Kárpát-medencei Búzaszentelő Ünnepség

2023.05.21. 19:47

A felvidéki búzaszentelésen a Békés vármegyei gazdákat képviselték az agrárkamara vezetői

A Kárpát-medencei Búzaszentelő Ünnepséget, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program nemzeti nyitóeseményét szombaton tartották a felvidéki Hanván. A rendezvényen részt vett Kozsuch Kornél, a Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés vármegyei elnöke, dr. Bak Péter, a NAK Békés vármegyei igazgatója és Beszédes Nimród kabinetvezető is. Hanva arról nevezetes számunkra elsősorban, hogy itt élt 1852-től 1868-ban bekövetkezett haláláig Tompa Mihály költő, református lelkész.

Ny. L.

Kozsuch Kornél (jobbra) Jakab Istvánnal, a Magosz elnökével a program fontosságáról is beszélt Hanván.

– Megható, lélekemelő eseményen lehettünk ott az egész Kárpát-medencéből érkezett magyarokkal együtt. Látszott a színvonalas műsoron is, hogy a helyiek nagyon készültek a rendezvényre. – hangsúlyozta Kozsuch Kornél. – A Magyarok kenyere a szolidaritás ünnepe is a gazdák számára, és így van ez a kezdetektől Békésben is. Évről évre nő a felajánlott búzamennyiség, és ami ugyanilyen fontos, mindig több adományozó révén. A búzaszentelésen is érződött, hogy ez a program már nemcsak az adományozásról, a rászorulók megsegítéséről szól, hanem az összetartozásról is.

A búzát a határban Nagy Ákos Róbert református esperes, Lisák Viktória evangélikus lelkész és Bize Norbert katolikus atya áldotta meg. Tavaly 70 tonna búzát adtak össze a felvidéki gazdák, amit az egyetlen magyar tulajdonban lévő, gútai malomban őröltek meg. A 38 tonna lisztet óvodák, iskolák, szociális intézmények, valamint rászoruló családok kapták.

Az egész Kárpát-medencéből érkeztek a felvidéki búzaszentelésre.

– Nálunk a Békés vármegyében felajánlott gabonát a tótkomlósi malomban őrölték meg tavaly, és így lesz ez idén is – mondta Kozsuch Kornél. – A lisztadomány zömét a múlt évben megyénkbeli intézmények kapták, a többi liszt határon túli intézményekhez, szervezetekhez jutott el.

A NAK és a Magosz Békés vármegyei elnöke szólt arról is, hogy a gyermekek, szüleik, pedagógusaik figyelmét is még inkább rá szeretnék irányítani erre a nemes kezdeményezésre. Ezért írtak ki – első alkalommal – rajzpályázatot a Magyarok Kenyeréhez kötődően Békés vármegyei óvodások, valamint általános iskolás és középiskolás diákok számára. Kozsuch Kornél kiemelte, nagyon sok alkotás futott már be, de még május 22-én, hétfőn 16 óráig várják a rajzokat Békéscsabán, a NAK Békés Vármegyei Igazgatóságán.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában