Védjegyet adnának a háztáji termékeknek

2016. január 12. 18:47 Papp Gábor
Összetett minőségellenőrzési rendszert, védjegyet és magasabb felvásárlási árakat szorgalmaznak megyei kisgazda politikusok és olvasóink is a háztáji állattenyésztésben tevékenykedő gazdák számára. Véleményük szerint ezzel talán bent lehetne tartani a „rendszerben” azokat, akik még a hagyományos módon nevelnek sertést, baromfit, lábasjószágokat.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

„Tudom, hogy az elmúlt években sokszor írtak már róla, de engem ismét megdöbbentett, hogy a karácsonyra vett sertéshús, amikor zsírban kisütöttük, elkezdett „köpködni”, olyan szintű volt a víztartalma. Az pedig súlyosabb probléma, hogy a hús az indokoltnál többet veszített a súlyából a készítés során. Tisztában vagyok azzal, hogy bizonyos mennyiségű vizet minden hús tartalmaz, de ez kicsit sok volt” — írta egy olvasónk emailjében, amit az új év első hetén fogalmazott meg. A békéscsabai férfi hiányolja a rendszert, az útmutatást, amely segíthetne megkülönböztetni a háztáji és a nagyüzemi módszerekkel előállított húst.

— Sajnos, számomra nem egyértelmű, hogy hol vásároljunk. Igazából nekünk nincs gondunk a tömegtermékekkel se, ez is hozzátartozik napjainkhoz, de néha szeretne az ember igazi „hazait” enni — egészítette ki gondolatait a telefonban 42 éves olvasónk. Elárulta, hogy a már sajnos nem élő nagyszüleinél megszokott ízeket hiányolja. — Persze, ők még másként etették az állatokat, lehet, hogy az az idő már elmúlt, de jó lenne elhinni, hogy nem így van, és a hagyományoknak lehet jövője.

— Egy valóban évek óta létező problémáról van szó — nyilatkozta lapunknak Balogh Lajos, a Kisgazda Polgári Egyesület Békés megyei alelnöke, aki maga is felvetette a témát a napokban. — Az élelmiszerek iránti megnövekedett igény magával hozta az iparszerű állattenyésztést. Az állatok súlygyarapodásának intenzitása jóval nagyobb a korábbinál, a disznóknak sokszor egy hónap alatt 20 kilót kell hízniuk, míg a csirkéknek is nem egyszer el kell érniük a 2 kiló 40 dekás súlyt hat vagy hét hét alatt. Új tápok, új genetika jellemzi a folyamatokat. Az üzletekben a csirkehúst nem egy helyen sáfránnyal és egyéb sárgító anyaggal áztatják, hogy olyan színe legyen, mint a tanyasinak.

Eközben a háztáji gazdálkodás lényegesen lassabb ennél, ugyanakkor a kapirgáló csirke hússzerkezete egészen más, és természetesen a húsa is más ízű. Az új módszerekkel „előállított” húsok minősége konyhai szempontból nem közelíti meg a normál körülmények között neveltek és takarmányozottak szintjét.

— Többen jelezték, hogy miután az egyes boltokban vett sertéshúsból kolbászt készítettek otthon, a füstölés után a szikkadó kolbászból víz szivárgott ki és üregessé vált, amitől az megromlott, megpenészedett. Akik még háztáji gazdálkodásban dolgoznak, szeretetből is teszik — ecsetelte Balogh Lajos. — Az állatokat pedig saját fogyasztásra is tartják, ami mindig jelentős hozzáadott érték. Tudomásul kell venni, hogy már semmi sem lesz úgy, mint korábban, nem fognak a háztáji termékek feltétlenül dominálni. Ellenben arra igenis hangsúlyt kell fektetni, hogy a húsokat több szempontból is meg lehessen különböztetni. Ennek érdekében szükség lenne egy összetett minőségellenőrzési rendszerre, ami végig kíséri a tenyésztés folyamatát a kezdetétől a végéig. A megfelelő háztáji termékeket védjeggyel kell ellátni, és véleményem szerint a háztáji gazdálkodásban előállított hús felvásárlási árát magasabban kell tartani. Ez lehet az egyetlen valódi motiváló erő az érintettek számára, hogy ne fejezzék be a munkát. Természetesen az esetleges visszaélések lehetőségét is ki kell szűrni.

Balogh Lajos kitért arra, hogy sokan csüggedtek a területen, mások pedig - mivel vagy egyáltalán nincs, vagy minimális az élőállat-felvásárlás — háznál vágják le a disznót, csirkét, és úgy értékesítik.

— Jó lenne tiszta viszonyokat teremteni, és megerősíteni azokat az alapokat, amelyek a messze földön híres magyar és Békés megyei hús hosszú távú megmaradását biztosítják.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Védjegyet adnának a háztáji termékeknek

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Rp. úszó-vb: Hosszú a harmadik napon sem maradt arany nélkül

Rp. úszó-vb: Hosszú a harmadik napon sem maradt arany nélkül

Hosszú Katinka a 800 m gyors döntőjében nyolcadikként végzett.

El: Korhuttal a soraiban jutott tovább a Hapoel Beer-Seva

A magyar játékos a 77. percig volt a pályán, a helyére beálló Sabtai adta a gólpasszt.

Női kézi Eb: Penáék és Grooték is magukra találtak

A középdöntő 1. csoportját a svédek és a szerbek kezdhetik a legtöbb ponttal.

El: 18 nemzet csapatai a 32 között – a mezőny és a program

Manchester United–Roma és Tottenham–Villarreal is lehet a következő körben.

Mhitarjan és Ibrahimovic is betalált, továbbjutott a United

Ukrajnai győzelme meghozta a második helyet a manchesterieknek, a Fenerbache nyerni tudott Rotterdamban.

MLSZ: az FTC 400 ezret fizet szurkolói viselkedése miatt

Sokba kerül az alapvonali asszisztensnő szidalmazása • Az Újpestet is megbírságolták.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
  • Kos
  • Bika
  • Ikrek
  • Rák
  • Oroszlán
  • Szűz
  • Mérleg
  • Skorpió
  • Nyilas
  • Bak
  • Vízöntő
  • Halak
Következő

Mai horoszkóp

  • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér