Tizenöt tonna vetőmagot termesztett az önkormányzat

2016. november 25. 20:14 Licska Balázs

Tizenöt tonna – ilyen mennyiségű vetőmagot termesztett idén az a huszonöt önkormányzat, illetve a megyei kormányhivatal és a foglalkoztatási főosztály alkotta konzorcium, mely célul tűzte ki az ipari kender termesztésének és feldolgozásának fellendítését. Pénteken Vésztőn mutatták be az eredményeket – ahol a cséplés és a tisztítás zajlik –, és elhangzott: a program egy komolyabb tőke, kormányzati támogatás bevonásával jelentőset léphet előre a feldolgozás terén.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Konzorciumi résztvevőként huszonöt önkormányzat kezdte el közfoglalkoztatásban az ipari kender termesztését – ismertette a megyei kormánymegbízott. Gajda Róbert hozzátette, bizonyították az önkormányzatok, hogy összefogva el lehet indítani, meg lehet valósítani egy sikeres programot. Hozzátette, a kitűzött célt elérték: idén 15 tonna vetőmagot állítottak elő, amely alapot teremthet a program további fejlesztéséhez és amelynek egy részét fel is dolgozták.

A tervekről megosztotta: a közfoglalkoztatás keretében megvalósuló projektet a tapasztalatok ismeretében tovább lehet folytatni, bővíteni. Hozzátette: gépesítésre van szükség az egyes folyamatoknál, mint például az aratásnál és a cséplésnél. Emellett egy üzleti tervet, egy gazdasági koncepciót is készítettek, melynek révén meg lehet valósítani egy mintaprogramot. Ehhez kérnek a kormányzattól támogatást. Hangsúlyozta, egy komolyabb tőke bevonásával jelentőset léphet előre a program.


– Ezáltal nemcsak az ipari kenderrel kapcsolatos mezőgazdasági tevékenység, hanem az ipar, a feldolgozás is elindulhatna – fogalmazott Gajda Róbert, kiemelve, hogy Békés megyében a közfoglalkoztatást magasabb szinte emelték.

A jövővel kapcsolatban a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályát vezető dr. Nagy Ágnes elmondta: újabb önkormányzatok belépésére számítanak, illetve reményét fejezte ki, hogy még nagyobb területen lehet majd termeszteni az ipari kendert. Bizakodásra adhat okot a meglátása szerint az, hogy az első eredmények már látszanak, kézzel foghatók, illetve az is, hogy a további fejlesztési lehetőségekről gondolkodnak, beszélnek.


– Az ipari kender egy olyan multifunkcionális növény, amelynek minden részét lehet hasznosítani – fogalmazott Molnár Sándor. Vésztő polgármestere mutatta is, hogy például a vetőmag egy részéből már olajat készített a helyi szociális szövetkezet, amely a közfoglalkoztatásból nőtte ki magát. Ismertette, hogy az olaj az élelmiszer- és a gyógyszeripar számára hasznosítható, a szárakat, leveleket, tehát rostokat pedig az autó-, papír- és építőipari cégeknek lehet beszállítani.

– Békés megye és a Dél-Alföld számára kiugrási lehetőség az ipari kender termesztése, megfelelő bevételt hozhat – folytatta Molnár Sándor. Hozzátette azonban, hogy sok kísérletezésre van szükség ahhoz, hogy piacképes termékeket állíthassanak elő.


Mezőhegyes polgármestere, Mitykó Zsolt elmondta, hogy a dél-békési településen három hektáron fogtak bele az ipari kender termesztésébe a közfoglalkoztatási projekt keretén belül. Látták, hogy kézi erővel hogyan zajlanak a munkafolyamatok, és hogy gépesítésre lenne szükség.

Az ipari kenderrel kapcsolatos projekt tavaly kezdődött: akkor öt település húsz hektáron termesztett vetőmagot. A program jelentősen bővült, hiszen idén már huszonöt Békés megyei településen közel hetven hektáron termesztettek. A tavaszi vetést és a folyamatos gondozást követően mára betakarították a termést, aminek cséplése és tisztítása a vésztői telephelyen folyamatban van – ezt a munkafolyamatot pénteken be is mutatták, majd a jövőbeli tervekről, lehetőségekről a résztvevők a művelődési központban tanácskoztak.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Tizenöt tonna vetőmagot termesztett az önkormányzat

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Kicsit csúsznak, de nyár elején azért kinyitnak.

Hoki-vb: vereség után – Chernomaz nem ad kifogásokat

Hoki-vb: vereség után – Chernomaz nem ad kifogásokat

„Ahhoz, hogy hatékonyabbak legyünk, sokkal okosabban kell játszanunk Korea ellen.”

Két jó harmad nem elég – osztrák siker emberfórokkal

Negyven éve nem tudjuk megverni tétmeccsen az osztrákokat.

Anglia: viszlát, másodosztály! A Newcastle feljutott a PL-be!

A „szarkák” egy év szünet után a következő idényben ismét az élvonalban szerepelhetnek.

El Clásico: kissé meglepő, de ő volt a leggyorsabb játékos!

A Realból ketten, a Barcából hatan futottak 10 km felett • Sergi Roberto szólója ezek után még nagyobb szó.

Hertha: Dárdai különleges hétre készül, játékosaitól kér segítséget

A Werdernek és a Herthának is a szezon egyik legfontosabb mérkőzése lesz kettejük találkozója.

Videó: ez a gól nem jöhetett volna létre Dzsudzsák nélkül

Nagy lövése után ketten is beleértek még, de az érdem a magyar válogatott támadójáé.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér