Autók és motorok

2024.03.15. 15:36

Veterán járgányokat csodáltak Békéscsabán - galériával, videóval

Veterán járgányok, autók és motorkerékpárok foglalták el Békéscsabán pénteken a Békéscsabai Ipartestület és a Szlovák Kultúra Házának udvarát, környékét. Az ipartestület keretében működő veterán motoros klub rendezvényére rengetegen voltak kíváncsiak, arra különleges járgányok is begurultak.

Licska Balázs

A békéscsabai Futaki István egy Citroën DS Speciallal érkezett a veterán-találkozóra. A verdát 1970-ben gyártották, egy több mint száz lóerős motor duruzsol benne. Különlegességet ad számára a hidrós futómű, és érdekesség, hogy több mint ötven éve is fel tudtak szerelni egy kocsit a szakemberek kanyarkövető lámpákkal, állítható magasságú fényszórókkal, ahogy az itt is tapasztalható.

veterán, jármű, járgány, motorkerékpár, autó
Rengeteg veterán jármű, motorkerékpár és autó gurult be a Szlovák Kultúra Háza és a Békéscsabai Ipartestület udvarára, környékére. Fotó: Bencsik Ádám

Egyedül tette rendbe a több mint 50 éves Citroënt

Előző év végén kapta meg az oldtimeres rendszámot a Citroën, és ez volt az első alkalom, hogy a nagyközönség számára is megmutatta, egyébként egy garázsban pihenteti. Annak idején úgy vásárolta meg, hogy elpusztult rágcsáló csontváza is volt benne, hogy mohás volt a kalaptartó. Némi segítséget leszámítva saját maga tette rendbe, nyolc év leforgása alatt, ugyanis volt, hogy egy időre alábbhagyott, de aztán mindig újra jött a lendület.

Világháborús amerikai terepjáróval érkezett

– Ez egy Willys terepjáró. A második világháború során használták. 2300 köbcentiméteres, 63 lóerős motor van benne – mutatta a gádorosi Vida András a négyszemélyes dzsipet, amelyben van hely géppuska számára is. A járgány amerikai, de ő itthon szerezte be, romos állapotban. Ipari tanuló korában látott egy ilyet, akkor eldöntötte, hogy majd vesz egyet. A kocsit 1996-ban vásárolta, tíz évébe telt, mire makulátlanul rendbe tette, a felújítás során volt, hogy külföldre ment alkatrészért.

– Most ismét megkapta a veterán minősítést – folytatta. Hozzátette, hogy találkozókon, bemutatókon vesz részt a katonai terepjáróval, és rendkívül büszke arra, hogy egyszer első helyezést is elért vele.

Húsz évet pihent egy fa alatt a kormányváltós Trabant

Egy 1977-es, kétütemű, kormányváltós Trabant is leparkolt az udvaron. A kardoskúti Rajki Márk elmondta, hogy a jármű húsz évet állt egy fa alatt. 2020 elején vette meg, kereken egy évébe telt, mire rendbe tette. Az immár autószerelőként végzett fiatal kiemelte, hogy a kocsiban szinte minden eredeti, csak pár alkatrészt cserélt ki benne, és hogy az utolsó csavarig szét kellett szednie a felújítás során. Annak idején a családban is volt Trabant, ezért döntött a márka mellett. Az elmúlt három évben 13 ezer kilométert pakolt bele.

Olyan, mintha most jött volna ki a Jawa-gyárból

Egy Jawa Villiers motorkerékpárral gurult be a békéscsabai Licska Tibor. Elmondta, hogy a típust 1932-33-ban kezdték el gyártani angol motorral, az övé 1936-37-ben készült. Különlegessége, hogy szerepel rajta az FJ monogram, ami a Jawa gyárat alapító František Janečekre utal. A 175 köbcentiméteres kétkerekű esetében további kuriózum, hogy tankváltós, ami nem egy szokványos megoldás, illetve, hogy külön van a blokk és a váltó, de az is érdekesség rajta, hogy a merev villát egy központi rugó tartja. Több mint 40 éve lelte fel a motorkerékpárt, és úgy restaurálta sok évnyi munkával, mintha most jött volna ki a gyárból. 

Falunapokra is hívják a veterán motoros klubot

Diószegi Gyula, a veterán motoros klub vezetője elmondta, hogy a 2010-es évek elején hozták létre a klubot, és hogy jelenleg 26 taggal működnek. Kiemelte, hogy egy igazi csapatot alkotnak, és bár lehet, hogy többször is feltűnnek ugyanazok a járgányok egy-egy összejövetelen, a találkozókat nem lehet megunni. A rendezvényeikre rengetegen kíváncsiak, ezek közül az egyiket immár hagyományosan március 15-én tartják, a másikat pedig pünkösdkor. Kiemelte, hogy falunapokra is rendszeresen kapnak meghívást, azoknak a felkéréseknek is szívesen tesznek eleget.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában