A koraszülöttmentő és a határnyitás is téma volt a megyegyűlésen

2017. február 16. 17:53 Licska Balázs, Fotó: Lehoczky Péter

Az idei költségvetés szolgáltatta a fő témát a megyei közgyűlés csütörtöki, Békéscsabán, a megyeházán tartott ülésén, illetve az, hogy mennyivel támogassák a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítványt és ezzel egy Békés megyei koraszülöttmentő autó beszerzését.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A megyei önkormányzat idei költségvetésének bevételi és kiadási főösszegét 483 millió forinttal fogadta el a megyei közgyűlés – tizenegy igen és hat nem szavazat mellett. Mucsi András (Fidesz-KDNP) kiemelte: Bursa Hungarica-ösztöndíjat biztosít a megyei önkormányzat, illetve civil szervezeteket, alapítványokat is támogat, ezek pedig olyan vívmányok, melyek más megyékben nem igazán vannak jelen.

Varga Zoltán (MSZP) elmondta: nem újdonságról van szó, az ösztöndíj és a támogatások biztosítása korábban is jellemző volt. Felvetette, hogy a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítványt 1 millió forinttal segítse a megyei önkormányzat. Zalai Mihály (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés elnöke kérte, nevezze is meg akkor, hogy honnan csoportosítsák át ezt az összeget, mire Varga Zoltán, Sinka Imre és Gajdos Attila (Jobbik) azt mondta: a dologi kiadások vagy a tartalékkeret terhére.

Zalai Mihály kiemelte, a megyei önkormányzatnak nincs saját bevétele, 240 millió forintot kap központi támogatásból. Tovább folytatta Varga Zoltán gondolatát, mely szerint azoknak a településeknek kellene jobban beszállni, amelyeknek több milliárd forint a költségvetése, nagy az iparűzési adóból befolyó bevétele.

– A 200 ezer forint is akkora tételt jelent, amely példával szolgálhat mások számára – hangsúlyozta a megyei közgyűlés elnöke. Kónya István (Fidesz-KDNP) elmondta: a koraszülöttmentő 50 millió forintba kerül, az összeg fele maga a gépkocsi, fele a benne lévő felszerelés. Elmondta: Gyula vezetése egy olyan kezdeményezésben gondolkodik, amely példa lehet mindenki számára.

Erre Varga Zoltán is elmondta: remek ötletnek ítéli, hogy mindenki lemondhatna – felajánlva a cél érdekében – egyhavi tiszteletdíjáról. A megyei közgyűlés végül egyhangúlag úgy szavazott, hogy 200 ezer forinttal segítik az alapítványt és ezzel egy koraszülött-mentőautó beszerzését. Zalai Mihály hangsúlyozta: egy, egész Békés megye számára fontos ügyről van szó.


A magyar-román határ nyitása is szóba került
Békés megye nemzetközi kapcsolatai is napirendre kerültek, ennek kapcsán pedig az, hogy ideiglenesen megnyílik a határ több Békés megyei és romániai település között. Zalai Mihály elmondta: ez az első lépés ahhoz, hogy állandó jelleggel lehessen ezeken a pontokon is átkelni a magyar-román határon.

Varga Zoltán kiemelte: legalább a magyarok és románok számára legyenek reggeltől estig nyitottak a határok. Zalai Mihály egyetértett azzal, hogy folyamatosan és minél tovább nyitva kellene lennie az átkelőknek, ez Magyarország érdeke több szempontból is. Jelezte ugyanakkor azt is, hogy román részről elhangzott: ha a magyarok számára fontos, akkor Magyarország építse meg saját költségén az átkelőhelyeket, ellenőrzőpontokat.

Csüllög László (Jobbik) kérdésére kifejtette Zalai Mihály: a magyar-román határon átnyúló projektek kapcsán valóban nagyon lassan halad a munka, vannak olyan feladatok, amelyek megoldásra várnak. Ha a romániai a jogszabályokban is megtörténnek a szükséges változtatások, jöhetnek a kiírások.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A koraszülöttmentő és a határnyitás is téma volt a megyegyűlésen

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Lélegzetelállító: életre kelt a Gyönyörök kertje

Hieronymus Bosch egyik leghíresebb alkotását ügyes kezek modernizálták - és animálták.

A vakok helyett lát ez a hiánypótló, zseniális alkalmazás

És fel is olvassa nekik, ami éppen a kamerája elé kerül.

Izland elnöke nagyon szívesen betiltaná az ananászos pizzát

Ha lenne rá lehetősége. De szerencsére (?) nincs.

BL: meddig csúszott vissza a Barca az erősorrendünkben?

BL: meddig csúszott vissza a Barca az erősorrendünkben?

Új csapat a dobogón, még a PSG előtt • Egy bajnokcsapat a leggyengébb a 16-os mezőnyben.

MLSZ: Doll ügyében hatályon kívül helyezték az elsőfokú határozatot

A fellebbviteli bizottság eljárási hibákra hivatkozva új eljárást rendelt el.

Vizes vb 2017: elkészült a Duna Aréna, Hosszú átvette a kulcsát

Válogatott úszóink hamarosan birtokba vehetik a nyári vizes vb központi létesítményét.

F1: hamarosan lerántják a leplet a 2017-es Renault-ról

Londonban már minden készen áll a Renault 2017-es modelljének ünnepélyes leleplezéséhez. A The Royal Horticultural Hallsba a világ minden tájáról érkeztek újságírók, és a nagyszabású eseményről a Nemzeti Sport is a helyszínről számol be. Az R.S.17-ről magyar idő szerint délután fél négykor rántják le a leplet.

Barca: ezért nem ünnepelte Messi a győztes gólját – videó

Még a szokásos ünneplés is elmaradt az argentin csillagtól.

NB I: „Nekem a Honvéd egy csoda, tán nagyobb, mint a Leicester”

A szakembert pályafutása egyik legemlékezetesebb pillanata is a piros-feketékhez köti.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér