Kilátások az idei évre

2017. január 9. 18:56 Hírlap-összeállítás

Bizakodóan tekintenek a 2017-es gazdasági év elé a megyei szakemberek, miközben – főként a legnagyobb cégek vezetői – a tavalyit is eredményesnek értékelik. Békésben újra gyarapszik a vállalkozások száma, ugyanakkor az országos tendenciáktól továbbra is érezhető lemaradásban van a megye gazdasági lendülete.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az ipari termelés volumene 0,6 százalékkal haladta meg 2016 novemberében az egy évvel korábbit – írta a KSH kimutatásaira alapozva a Világgazdaság. A termelés az év első tizenegy hónapjában 1,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A statisztikai hivatal adatai szerint bővült az agrárium teljesítménye is. Az MTI december elején közölte az KSH erre vonatkozó prognózisát, melyben azt írták: 2016-ban 8,5 százalékkal nőtt a mezőgazdaság kibocsátása, és az árak 2,9 százalékos átlagos csökkenése következtében 5,3 százalékkal nagyobb értéket állított elő az ágazat, mint egy évvel korábban.

A kiskereskedelmi forgalom tavaly novemberben 4,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a nyers és az úgynevezett naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt. A forgalom jelentősen megélénkült az októberi 2,6 százalékos növekedés után. Az év első tizenegy hónapjában szintén 4,7 százalékkal nőtt az üzletek forgalma a naptárhatástól megtisztított adatok szerint - jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Mindeközben 2016 őszén (szeptember-novemberben) a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 76 ezer fővel, 208 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,7 százalékponttal, 4,5 százalékra csökkent. Azonos mértékű javulás mellett, a férfiakat némileg alacsonyabb szintű munkanélküliség jellemezte, mint a nőket.

A biztató országos statisztikák után szűkebb pátriánk, Békés megye gazdasági helyzetéről, illetve az idei esztendőre vonatkozó kilátásokról helyi szakemberektől, cégvezetőktől érdeklődtünk.

Egyre több mikrovállalkozás Békésben is
Nagy Mihály László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Békés megyei elnöke elmondta, a 2016-os céginformációs statisztikákat elemezte az Opten is. Ennek alapján a legszembeötlőbb, hogy sem a 2015-ös rekord magas cégtörlési, sem a rekord alacsony cégalapítási számok nem dőltek meg.

Az Opten elemzése szerint a KATA limitemelése egyértelmű jele a mikrovállalkozások jövőbeli előretörésének, és az ezzel megugró cégalapítási számnak. Az, persze, kérdéses, hogy mennyire lesz életképes a sok új cég. A magas fluktuáció és a korábbi statisztikák azt mutatják, hogy nem túl magas az új cégek túlélési képessége. Még mindig sokan alapítanak vállalkozást kényszerből vagy megalapozott üzleti terv nélkül. Ezek következtében az ötéves életkort a cégeknek már a fele sem éri el. 2017-ben – nagy részben az adóváltozásoknak is köszönhetően – valószínűleg tovább emelkedik a cégalapítások száma, így az újra visszakerülhet a 30 ezer körüli érték fölé.

– A megszűnések mellett a cégek kapacitás-, tudás- és technológiabővítése is jelen van Békés megyében – ecsetelte Nagy Mihály László. – Az Agrár Széchenyi Kártya is pozitív elmozdulást jelentett, a növénytermesztéstől az élelmiszer-előállításig, a feldolgozóiparig. A fémipari cégek, az autóipar beszállítói is jól teljesítettek tavaly, ez is húzóágazata a megye gazdaságának. Sokan kivitelre termelnek, de az is fontos rengeteg vállalkozásnak, hogy a belkereskedelemben is nőjön a vásárlóerő és a szolgáltatásokat is minél többen tudják igénybe venni. 

A megyében árnyaltabb a helyzet
— Országosan viszonylag jó évet zárt a magyar gazdaság, gondolok itt elsősorban a honi foglalkoztatás javuló helyzetére. Békés megyében ennél már árnyaltabb a kép, a megye lemaradása tovább nőtt, különösen a szakemberhiány és az alacsony bérek éreztetették hatásukat a térségben. Pozitív változás volt, hogy a nemzetközi hitelminősítők befektetésre alkalmasnak ítélték hazánkat, ugyanakkor ez is főként országosan járt előnyökkel, a Békésben kevésbé nőtt a beruházási hajlandóság — értékelte kérésünkre az elmúlt esztendőt dr. Orosz Tivadar. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara megyei elnöke az idei évet vizsgálva már bizakodóbb.

— Az előző uniós ciklus lezárultával elapadtak a források, de idén, a mostani ciklus új lendületet adhat a térség gazdaságának is. Ezenfelül az év elejétől életbe lépő kormányzati intézkedések, jelesül az áfacsökkentés, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum növelése miatt a kereslet, a fogyasztás növekedésével számolunk. Ugyancsak jelentős gazdaságélénkítő hatást gyakorolhat Békés megyére az M44-es gyorsforgalmi út megépítése, mely egyrészt közvetlen munkalehetőséget nyújt majd, másodsorban a megye infrastrukturális állapotának javításával hosszú távon segíti a gazdaság élénkülését — hangsúlyozta dr. Orosz Tivadar. Hozzátette, felméréseik alapján kamarai tagjaik ugyancsak bizakodva tekintenek a 2017-es évre, kétharmaduk pozitív változást vár az idei esztendőtől.


Növekedés és stabil eredmények
Kása István Zoltán, a Marzek Kner Packaging Kft. – M-FlexiLog Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a Marzek-csoport mindkét magyarországi leányvállalata Békéscsabán működik.

– A Marzek Kner Packaging Kft., vagyis a Kner Nyomda 2016-ban átlagosan 315 főt foglalkoztatott – hangsúlyozta Kása István Zoltán. – A tavaly nyolcmilliárd forintos forgalmú vállalat háromszázalékos növekedéssel, stabil eredménnyel zárta az elmúlt évet. A papír alapú csomagolóanyagokat gyártó nyomda forgalmának 40 százaléka export, a növekedés a külföldi piacok növekvő bizalmának is köszönhető.

Az ügyvezető igazgató kitért arra, az idei évben további, közel 400 millió forintos beruházással erősítik meg a piaci pozíciójukat és várhatóan ismét növekszik a csomagolóanyagokból származó bevétel.

– A járulékcsökkentésnek köszönhetően a kollégák 76 százalékénak nő az alapbére – ecsetelte Kása István Zoltán. Kitért arra, a Marzek-csoport második gyártóüzemének építését kezdte el Békéscsabán az ősszel.

– Az idei év legnagyobb kihívása az új üzem elindítása lesz – emelte ki. – Az M-FlexiLog beruházása két részből áll. Az első a logisztika, melynek keretében a békéscsabai önkormányzattól 2015 decemberében megvásárolt, 25 ezer négyzetméteres ingatlanon felépül egy 3500 négyzetméteres, 14 méter magas raktár. Ezzel megoldható a Marzek Kner Packaging Kft. és a megvalósuló M-Flexilog Kft. gyártási kapacitásának raktározási szükséglete. Az épületrész beruházási igénye berendezésekkel együtt mintegy 600 millió forint. A fő tevékenységi kör a flexibilis csomagolóanyag gyártás lesz. Az épületkomplexumon belül további 4500 négyzetméter gyárkapacitás épül.

Kása István Zoltán elmondta, a vállalat az idén májusi indulásától számított három éven belül hárommilliárd, öt éven belül ötmilliárd forint nettó árbevételt ér el. A foglalkoztatottak létszáma idén meghaladja az 50-et, és ez mind új munkahely, majd 2021-ig fokozatosan 120-ra emelkedik. Szólt arról, az új munkatársakat 2017 második negyedévétől várja a vállalat. A jövőbeni megrendelőkkel folynak a tárgyalások, az alapanyag-szállítók pedig készen állnak az új üzem kiszolgálására.

Közepes évre számítanak a Gallicoopnál
– A termelés is nehéz, de a jóslás még nehezebb – mondta lapunknak Erdélyi István, a szarvasi Gallicoop Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a mögöttünk hagyott esztendő első féléve nagyon jól indult, de a második félévre csökkent a kereslet és az árak is, emiatt közepes évet zártak. A korábbi 2014-2015-ös, jó évek után most gyengébb évekre számítanak, a 2017-es év elképzelései is közepesek. Mint elmondta, a piaci kereslet csökkent Európában, a lengyelek óriási ütemben fejlesztenek, emiatt nagy a túltermelés. Az elmúlt év második felében állat-egészségügyi okok is akadályozták a magyar baromfiipar teljesítményének növelését, bezáródtak a kelet-ázsiai piacok, ami szintén túltermeléshez vezetett.

– Bízom benne, hogy február-március körül ezen a problémán túlesünk, és ismét megnyílnak számunkra ezek a piacok – mondta Erdélyi István.

A Linamar 2016-ban átlépte az ötvenmilliárdos árbevételi küszöböt
A tavalyi újabb sikeres év volt a Linamar Hungary Zrt. számára. A cég eddigi fejlődését és jövőbeni növekedési kilátásait elsősorban a kanadai anyacégnél jól bevált autóipari alkatrész-gyártási business-modell szisztematikus bevezetése tette lehetővé.

— Folytattuk tovább technológiai, illetve kapacitásnövelő fejlesztéseinket. A Linamar Hungary Zrt. 7,254 milliárd forintos összköltségvetést meghaladó új beruházásból üzemcsarnok-bővítést, gépbeszerzést és munkahelyteremtést valósít meg, amihez a kormány egyedi döntése alapján vissza nem térítendő támogatást nyertünk. A két év alatt megvalósuló komplex fejlesztéssel újabb mérföldkőhöz érkezett a Linamar Hungary Zrt. — tájékoztatta lapunkat Havasi Csaba. A vezérigazgató két fontos cél megvalósításáról is szólt.

— Egyrészről mezőgazdasági gépgyártásunk piaci pozícióit, másrészről új technológiák alkalmazásával autóipari versenyképességünk tovább erősítése a cél. A projekt által teremtett ötéves többlet-árbevételi lehetőség meghaladja a 23 milliárd forintot. A beruházásnak köszönhetően vállalatunk 81 új munkahelyet tud teremteni. A beszállítói láncban a beruházás az új munkahelyeket tekintve ennek a többszörösét jelenti a régióban.

A vezérigazgató emlékeztetett: az 1992-es privatizációkor árbevételük 602 millió forint volt, ami 2015-re meghaladta a 47 milliárd forintot.

— Történetünkben először 2016-ban lépte át az 50 milliárdos árbevételi küszöböt. A kezdeti 354 fős létszám 2016. december 31-ére 2436 főre bővült. Társaságunk 2010-2015 között 24 milliárd forintot meghaladó beruházást hajtott végre. Csak a 2015-ös évben a Linamar Hungary Zrt. a magyar beszállítók részére 21 milliárd forintot fizetett ki; valamint 9,8 milliárd forint bért, bérjárulékot, személy jellegű egyéb kifizetést, társasági és helyi adót.

A vállalat 1992-es alapítás óta magyar vezetőséggel dolgozik. Céltudatos tréninggel fejlesztik munkakultúrájukat, javítják termelékenységüket.

— Elsők között csatlakoztunk a duális középfokú és felsőfokú szakemberképzéshez. Mindkét telephelyen létesítettünk tanműhelyt, ahol több mint 150 szakmunkás tanuló fejleszti tudását. Büszkék vagyunk rá, hogy negyedszer, 2016-ban is elnyertünk a Kiváló szakképzőhely címet.

 

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Kilátások az idei évre

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Tudja, pontosan mikor volt az egyik legfontosabb bibliai csata?

Izraeli tudósok már igen. A legkorszerűbb csillagászati eszközök segítségével ugyanis napra, sőt percre pontosan meghatározták a héber törzsek izraeli honfoglalása egyik több mint háromezer évvel ezelőtti csatájának dátumát.

Öt színben pompázik a világ legkülönlegesebb folyója (videó)

A kolumbiai Cano Cristales egyedülálló a világon.

Halloween-maszkokkal akarta megijeszteni az esküdtszéket egy férfi

Fián próbált segíteni, de sikertelenül.

Kutyadetektív keresi az elveszett házi kedvenceket Csehországban

A Psí detektiv (Kutyadetektív) elnevezésű ügynökség kutyákon és macskákon kívül már kenguru és teknős után is kutatott.

Egyedül ültetett egy Central Parknál is nagyobb erdőt ez az indiai férfi

Egyedül ültetett egy Central Parknál is nagyobb erdőt ez az indiai férfi

Jadav Payeng a '70-es évek vége óta óvja minden erejével a természetet.

„Néha mi sem tudjuk, ki kicsoda” – az első női bírópáros a férfi kézi-vb-n

„Néha mi sem tudjuk, ki kicsoda” – az első női bírópáros a férfi kézi-vb-n

A Bonaventura ikrek egyáltalán nem akartak játékvezetők lenni, azóta mégis szinte mindent elértek a pályán.

Képek: beindult a mémgyár, szétszedte a Juventust az internet népe

Az olasz klub vezetősége mostantól vélhetően kétszer is átgondolja a hasonló lépéseket.

Hertha: Mindenbe, amit csinálsz, egy kicsit teszel belőle – Dárdai

A berlini csapat trénere elmondta, több kedvence is van, és elárulta, miből tesz mindenbe egy kicsit.

Férfi kézi-vb: Németország továbbjutott a magyar csoportból

Dujsebajevék megszerezték első győzelmüket • Argentína egy félidő alatt két gólt dobott.

Anglia: Wenger, Mourinho, Klopp, Guardiola – így vásárolnak PL-menedzserek

Valaki többet fizet, mint amennyibe az áru kerül. Van, akinek alig fér a pénz a táskájába.

Palermo: „Az új Cavani láthatatlan, talán meg sem izzadt” – Balogh-kritika

Szigorú olasz vélemény a tavaly nagy dirrel-durral beharangozott magyar csatárról.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér