Tavasz

2024.05.02. 11:05

Kikeltek a kiskacsák Békéscsabán, az Élővíz-csatornán – videóval

Ezekben a napokban tele lesz kiskacsával az Élővíz-csatorna. Boldog Gusztáv természetvédelmi szakembert kérdeztük, mit érdemes a kiskacsákról tudni.

Beol.hu

Kiskacsák hangjától hangos Békéscsabán az Élővíz-csatorna. A közhiedelemmel ellentétben ezek nem vadkacsák, bár vannak köztük például a tőkés récére emlékeztető színezetűek is. 

kiskacsák, Élővíz-csatorna
Kiskacsáktól hangos az Élővíz-csatorna

– A csokibarnák, illetve a fehér mellényesek már mind háziasított formát mutatnak, ezért is vannak az ember közelében. A vadkacsák félnek, ők csak a nagyon kemény, hideg telek esetén jönnek be a városba. 

Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy vajon etethetjük e őket? Ha igen, akkor mivel?  

– Egy-két szem kukoricát bedobálhatunk nekik, azzal nincs semmi probléma. A természetes takarmányt mi nem tudjuk úgysem reprodukálni, a vízben ők megtalálják ezeket.  

A természetvédelmi szakember hozzátette, romlandó vagy romlott ételt soha ne dobjunk be nekik. Ha egy kis friss kenyeret bedobunk nekik, azzal nem okozunk túl nagy kárt. Egyébként egyáltalán nincs szükségük az etetésre.  

A kiskacsák nemigen kóborolnak el a szülőktől. Azonban megeshet, hogy egy kétségbeesetten kiabáló kiskacsával találkozunk, aki nem találja az anyját. Ilyenkor Boldog Gusztáv azt tanácsolja, hogy nyugodtan fogjuk meg őket, és tegyük vissza őket a vadonba, az Élővíz-csatorna parti növényzetébe. Ők majd onnantól ellátják magukat. 

Fontos tehát az ilyen helyeken nem csak óvatosan közlekedni, hanem nyitott szemmel is járni, hiszen a napokban egyre több kiskacsát csodálhatunk meg a város vizes területein. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában