelt napjaiban már több mint 330 milliméter csapadék hullott, ami a teljes júniusra jellemző mennyiség csaknem háromszorosa — derül ki a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Folyóinkon, illetve azok mellékvízfolyásain a lehullott csapadék hatására ismételten kisebb árhullámok alakultak ki. A főfolyók közül leginkább a Fekete-Körös középső szakaszán vannak áradások, itt Tenke állomáson 66 centiméteres áradást jelentettek hétfő reggelre. A kialakult vízszintek a főfolyókon sehol sem érik el az elsőfokú árvízvédelmi készültség szintjét.

Magyar területen a folyók apadása jellemző a teljes szakaszon. Mivel a levonuló vízhozamok még magasabbak, mint a duzzasztások megkezdéséhez előírt értékek, ezért duzzasztás még egyik duzzasztóműnél sincs. Tekintettel az újonnan kialakuló árhullámokra, valamint az előre jelzett csapadékokra, keddig a duzzasztások megkezdéséhez szükséges hidrológiai helyzet még várhatóan nem áll elő.


A folyókon levonuló ismétlődő árhullámok következtében a Körösök vize zavaros, oxigénben hiányos. Az elszíneződött vizek ellenére, vízszennyezésről a KÖVIZIG szakembereinek nincs tudomása.
A csatornák elsődlegesen belvizet szállítanak, ezért a szokásos vízfrissítésekre korlátozott mértékben van lehetőség. Az elmúlt napok kánikulai időjárásának következtében a vizek hőmérséklete is nagymértékben megemelkedett, és az állott, oxigénhiányos csatornákban helyenként halpipálás, halpusztulás tapasztalható.

Az igazgatóság a lehetőségekhez mérten próbálja a vízfolyások frissítővízzel való ellátását megoldani, azonban ez több helyen jelenleg nem lehetséges. Így például a Fehér-Körösön tapasztalható apadás ellenére a folyó vize még nem tisztult le, de már megkezdték a gyulai tápzsilipen keresztül az Élővíz-csatorna vízpótlását, amely azonban látványos javulást nem eredményez, egyrészt a vízi növényzet túlburjánzása, másrészt a víz oxigénhiánya következtében.

A folyók romániai felső szakaszán, főleg a Fekete-Körös esetében, kisebb visszaáradások is tapasztalhatóak, emiatt a magyarországi apadás ellenére sem várható olyan vízhozam-csökkenés, mely a duzzasztóművek gyors üzembeállítását lehetővé tenné.


Amennyiben a folyók magyarországi szakaszán az apadás jelentősebb mértékben bekövetkezik, úgy folyamatosan tervezik a duzzasztóművek újbóli üzembeállítását, erre várhatóan először a Békési duzzasztónál nyílik lehetőség. A következő napokban a csatornák esetében gyors vízminőség-javulás nem várható.

Nemes Attila, a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) ügyvezetője lapunknak megerősítette, a lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt a megye különböző részein, szinte mindenhol a csatornák belvízzel terheltek. A belvízben lévő vélhetően bomló szerves anyag hatására sok helyen oxigénhiány következett be. A halak pipálása természetes jelenség, ami a vízben oldott oxigén számukra már nem elegendő mennyisége miatt következik be. — A problémát tovább fokozza, hogy a hőség hatására a csatornák vizek hőmérséklete 28 fok feletti — tette hozzá.

A szakember kiemelte, folyamatosan figyelik a víz minőségét és a vízben oldott oxigénszintet. A hétfői mérések alapján az oldott oxigén éppen minimálisan vagy egyáltalán nem elegendő a halak számára, az élettani minimum alatt van. Javulás véleményük szerint sem várható, sajnos tehetetlenek ebben a kérdésben.


Háromszoros mennyiségű csapadék hullott
A lokálisan hullott csapadékok hatására a vizek gyors összegyülekezése indult meg, és mivel a folyókon is egyidejűleg árhullám vonul le, ezért a belvizek főcsatornákba illetve a folyókba történő beemelése csak szivattyúzással oldható meg. Jelenleg a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság kilenc belvízvédelmi szakaszán van készültség érvényben.  Öt szakaszon elsőfokú, négy szakaszon másodfokú a készültség, így a 12.02. Szeghalmi, a 12.05. Kettős-Körös jobb parti, a 12.06. Hosszúfoki és a 12.08. sz. Élővíz-csatornai belvízvédelmi szakaszokon Az elmúlt 24 órában összesen 53 szivattyútelep üzemelt igazgatóságunk területén, melyből 10 folyamatosan — éjjel-nappal — működött A szivattyútelepekkel naponta átlagosan mintegy 2 millió köbméter vizet emelnek be a főcsatornákból a folyókba. A periódus kezdete óta összesen 11  millió 65 ezer köbméter vizet emeltek át a folyóinkba.  Az elmúlt napon 129-en vettek részt a belvízvédekezésben.

Vasárnap és hétfőn helyenként — nagyon kis területekre koncentrálódva — nagyon jelentős csapadék hullott. 90 milliméter meghaladó csapadékot mértek hétfő reggelre virradóan Gyula és Gyomaendrőd térségében, ugyanakkor sok helyen 10 milliméter alatt maradt a lehullott csapadék mennyisége.

A vasárnap lehullott csapadék tovább növelte a júniusi csapadékösszeget. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területének déli részén, az országhatár mentén, valamint Gyoma térségében a júniusban eddig lehullott csapadék mennyisége már meghaladja a 200 milliméter, ami a teljes júniusra jellemző érték több mint háromszorosa. A szélsőséges csapadékeloszlásra jellemző, hogy ugyanezen idő alatt Csorvás térségében eddig még „csak” 61 milliméter csapadékot regisztrálhattunk, ami megegyezik az átlagos júniusra jellemző mennyiséggel.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Haldokló halak az Élővíz-csatornában

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Rosszul alszik? Vigyázzon, nagy baj lehet belőle!

Depresszióhoz vagy 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet, ha hónapokig nem piheni ki magát.

Elek Ákos: Andorra a becenevem a Kajrat öltözőjében

Elek Ákos: Andorra a becenevem a Kajrat öltözőjében

A cukkolás ellenére a válogatott középpályás csak jókat tud mondani Kazahsztánról.

PAFC: a Balmaz és a Loki válogatottat vinne; a Sepsi is érdeklődik

Hat volt válogatott is távozhat. Többen is Csákvárra kerülhetnek még a nyáron.

Hátsó füves: „Hová rúgod, te szerencsétlen?!" – Pitkin, a zabolázatlan riporter

A kárpátaljai zenész „Az anyátok pi...át!" című dallal köszöntötte a szovjet tiszteket. Zúgó tapssal fogadták.

DVSC: Tisza Tibor egy év után visszatért a csapathoz

DVSC: Tisza Tibor egy év után visszatért a csapathoz

2014-ben egyszer már viszament a Debrecenbe, de tavaly az NB II-es Nyíregyházánál játszott.

El: ciprusi játékvezető az FTC meccsén, macedón a Vidién

A Vasas izraeli vendégjátékán a szerb Nenad Djokics fújja majd a sípot.

Férfi kézi BL: jön a Szeged–Barca és a Veszprém–Celje meccs

Már most biztos, hogy a Kiel, a PSG és a Flensburg ugyanabban a csoportban szerepel majd.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér