Füzikék vonulását kutatja Szibériában

2017. január 3. 17:31 Csete Ilona
Bozó László, a Dél-békési Természetvédelmi és Madártani Egyesület alelnöke a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat vehette át az Emberi Erőforrások Minisztériumában. A biológusnak a doktori tanulmányaihoz kapcsolódóan sikerült megnyernie egy igen jelentős támogatást, ennek segítségével 2017 májusában ismét Oroszországba, az Amúr folyó mellett található madárvonulást kutató állomásra utazhat.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Bozó László 2016 tavaszán Dániában járt gyűrűzni, a Balti-tenger mellett, most pedig újabb egyhónapos nagy munkára vállalkozik Oroszország egyik kutatóállomásán.

— Ott folytatom majd a füzikék és nádiposzáta-fajok vonulásának a tanulmányozását egy német kutatócsoport tagjaként. Vannak már tapasztalataim, hiszen 2014-ben jártam arra. Én a Szibériában fészkelő hét fajjal foglalkozom. Kevés hely alkalmas a megfigyelésre. Ahova most készülünk, az tudományos és emberi szempontból is alkalmas az érdemi munka elvégzésére — avatott be élete újabb jelentős állomásának a részleteibe a fiatalember, aki Dél-Békésben két és fél hónapos őszi madárgyűrűző programot indított el. Erről is mesélt.

— A kevermesi projektben heti két teljes napot gyűrűztünk október végéig, 1011 madár akadt a hálóinkba. Tekintettel a gyűrűzéssel töltött napok és a hálók számára, ez igen jónak mondható. Augusztusban még főként a nádasban élő madárfajokkal (foltos nádi poszáta, énekes nádi poszáta) találkoztunk. Legnagyobb számban azonban kerti geze és fitiszfüzike akadt a hálónkba. Szeptemberben átalakult a madárvilág képe, a hónap elején négy különböző poszátafaj és a füzikék domináltak. Majd megjelentek a vörösbegyek és a kék cinegék. Több érdekes és látványos fajt is sikerült megfogni: három kerti rozsdafarkút, nyaktekercset, tüzes fejű királykát vagy éppen berki tücsökmadarat. Az október végi zárást követően elkészítettünk egy 35 oldalas, fényképes összefoglalót, ami hozzájárul ahhoz, hogy idén újabb gyűrűzők is felkeressék dél-békési állomásunkat. Célunk egy hosszú távú program fenntartása. Csak így lehet a madárállományokat eredményesen nyomon követni. A munkát jelenleg négyen végezzük. Két gyulai fiatal például Kevermesen készült fel a gyűrűző vizsgára.

Kevermes neve egyébként a természet- és madárbarátok körében jól ismert. A település adott otthont a legutóbbi nemzetközi madármegfigyelő napoknak is. Az érdeklődők madárgyűrűzési bemutatón és madármegfigyelő túrán vehettek részt. Akkor összesen 13 különböző madárfajt gyűrűztek meg (tüzes fejű királykát, kék cinegét, ökörszemet, vörösbegyet, foltos nádi poszátát), a túrán pedig 47 madárfaj került szemük elé a kiváló időjárási körülményeknek is köszönhetően.

Bozó László elkötelezett természetvédő, aki hazai és nemzetközi fórumokon tart előadásokat. Az adventi időszakban is munkájának élt. Egyik angol nyelven megjelent cikkéből – a füzikék vonulásáról –, tartott előadást a németországi konferencián, Potsdamban. Hazatérve pedig, az év utolsó napján gyűrűző bemutatóra várta az érdeklődőket a kevermesi tavaknál. Fogtak ökörszemet, sárgafejű királykát és zöldikét.

Tudományos cikk
A Kevermes határában lévő madárgyűrűző állomáson 35 különböző madárfaj került hálóba a heteken át tartó projekt során. Bozó László és a gyulai Tar Levente természetvédelmi szakember már írja az első tudományos cikket a témából, hiszen új és a jövőben hasznosítható ötletet, információt sikerült összegyűjteniük.

— A hely, ahol dolgoztunk, valójában egy fasor szomszédságában van. A fasorok és a vízelvezető csatornák természetvédelmi jelentőségéről készítjük az anyagot. Rávilágítunk, milyen fontosak ezek az élőhelyek.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Füzikék vonulását kutatja Szibériában

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Dimenziókapukon ugrathatunk át ezen az őrült biciklis videón

Dimenziókapukon ugrathatunk át ezen az őrült biciklis videón

Ezt megnézzük -> erősen elkezdjük kívánni, hogy bárcsak mindez valósággá válna.

Így néz ki az ideális férfi a világ 17 országában

Egy kísérlet során egy férfit ábrázoló képet küldtek szét grafikusoknak, melyet mindegyikük kedvére photoshoppolhatott. Az eredmények egyszerre lettek meghökkentőek és megnyugtatóak.

Férfi kézi-vb: Fehéroroszország–Magyarország élőben az NSO-n!

Ha a mieink nem kapnak ki, Svédországgal találkoznak az egyenes kieséses szakaszban.

Férfi kézi-vb: a németek az elsők, ha nem kapunk ki, a svédekkel játszunk

A horvátok 3–1-es kezdése után jött a német henger • Egyiptom nem bírta a tempót.

Liverpool: Steven Gerrard állást kapott a klubnál – hivatalos

A korábbi kiváló labdarúgó februárban kezdi meg a munkát.

DVSC: a kameruni csatár négy évre aláírt – hivatalos

DVSC: a kameruni csatár négy évre aláírt – hivatalos

A 23 esztendős támadó megfelelt a próbajátékon, szombaton már pályára léphet.

Női kézi NB I: a Győr a félidőben még hátrányban volt Siófokon

A házigazdák a második félidőben elfáradtak, az ETO 11 góllal több gólt dobott a szünet után.

FTC: A klub maximálisan kiáll Doll mellett – Kubatov

„Nem is ismerek olyan szereplőt, akit ne lehetne büntetlenül kritizálni, kivéve a bírói kart és az MLSZ-t.”

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér