Kilógó csontok, irtózatos bűz: meghalt a feleség, mert nem gondozta a férj

2017. január 10. 14:08 Licska Balázs, fotó: Imre György

TÁRGYALÁS | Nem gondoskodott megfelelően az évek óta fekvőbeteg, önellátásra képtelen feleségéről – a vádirat szerint – az a 62 éves sarkadi, alkoholista férj, aki kedden emberölés miatt állt a Gyulai Törvényszék elé. Sz. F. azt mondta, amit tudott, azt meg is csinált. A helyszíni szemle jegyzőkönyve szerint a szobában irtózatos bűz terjengett, nem a holttestnek, hanem a még élő testben elhalt testrészeknek volt olyan szaga. Az ügyben pénteken születhet ítélet.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A feleség, Sz. F.-né jobb oldala 2011 elején bénult le, mozogni nem tudott, csak a férj segítségével, beszédzavarral küzdött, önellátásra képtelen volt, pelenkázni kellett – többek között ez szerepel a vádiratban, amit dr. Rozgonyi-Szabó Éva főügyészségi ügyész ismertetett. Haláláig a nő háromszor került kórházba. A férfi nem vitte nejét háziorvoshoz, kifogásokat keresett, és azt mondta, hogy jól van. A házaspár rendszeresen italozott és cigarettázott.

Emellett rossz körülmények között éltek egy Attila utcai albérletben, a konyhát és a fürdőszobát nem használták, csak egy szobát. A vizet a kerti és az utcai kútról hozta Sz. F., az ingatlanban villany sem volt. A férj nem gondoskodott kellőképpen felesége táplálásáról és tisztán tartásáról, a pelenkát sem cserélte megfelelő időben. Ezek, illetve a mozgáshiány miatt a nő egészségi állapota még inkább leromlott, az ügyész hosszasan sorolta, hogy milyen bajai voltak.

– A gondozási kötelezettség elmulasztása és a feleség halála között ok-okozati összefüggés is fennáll – folytatta dr. Rozgonyi Szabó Éva. A megyei főügyészség emberölés miatt emelt vádat Sz. F. ellen.

– Nem érzem magam bűnösnek, amit kellett, azt megcsináltam – ezt mondta a 62 éves sarkadi, alkoholista férfi dr. Mázor Róbert bíró előtt. A férj nem értette, hogy mit jelent a vallomástétel, mint fogalmazott, fogalma nincs, hogy mit mondhatna, végül pedig úgy nyilatkozott: ha kérdezik, akkor válaszol. Elmondta, hogy feleségével 1976-ban kötöttek házasságot.

Hozzátette, hogy minden nap fogyasztottak alkoholt, két rövid és két sör volt legalább a napi adag.

Hasonló életmódot folytattak azt követően is, hogy a nő fél oldala lebénult.

Tavasztól őszig minden nap mentek sétálni: amíg a férj a kocsmában megitta a magáét, addig a feleség a lokál előtt várakozott tolókocsiban. A vádlott legalább két rövidet és két sört fogyasztott el egy nap továbbra is, a sértett is ivott elmondása szerint, igaz, hígítva, emellett Sz. F.-né dohányzott: eleinte napi egy doboz cigarettát szívott el, később csak annyit, amennyit Sz. F. adott neki.

A férj elmondta: minden nap áttörölte feleségét, illetve heti egyszer volt fürdetés is. A pelenkát napi két-három alkalommal cserélte, amikor a szükség úgy hozta. Nem adott rá minden nap tiszta ruhát, csak amikor kellett. Bírói kérdésre, hogy ha megfelelően gondozta, miként fordulhat elő, hogy a nő jobb alsó lábszárán már a csontok is kiálltak, mindkét lábfejen sérülések voltak, illetve a haja és a fejbőre állapota is borzasztó volt, nem tudott mit mondani.

– Nem mondták, hogy vinnem kell – ezt mondta arra a felvetésre, hogy miért nem jártak háziorvoshoz. Sz. F.-ben az sem merült fel, hogy esetleg kérheti a háziorvost, hogy otthon keresse fel őket és nézzen rá a feleségére.

Az ápolással kapcsolatban pedig azért nem kértek segítséget, mert az sokba került volna. A férj egyébként havonta váltotta ki a gyógyszereket és a pelenkákat, érdekesség azonban, hogy a felesége halála előtti négy-öt hónapban már egy receptet sem íratott fel. Hogy miként teltek a neje halála előtti hetek, a vádlott össze-vissza beszélt.

Előbb azt mondta, hogy nem vett észre semmiféle változást, ugyanolyan volt a felesége, mint korábban, utána már azt, hogy valóban kisebb volt az étvágya. Bár tudta, hogy állapota folyamatosan romlik, nem értesítette a háziorvost, nem kért segítséget, mivel a sértett már azt mondta, neki nem kell semmi. Sz. F. úgy fogalmazott, lehet, érezte már a neje, hogy hamarosan vége. A nő 2015. április 17-én hunyt el.

A Gyulai Törvényszék, a dr. Mázor Róbert bíró vezette tanács kedden előbb a vádlottat, majd több tanút hallgatott meg az ügyben. Ítéletet egyelőre nem hozott, az péntekre várható.

Bűz terjengett a szobában
A helyszíni szemle jegyzőkönyve szerint a szobában irtózatos bűz terjengett, amit nem a holttest okozott, hanem az elhalt testrészeknek volt orrfacsaró szaga. Erre a férj azt mondta, hogy ő nem érezte ezt, minden bizonnyal megszokta. A szakértő véleménye szerint olyan súlyos ápolatlanságról, gondozatlanságról tanúskodott a holttest, ami miatt elképzelhetetlen az, hogy naponta pelenkázta, áttörölte és legalább heti egyszer teljesen megfürdette a férj a feleségét.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Kilógó csontok, irtózatos bűz: meghalt a feleség, mert nem gondozta a férj

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Tudja, pontosan mikor volt az egyik legfontosabb bibliai csata?

Izraeli tudósok már igen. A legkorszerűbb csillagászati eszközök segítségével ugyanis napra, sőt percre pontosan meghatározták a héber törzsek izraeli honfoglalása egyik több mint háromezer évvel ezelőtti csatájának dátumát.

Öt színben pompázik a világ legkülönlegesebb folyója (videó)

A kolumbiai Cano Cristales egyedülálló a világon.

Halloween-maszkokkal akarta megijeszteni az esküdtszéket egy férfi

Fián próbált segíteni, de sikertelenül.

Kutyadetektív keresi az elveszett házi kedvenceket Csehországban

A Psí detektiv (Kutyadetektív) elnevezésű ügynökség kutyákon és macskákon kívül már kenguru és teknős után is kutatott.

Egyedül ültetett egy Central Parknál is nagyobb erdőt ez az indiai férfi

Egyedül ültetett egy Central Parknál is nagyobb erdőt ez az indiai férfi

Jadav Payeng a '70-es évek vége óta óvja minden erejével a természetet.

„Néha mi sem tudjuk, ki kicsoda” – az első női bírópáros a férfi kézi-vb-n

„Néha mi sem tudjuk, ki kicsoda” – az első női bírópáros a férfi kézi-vb-n

A Bonaventura ikrek egyáltalán nem akartak játékvezetők lenni, azóta mégis szinte mindent elértek a pályán.

Képek: beindult a mémgyár, szétszedte a Juventust az internet népe

Az olasz klub vezetősége mostantól vélhetően kétszer is átgondolja a hasonló lépéseket.

Hertha: Mindenbe, amit csinálsz, egy kicsit teszel belőle – Dárdai

A berlini csapat trénere elmondta, több kedvence is van, és elárulta, miből tesz mindenbe egy kicsit.

Férfi kézi-vb: Németország továbbjutott a magyar csoportból

Dujsebajevék megszerezték első győzelmüket • Argentína egy félidő alatt két gólt dobott.

Anglia: Wenger, Mourinho, Klopp, Guardiola – így vásárolnak PL-menedzserek

Valaki többet fizet, mint amennyibe az áru kerül. Van, akinek alig fér a pénz a táskájába.

Palermo: „Az új Cavani láthatatlan, talán meg sem izzadt” – Balogh-kritika

Szigorú olasz vélemény a tavaly nagy dirrel-durral beharangozott magyar csatárról.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér