Ezerrel dolgoztak a szivattyúk

2016. június 20. 18:40 Hírlap-összeállítás

A Békés megyére lezúduló csapadék, illetve az azzal több helyen együtt járó jégeső több helyen is komoly gondokat okozott.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Kötegyánban még hétfő kora délután is állt a víz, a Vasút utcában működtek a szivattyúk. A település polgármestere, Nemes János lapunknak elmondta, hogy azon a részen kanyarodik a vízgyűjtő csatorna, de ott, a kisbolt előtti szakaszon elakadt a víz.

– Vasárnap 17 óra körül kezdett el esni az eső, három óra alatt 70-80 milliméter csapadék lehullott. A hajnali órákban erre ráesett még 15-20 milliméter, és ez már túl soknak bizonyult – árulta el lapunknak a polgármester, majd hozzátette, vasárnap 18 órakor elsőfokú, majd hétfő reggel 9-kor másodfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el. A településen a kötegyáni és a sarkadi önkéntes tűzoltó egyesület, a Gyulai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, a Kötegyáni Polgárőr Egyesület, valamint a település önkormányzatának dolgozói és a közfoglalkoztatottak segítettek elhárítani a problémát. A vasárnapi felhőszakadás előtt egy hét alatt 90 milliméter csapadék hullott a településen.

Fotó: Imre György Fotó: Imre György

– Egészen a ház oldaláig ért a víz, de szerencsére az épületbe nem ért be. Négy szivattyúval szívták a vizet, de a kisbolt előtt teljesen be volt dugulva a „duda”, úgyhogy előbb azt kellett megcsinálni, mert addig nem apadt a víz. Reggelig esett az eső, de rengeteg, mintha öntötték volna – nyilatkozta lapunknak az egyik helyi lakos, dr. Tokai Istvánné, majd megmutatta, hogy a ház alapjához már fóliát fektettek le, hogy ne ázzon be az épület. Kérdésünkre elmondta, hogy bár az udvarban is állt a víz, szerencsére semmiben nem esett kár.

Fotó: Imre György Fotó: Imre György

Az Arany János és a Petőfi utcában a házak udvarába is betört a víz, ott is szivattyúzni kellett. Mint megtudtuk, a helyi önkéntes tűzoltók már vasárnap 17 órától másnap hajnali háromig folyamatosan szivattyúzták a vizet, majd alig két óra múlva folytatták a műveletet.

Mindent letarolt a jég Kevermesen
A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a térségre mintegy 92 milliméter eső hullott vasárnap. Egyébként nem ez volt az egyetlen terület, ahol nagy mennyiségű csapadékkal

Kevermesen a jég okozta a legtöbb bajt. Olvasói felvétel Kevermesen a jég okozta a legtöbb bajt. Olvasói felvétel

kellett szembenézni. Méhkerék és Gyula egyes részeit 60 milliméter eső öntözte néhány óra alatt. Bár szivattyútelepek több helyen is működnek, a Kövizignek hétfő délutánig nem kellett belvízvédelmi készültséget elrendelnie. A folyókon néhány kisebb, készültségi szint alatti árhullámot regisztráltak. A kevermesieknek a nagy kárt okozó jégverés jelent fejtörést. Lantos Zoltán polgármester elmondta, vasárnap 67 milliméter csapadék hullott a község területére és a közeli földekre. Cseresznye nagyságú jég verte a zöldellő határt 20-25 percen át.

— Letarolt mindent a jég. Gabona- és kukoricatáblákban és dinnyeföldön pusztított. Önkormányzatunk is foglalkozik dinnyetermesztéssel. Bizakodók voltunk, de néhány perc, és minden megváltozott. Gazdáktól is hallani, súlyos károk érték a földterületeiket. Az idei bevételkiesés mellett nekünk ez a jövőnket is befolyásolja, hiszen a 2017. évi iparűzési adóbevételeink majd megérzik a természeti pusztítást. Az esőtől a művelődési ház és a lapostetős idősek otthona beázott.


A mezőgazdaságnak is rosszat tett
A nagy mennyiségű eső a lábon álló gabonáknak és a gazdáknak is rosszkor jött. Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke elmondta, Békés megye északi részén, Bucsa, Füzesgyarmat, Szeghalom és Okány térségében 130–140 milliméter eső is előfordult az elmúlt néhány hétben hétfőn hajnalig, de máshol is rengeteg eső esett még hétfőn is.

– Az őszi árpát már elkezdték aratni a gazdák, ezt szakította félbe az eső, illetve, ahol viharral párosult, a lábon álló gabonát több helyen elfektette – hangsúlyozta dr. Kulcsár László. – A sok eső miatt az árpánál megjelent a korompenész, és más gombabetegségek is minőségromlást okozhatnak. Több helyről jelezték, hogy a késői vetésű kukoricákban és napraforgókban nagy mértékű a gyomosodás, mert a gazdálkodók nem tudnak rámenni a talajra, nem tudják tisztán tartani a növényeket.


A viharkárokat a bekövetkezésüktől számított 15 napon belül kell jelezniük a gazdáknak elektronikus úton a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. Mármint azoknak, akik igényelnek és jogosultak is agrárkár-enyhítési támogatásra. Vis maior bejelentéssel élhet bárki, aki úgy gondolja, hogy a gazdálkodásánál a jogszabályban meghatározott kötelezettségeinek rajta kívül álló okok miatt nem tudott eleget tenni.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Ezerrel dolgoztak a szivattyúk

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Rosszul alszik? Vigyázzon, nagy baj lehet belőle!

Depresszióhoz vagy 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet, ha hónapokig nem piheni ki magát.

Elek Ákos: Andorra a becenevem a Kajrat öltözőjében

Elek Ákos: Andorra a becenevem a Kajrat öltözőjében

A cukkolás ellenére a válogatott középpályás csak jókat tud mondani Kazahsztánról.

PAFC: a Balmaz és a Loki válogatottat vinne; a Sepsi is érdeklődik

Hat volt válogatott is távozhat. Többen is Csákvárra kerülhetnek még a nyáron.

Hátsó füves: „Hová rúgod, te szerencsétlen?!" – Pitkin, a zabolázatlan riporter

A kárpátaljai zenész „Az anyátok pi...át!" című dallal köszöntötte a szovjet tiszteket. Zúgó tapssal fogadták.

DVSC: Tisza Tibor egy év után visszatért a csapathoz

DVSC: Tisza Tibor egy év után visszatért a csapathoz

2014-ben egyszer már viszament a Debrecenbe, de tavaly az NB II-es Nyíregyházánál játszott.

El: ciprusi játékvezető az FTC meccsén, macedón a Vidién

A Vasas izraeli vendégjátékán a szerb Nenad Djokics fújja majd a sípot.

Férfi kézi BL: jön a Szeged–Barca és a Veszprém–Celje meccs

Már most biztos, hogy a Kiel, a PSG és a Flensburg ugyanabban a csoportban szerepel majd.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér