Bíróság

2024.05.17. 12:45

Ezért rúghatta hasba a polgárőrt a biciklis férfi

Azért rúgott hasba egy polgárőrt a vádhatóság szerint, mert az figyelmeztette, hogy a zebrán nem szabad biciklizni – ezért, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt állt csütörtökön a Békéscsabai Járásbíróság elé egy 37 éves, csorvási férfi. A vádlott azt mondta, hogy azon húzta fel magát, hogy kislánya előtt trágár módon beszélt az egyenruhás, és hogy nem is megrúgta, hanem csak lábbal megtolta a polgárőrt. Az ügyben egyelőre nem született ítélet.

Licska Balázs

A vádirati tényállás szerint egy meghirdetett program részeként teljesítenek iskoláknál lévő zebráknál szolgálatot a polgárőrök, így van ez Csorváson, a Rákóczi és Petőfi utcák sarkán, a helyi általános iskolához közeli kijelölt gyalogátkelőhely esetében is. 

polgárőr, vádlott, bántalmazás, bíróság
A vádhatóság szerint a férfi bántalmazta a zebránál szolgálatot teljesítő polgárőrt. Illusztráció: MW

Visszament, hogy számon kérje a polgárőrt

Január 29-én a sértett polgárőr egyenruhában, láthatósági mellényben segítette a gyermekek és szülők biztonságos áthaladását. A vádlott 7 óra 15 perc körül jött biciklivel, a csomagtartón ült a gyermeke, és a vádhatóság szerint szabálytalanul áttekert a zebrán. A polgárőr pedig rászólt, hogy legközelebb szálljon le és tolja át kerékpárt. Erre a férfi letette a bicaját, visszament, és jobb lábbal hasba rúgta a sértettet, aki ettől hanyatt eset. A polgárőr később feljelentést tett.

A Békéscsabai Járási Ügyészségen közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt emeltek vádat a csorvási férfi ellen. A vádhatóság mértékes indítványában az szerepelt, hogy ha a vádlott beismeri tettét, ítéljék – három évre felfüggesztve – egy év börtönbüntetésre.

Csúnyán beszélt a polgárőr

Ez azonban nem történt meg. A vádlott szerint

  • nem is biciklizett át a zebrán;
  • a polgárőr csúnyán, trágár módon beszélt a nyolcéves kislánya előtt, ezért ment vissza;
  • nem megrúgta, hanem csak megtolta a lábával az egyenruhást, aki aztán elesett;
  • amúgy szinte mindenki átteker a kijelölt gyalogátkelőhelyen, csak nem mindenkire szólnak rá.

Azt mondta, abban hibázott, tehát bűnös, hogy felült a polgárőr provokálásának.

Nem kért bocsánatot a polgárőr

A csorvási férfi elmondta, hogy ő miként emlékszik vissza arra a reggelre. Amikor a zebrához értek, megálltak, köszönt ő és a kislánya is, a polgárőr viszont nem köszönt vissza. Megálltak az autók, elindultak a gyalogátkelőhelyen, mire az egyenruhás trágár módon odaszólt nekik, hogy miért mennek át, mikor ő nem adott rá engedélyt. Erre ő visszament, számon kérte a polgárőrt, hogy miért beszél csúnyán a kislánya előtt, az egyenruhás azonban nem kért ezért bocsánatot.

Nem rúgott, csak lábbal tolt

A férfi úgy emlékszik, hogy ő csak mondta a magáét, de a sértett nem reagált semmit sem, ezen húzta fel magát, és nem megrúgta, hanem állítása szerint lábbal megtolta a polgárőrt. Aki vélhetően nem számított erre, ezért esett el. Aztán bevitte a kislányát az iskolába. Utána visszament, mondta a sértettnek, hogy illemből vehetne leckét, majd hazament. A vádlott hozzátette, hogy aztán a polgármesternek is elmondta, mi történt a zebránál.

Miután hazament, mérgelődött, majd jött a testvére, az édesapja és az élettársa is, hogy a közösségi oldalon azt írták, hajtóvadászat folyik ellene. Nem értette, hogy erre mi szükség lenne. Aztán jöttek érte a rendőrök, és a Békéscsabai Rendőrkapitányságon elmondta, mi történt.

Őt is megviselték a történtek

– Ha úgy van, bocsánatot kérek a polgárőrtől. De kérjen ő is bocsánatot amiatt, hogy csúnyán beszélt a lányom előtt. Legalább annyit mondhatott volna, hogy elnézést, kicsúszott a számon – fogalmazott a vádlott.

A férfi a csütörtökön a Békéscsabai Járásbíróság előkészítő ülésén, majd tárgyalásán kérdésre azt mondta, nincsenek indulatkezelési problémái. Azt viszont nem képes feldolgozni, hogy egy polgárőr beszélhet csúnyán, trágár módon egy iskola előtt; valamint azt sem, hogy a polgárőr és a közte történteket látnia kellett a kislányának is. Összességében úgy fogalmazott, hogy megviselték a történtek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában