Kilógó csontok, irtózatos bűz: meghalt a feleség, mert nem gondozta a férj

2017. január 10. 14:08 Licska Balázs, fotó: Imre György

TÁRGYALÁS | Nem gondoskodott megfelelően az évek óta fekvőbeteg, önellátásra képtelen feleségéről – a vádirat szerint – az a 62 éves sarkadi, alkoholista férj, aki kedden emberölés miatt állt a Gyulai Törvényszék elé. Sz. F. azt mondta, amit tudott, azt meg is csinált. A helyszíni szemle jegyzőkönyve szerint a szobában irtózatos bűz terjengett, nem a holttestnek, hanem a még élő testben elhalt testrészeknek volt olyan szaga. Az ügyben pénteken születhet ítélet.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A feleség, Sz. F.-né jobb oldala 2011 elején bénult le, mozogni nem tudott, csak a férj segítségével, beszédzavarral küzdött, önellátásra képtelen volt, pelenkázni kellett – többek között ez szerepel a vádiratban, amit dr. Rozgonyi-Szabó Éva főügyészségi ügyész ismertetett. Haláláig a nő háromszor került kórházba. A férfi nem vitte nejét háziorvoshoz, kifogásokat keresett, és azt mondta, hogy jól van. A házaspár rendszeresen italozott és cigarettázott.

Emellett rossz körülmények között éltek egy Attila utcai albérletben, a konyhát és a fürdőszobát nem használták, csak egy szobát. A vizet a kerti és az utcai kútról hozta Sz. F., az ingatlanban villany sem volt. A férj nem gondoskodott kellőképpen felesége táplálásáról és tisztán tartásáról, a pelenkát sem cserélte megfelelő időben. Ezek, illetve a mozgáshiány miatt a nő egészségi állapota még inkább leromlott, az ügyész hosszasan sorolta, hogy milyen bajai voltak.

– A gondozási kötelezettség elmulasztása és a feleség halála között ok-okozati összefüggés is fennáll – folytatta dr. Rozgonyi Szabó Éva. A megyei főügyészség emberölés miatt emelt vádat Sz. F. ellen.

– Nem érzem magam bűnösnek, amit kellett, azt megcsináltam – ezt mondta a 62 éves sarkadi, alkoholista férfi dr. Mázor Róbert bíró előtt. A férj nem értette, hogy mit jelent a vallomástétel, mint fogalmazott, fogalma nincs, hogy mit mondhatna, végül pedig úgy nyilatkozott: ha kérdezik, akkor válaszol. Elmondta, hogy feleségével 1976-ban kötöttek házasságot.

Hozzátette, hogy minden nap fogyasztottak alkoholt, két rövid és két sör volt legalább a napi adag.

Hasonló életmódot folytattak azt követően is, hogy a nő fél oldala lebénult.

Tavasztól őszig minden nap mentek sétálni: amíg a férj a kocsmában megitta a magáét, addig a feleség a lokál előtt várakozott tolókocsiban. A vádlott legalább két rövidet és két sört fogyasztott el egy nap továbbra is, a sértett is ivott elmondása szerint, igaz, hígítva, emellett Sz. F.-né dohányzott: eleinte napi egy doboz cigarettát szívott el, később csak annyit, amennyit Sz. F. adott neki.

A férj elmondta: minden nap áttörölte feleségét, illetve heti egyszer volt fürdetés is. A pelenkát napi két-három alkalommal cserélte, amikor a szükség úgy hozta. Nem adott rá minden nap tiszta ruhát, csak amikor kellett. Bírói kérdésre, hogy ha megfelelően gondozta, miként fordulhat elő, hogy a nő jobb alsó lábszárán már a csontok is kiálltak, mindkét lábfejen sérülések voltak, illetve a haja és a fejbőre állapota is borzasztó volt, nem tudott mit mondani.

– Nem mondták, hogy vinnem kell – ezt mondta arra a felvetésre, hogy miért nem jártak háziorvoshoz. Sz. F.-ben az sem merült fel, hogy esetleg kérheti a háziorvost, hogy otthon keresse fel őket és nézzen rá a feleségére.

Az ápolással kapcsolatban pedig azért nem kértek segítséget, mert az sokba került volna. A férj egyébként havonta váltotta ki a gyógyszereket és a pelenkákat, érdekesség azonban, hogy a felesége halála előtti négy-öt hónapban már egy receptet sem íratott fel. Hogy miként teltek a neje halála előtti hetek, a vádlott össze-vissza beszélt.

Előbb azt mondta, hogy nem vett észre semmiféle változást, ugyanolyan volt a felesége, mint korábban, utána már azt, hogy valóban kisebb volt az étvágya. Bár tudta, hogy állapota folyamatosan romlik, nem értesítette a háziorvost, nem kért segítséget, mivel a sértett már azt mondta, neki nem kell semmi. Sz. F. úgy fogalmazott, lehet, érezte már a neje, hogy hamarosan vége. A nő 2015. április 17-én hunyt el.

A Gyulai Törvényszék, a dr. Mázor Róbert bíró vezette tanács kedden előbb a vádlottat, majd több tanút hallgatott meg az ügyben. Ítéletet egyelőre nem hozott, az péntekre várható.

Bűz terjengett a szobában
A helyszíni szemle jegyzőkönyve szerint a szobában irtózatos bűz terjengett, amit nem a holttest okozott, hanem az elhalt testrészeknek volt orrfacsaró szaga. Erre a férj azt mondta, hogy ő nem érezte ezt, minden bizonnyal megszokta. A szakértő véleménye szerint olyan súlyos ápolatlanságról, gondozatlanságról tanúskodott a holttest, ami miatt elképzelhetetlen az, hogy naponta pelenkázta, áttörölte és legalább heti egyszer teljesen megfürdette a férj a feleségét.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Kilógó csontok, irtózatos bűz: meghalt a feleség, mert nem gondozta a férj

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Dimenziókapukon ugrathatunk át ezen az őrült biciklis videón

Dimenziókapukon ugrathatunk át ezen az őrült biciklis videón

Ezt megnézzük -> erősen elkezdjük kívánni, hogy bárcsak mindez valósággá válna.

Így néz ki az ideális férfi a világ 17 országában

Egy kísérlet során egy férfit ábrázoló képet küldtek szét grafikusoknak, melyet mindegyikük kedvére photoshoppolhatott. Az eredmények egyszerre lettek meghökkentőek és megnyugtatóak.

Férfi kézi-vb: Fehéroroszország–Magyarország élőben az NSO-n!

Ha a mieink nem kapnak ki, Svédországgal találkoznak az egyenes kieséses szakaszban.

Férfi kézi-vb: a németek az elsők, ha nem kapunk ki, a svédekkel játszunk

A horvátok 3–1-es kezdése után jött a német henger • Egyiptom nem bírta a tempót.

Liverpool: Steven Gerrard állást kapott a klubnál – hivatalos

A korábbi kiváló labdarúgó februárban kezdi meg a munkát.

DVSC: a kameruni csatár négy évre aláírt – hivatalos

DVSC: a kameruni csatár négy évre aláírt – hivatalos

A 23 esztendős támadó megfelelt a próbajátékon, szombaton már pályára léphet.

Női kézi NB I: a Győr a félidőben még hátrányban volt Siófokon

A házigazdák a második félidőben elfáradtak, az ETO 11 góllal több gólt dobott a szünet után.

FTC: A klub maximálisan kiáll Doll mellett – Kubatov

„Nem is ismerek olyan szereplőt, akit ne lehetne büntetlenül kritizálni, kivéve a bírói kart és az MLSZ-t.”

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér